Όσο χειμωνιάζει τόσο περισσότερο αλλάζει ο χαρακτήρας μιας βόλτας στην παραλία του Παλαιού Φαληρού. Γίνεται πιο… περιπατητική, απελευθερώνεται από τη ζέστη και την έλξη της θάλασσας και των μικρών, κυρίως αφύλακτων, παραλιών.

Κείμενο: Συντακτική ομάδα του Attica Coast

Φωτό: Σοφία Παπανικολάου

Όσο χειμιωνάζει η ματιά μας αλλάζει ρότα. Γίνεται κάπως πιο εσωτερική.

Ο φαρδύς παραθαλάσσιος πεζόδρομος, με πράσινο πια και τη γραμμή του τραμ, δίπλα στη λεωφόρο Ποσειδώνος είναι σχεδόν γεμάτος όλες τις εποχές του χρόνου.

DSC_2470

Παιδιά κάνουν ποδήλατο, ηλικιωμένοι περπατούν, ζευγάρια βρίσκουν μια ωραία ευκαιρία να βαδίσουν αγκαλιασμένα ή χέρι χέρι, να αναπολήσουν ή να απολαύσουν τις άδειες παραλίες, τα βραχάκια, τα κύματα που σκάνε σχεδόν δίπλα τους.

DSC_2496

DSC_2524

Κάποιοι χαζεύουν την υπαίθρια σκακιέρα ή τα αγάλματα που δίνουν μια άλλη νότα ασθητικής. Ή αναπαύονται και φιλοσοφούν στα «περίπτερα», τα κιόσκα με τα σκέπαστρα που προφυλάσσουν από τον ήλιο, που παραμένει ζεστός αν και φθινοπωρινός.

DSC_2521

«Περίπτερα» που απλώνονται και στο εσωτερικό του άλσους του Παλαιού Φαλήρου.

DSC_2575

Τα παγκάκια, κάποια πράγματι εντυπωσιακής αισθητικής, με ξύλο μέταλλο και μπετό, ή με μάρμαρο και ξύλο κοντά στο Τροκαντερό, προσφέρουν αυτό που λείπει σε έναν Αθηναίο: προοπτική, βάθος, ανοιχτό ορίζοντα.

DSC_2512

DSC_2515

DSC_2536

 

Ανάμεσα στα αγάλματα ξεχωρίζει το εντυπωσιακό, μεγαλόπρεπο του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου (1404-1453), στο οποίο καταλήγουν και όλες οι παρελάσεις.

130421_ΦΑΛΗΡΟ_ΑΓΑΛΜΑ_ΚΩΝ_ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ_04

130421_ΦΑΛΗΡΟ_ΑΓΑΛΜΑ_ΚΩΝ_ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ_17

Από την παραλία του Μπάτη κατεθυνόμενοι προς το κέντρο του Φαλήρου, μπορείς να δεις και άλλα έργα τέχνης, όπως τους μεταλλικούς Γλάρους της Ρόζας Ηλιού…

οι μεταλλικοί Γλάροι της Ρόζας Ηλιού

και το Πολύκυκλο άγαλμα του Νίκου- Γιώργου Παπουτσίδη, κατασκευασμένο το 2005.

Πολύκυκλο αγαλμα, Νίκου Γιώργου Παπουτσιδη 2005

Ή το ολυμπιακό έργο του γλύπτη Γ. Γιάννακα, στη θέση Μπάτη.

γιαννακας

Έργο του ίδιου γλύπτη βρίσκουμε και μέσα στο άλσος του Φλοίσβου. Πρόκειται για το εντυπωσιακό στη σύλληψη και στα χρώματά του άγαλμα, με μια γοργόνα με φτερά που καλύπτεται από μια ομπρέλα.

Γλύπτης Γ. Γιαννακά επί χατζηδάκι

DSC_2602

Στο άλσος του Φλοίσβου υπάρχουν κι άλλα αγάλματα που διακοσμούν το χώρο, όπως αυτό με τη μεταλλική, μελαγχολικά καθήμενη νεαρή γυναίκα.

DSC_2594

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα αγάλματα στο Παλαιό Φάληρο, όχι απαραίτητα στην παραλία, όπως το άγαλμα της Σοφίας Μπεφόν (1966 – 2001, Ιπτάμενη Ιατρός ΕΚΑΒ), στην ομόνυμη πλατεία, που κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Μάρκο Γεωργιλάκη. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν στις 6/10 του 2002 επί δημαρχίας Δημήτρη Καψάλη.

σοφια μπεφον