Σοβαρές αλλαγές αναμένεται να φέρει για τον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που ενέκρινε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (Ο.Λ.Π).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού ενέκρινε πρόσφατα (την Δευτέρα 15/9/2014) το business plan και το επενδυτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2014 -2018, το οποίο περιλαμβάνει νέα βάση κρουαζιέρας, μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, πλωτές δεξαμενές, υποθαλάσσια διάβαση και άλλα σχέδια.

Σημειωτέον ότι μετά το διάλογο που θα ακολουθήσει με την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους, τους φορείς του Πειραιά και τα συνδικάτα θα διαμορφωθεί το τελικό επενδυτικό πρόγραμμα 2015-2019 το οποίο και θα συζητηθεί στο Δ.Σ. του Δεκεμβρίου 2014.

Ανάμεσα σε άλλα, το νέο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

– Νέα βάση κρουαζιέρας που θα κοστίσει περίπου 136 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 95% από το ΕΣΠΑ, ενώ στις εγκαταστάσεις θα μπορούν να ελλιμενίζονται τρία κρουαζιερόπλοια τελευταίας γενιάς.
– Πρόβλεψη για την υποδομή και εγκατάσταση κυκλοφοριακού μέσου, τύπου monorail, με κόστος 100 εκατ. ευρώ που θα κινείται περιφερειακά του λιμανιού.
– Στο «Παλατάκι» που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του ΟΛΠ θα κατασκευαστεί ξενοδοχειακή μονάδα αξίας 50 εκατ. ευρώ.
– Δημιουργία δύο πλωτών δεξαμενών τύπου post panamax, κόστους 50 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.
– Υποθαλάσσια διάβαση για πεζούς που θα ενώνει τη βάση κρουαζιέρας με την Δραπετσώνα.
Έργα για την ανάπτυξη του Car Terminal.
– Ανακατασκευή του κτιρίου της Παγόδας, ώστε να λειτουργήσει ως εκθεσιακό κέντρο.
-Δημιουργία της Πολιτιστικής Ακτής, με μεγαλύτερο έργο το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον ΟΛΠ.

Για τις επενδύσεις στο monorail, στο ξενοδοχείο και στην ναυπηγοεπισκευή θα παραχωρηθούν οι δραστηριότητες. Τα έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα θα απορροφήσουν τα 245 από τα 660 εκατομμύρια ευρώ με βασικότερο εκείνο της αναβάθμισης του Car Terminal.