- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποδέχθηκε ότι έγιναν ουσιώδεις τροποποιήσεις όρων του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αναφέροντας μάλιστα ότι υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας.
Όπως αναφέρει «Η Εφημερίδα των Συντακτών» , στην ηλεκτρονική της έκδοση (www.efsyn.gr) , δικαστική επανεξέταση της παραχώρησης του Ελληνικού αποφάσισε ( την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014) το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεπίτροπος πρότεινε να μη γίνουν δεκτές οι παρεμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν έπρεπε να αποκλειστούν από τον διαγωνισμό τα φυσικά πρόσωπα. Αποδέχθηκε όμως τη βασική παρατήρηση του Κλιμακίου ότι έγιναν ουσιώδεις τροποποιήσεις όρων του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αναφέροντας μάλιστα ότι υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση που οδηγείται σε δικαστική κρίση, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που δίνει αρμοδιότητες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο όλων των μεγάλων συμβάσεων του Δημοσίου.

Για πρώτη φορά είχαμε και την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής. Στη συνεδρίαση έδωσε το «παρών» ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου τομέα Χρήστος Καπάταης, που παρουσίασε τα επιχειρήματα της νέας διοίκησης. Επικαλέστηκε ειδικό έννομο συμφέρον και ζήτησε να μην προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης επειδή θα ζημιωθεί οικονομικά λόγω της μεταφοράς του ΚΤΕΟ.

Κατά της παραχώρησης και η γερμανική «Hellikon Global», η οποία τόνισε ότι αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός των φυσικών προσώπων θα συμμετείχε στον διαγωνισμό και θα υπέβαλλε προσφορά για το δημόσιο ακίνητο ύψους 31 δισ. ευρώ.
Στην αντίπερα όχθη το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε αναίρεση της αρχικής απόφασης. Ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, υποστήριξε ότι σωστά αποκλείστηκαν τα φυσικά πρόσωπα αφού δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μια σύμβαση μεγάλου προϋπολογισμού με διάρκεια 99 χρόνων. Διαφώνησε επίσης, όπως και ο νομικός σύμβουλος της Lamda Development, με την απόφαση του Κλιμακίου για αλλαγή βασικών όρων του διαγωνισμού.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το 6ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να εξετάσει τα γραπτά έγγραφα και των δυο πλευρών. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα εκδοθεί το αργότερο στο τέλος Νοεμβρίου.

- Διαφήμιση -