- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

Κατεβήκαμε στη στάση “Φλοίσβος” του τραμ. Αυτή η γραμμή που έχει δημιουργηθεί κατά μήκος της Ποσειδώνος, με τα δένδρα ή τα φυτά δεξιά κι αριστερά και δίπλα ακριβώς το πλακόστρωτο, σου αφήνει την αίσθηση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής παραθαλάσσιας πόλης.

του Νίκου Παπανικολάου

Φωτό: Σοφία Παπανικολάου

DSC_2470

Το τραμ με τον όγκο και την αισθητική του διασχίζει μια αρκετά μεγάλη απόσταση και σου δίνει τη δυνατότητα, όσο κι αν καθυστερεί να φτάσει στον προορισμό του, να δεις ελεύθερες παραλίες και πλαζ, μαρίνες, λιμανάκια, κάποια καφέ, πάνω απ’ όλα όμως να χαρείς το απέραντο γαλάζιο του Αργοσαρωνικού.

DSC_2467

Πλήθος κόσμου διασχίζει κάθετα τις γραμμές του τραμ, για να φτάσει έως τις 2-3 ελεύθερες μικρές παραλίες, κοντά στη στάση “Φλοίσβος”, να ευχαριστηθεί μια βουτιά και να σταθεί αντίκρυ στον ήλιο για ηλιοθεραπεία, αυτές τις τελευταίες ίσως, καλές και ζεστές φθινοπωρινές ημέρες.

DSC_2471

Κάποιες τέντες, φτιαγμένες από τον Δήμο προσφέρουν την κατάλληλη σκιά, έστω κι αν οι περισσότεροι προτιμούν να εκτεθούν στον ήλιο. Το καλό με αυτές τις παραλίες είναι πως μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που μένει στις γύρω περιοχές, αλλά και Αθηναίους που δεν έχουν άλλο μέσον, εκτός από το τραμ ή δεν θέλουν να χάσουν περισσότερο χρόνο οδεύοντας προς τη Γλυφάδα, το Καβούρι, τη Βουλιαγμένη ή ακόμη μακρύτερα τη Βούλα.

DSC_2475

Μια βόλτα όμως στον Φλοίσβο μπορεί να σου προσφέρει κι άλλες διασκεδάσεις, όπως μια παρτίδα σκάκι, στις δύο επιδαπέδιες σκακιέρες που βρίσκονται  μεταξύ του πεζόδρομου και της παραλίας του Μπάτη. Πρόκειται για ιστορικές υπαίθριες σκακιέρες, αφού υπάρχουν εκεί εδώ και 76 χρόνια.

DSC_2477   DSC_2483

Δίπλα στη σκακιέρα και τον πεζόδρομο στρώνουν πολλές φορές την πραμάτειά τους ξένοι μικροπωλητές, ή απλώς ξεκουράζονται προφυλαγμένοι από τη ζέστη και τον ήλιο.

DSC_2485

Χαζεύοντας τη θάλασσα δεν μπορεί παρά να σε γοητεύσουν τα ιστιοπλοϊκά, που με τα άσπρα πανιά τους δημιουργούν μια εικόνα- πανδαισία.

DSC_2479

Η παραλία του Μπάτη με χαλικάκι και άμμο που σε κάποια σημεία, στο πίσω μέρος, δίπλα στον πεζόδρομο σχηματίζουν κάτι σαν εξέδρα, επάνω στην οποία βρίσκουν τροφή δεκάδες περιστέρια.

DSC_2487

DSC_2488

Πιο δίπλα ο Ναυτικός Όμιλος Αλιέων και Ιστιοπλόων Π. Φαλήρου, από το 1967.

DSC_2491

Ο πεζόδρομος, μήκους χιλιομέτρων αποτελεί μια ανάσα για χιλιάδες οικογένειες και ποδηλάτες, που μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους δίπλα στην αλμύρα και το θαλασσινό αεράκι, χωρίς τον φόβο των αυτοκινήτων.

DSC_2495

Στα μερικές εκατοντάδες μέτρα μεταξύ τριών στάσεων του τραμ, κυρίως συνταξιούχοι βρίσκουν διάφορες “γωνιές” για να απολαύσουν το σκάκι, τα χαρτιά ή το τάβλι. 

DSC_2499

Στον χώρο των εικαστικών εκθεμάτων (θα αναφερθούμε σε αυτό σε άλλο ρεπορτάζ), υπάρχει αυτή η υπέροχη σειρά από παγκάκια με φόντο μερικά καλόγουστα φανάρια και θέα, πάντα, προς τη θάλασσα.

 

DSC_2512

Ένας βράχος, μια νησίδα για πουλιά.

DSC_2509

Παγκάκια και μικρές ομπρέλες. Το σκηνικό θυμίζει ανάλαφρη ταινία του Ερίκ Ρομέρ.

DSC_2510

Τα περίπτερα προσφέρουν ίσκιο και δροσιά στους περαστικούς.

DSC_2521

Ακριβώς δίπλα στο Τροκαντερό και λίγο πριν το υπέροχο πάρκο του Φλοίσβου, ένας λουόμενος γεύεται ξέγνοιαστες μοναχικές στιγμές. Δίπλα σε πλήθος κόσμου, είχε την ευκαιρία και την ευχέρεια να μείνεις μόνος και να διαβάσει υπό τον ήχο μικρών κυμάτων.

DSC_2523

- Διαφήμιση -