- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Οι «παράφωνες» ηχητικές δονήσεις έχουν ως αποτέλεσμα το «ξεκούρδισμα» του ανθρώπινου οργανισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα μουσικά όργανα που ξεκουρδίζονται λόγω καιρικών, δονητικών ή άλλων αιτιών.
Ποιος είναι ο ρόλος της Ηχοθεραπείας και πως εφαρμόζεται απέναντι σε προβλήματα ψυχικής υγείας-ισορροπίας και χρόνιες ασθένειες

Του Δημήτρη Ψύχα*

Τι είναι η Ηχητική Ευθυγράμμιση και τι μπορεί να προσφέρει σε θέματα υγείας; Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία που ακολουθεί ο ηχοθεραπευτής;
Η Ηχητική Ευθυγράμμιση είναι μια διαδικασία που επαναφέρει τον άνθρωπο σε αρμονία με το σύμπαν, με συνέπεια την ευεργετική επίδραση στο άγχος, την ατονία, την αϋπνία, την κατάθλιψη, τις κρίσεις πανικού, τη σχιζοφρένεια, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις δυσκολίες συγκέντρωσης και την εξασθένιση της μνήμης.
Ακόμη, ανακουφίζει από χρόνιους και μετεγχειρητικούς πόνους, αρθριτικά, ρευματισμούς και συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, όπως είναι η οστεοπόρωση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Parkinson, το Alzheim, το σύνδρομο Down, ο Αυτισμός και πολλών άλλων.
Ο ήχος είναι η πηγή της σιωπής και η σιωπή η πηγή του ήχου.
Από τον ήχο σχηματίζεται το γράμμα, από το γράμμα οι συλλαβές, από τις συλλαβές η λέξη, από τη λέξη η καθημερινή ζωή. Με λίγα λόγια, ο ανθρώπινος κόσμος στηρίζεται στον ήχο.
Όλα τα αντικείμενα και τα όντα παράγουν ήχους ανάλογα με τη φύση τους και τη συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα όντα και τα αντικείμενα είναι φτιαγμένα από άτομα που «χορεύουν» και με τις κινήσεις τους παράγουν ηχητικές δονήσεις. Όταν αλλάζει ο ρυθμός του χορού τους, αλλάζει και ο ήχος που παράγουν.

atticacoast_moysikouerapeia

Κάθε άτομο «τραγουδά» ασταμάτητα το δικό του τραγούδι και ο ήχος αυτός δημιουργεί κάθε στιγμή συμπαγείς ή λεπτοφυείς ηχητικές μορφές.
Η ακοή είναι η μόνη αίσθηση που ενεργοποιείται άμεσα κατά την εμβρυϊκή φάση της ανθρώπινης ύπαρξης. Από την εικοστή περίπου εβδομάδα της κύησης το αυτί είναι ολοκληρωμένο ως λειτουργικό όργανο και τίθεται σε λειτουργία η ακοή και η ακουστική μνήμη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αισθητήρια όργανα που ενεργοποιούνται άμεσα μετά τη γέννηση (έμμεσα το έμβρυο αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα των υπολοίπων αισθήσεων –όραση, αφή, οσμή και γεύση– από τις εκκρίσεις και τις αλλαγές που προκαλούνται στο σώμα και τον ψυχισμό της μητέρας του). Η ένταση, μάλιστα, είναι πολύ διαφορετική στην αντίληψη του εμβρύου (εντός του αμνιακού υγρού έχει μεγαλύτερη ένταση), εξαιτίας του γεγονότος ό,τι το ίδιο βρίσκεται βυθισμένο στο αμνιακό υγρό και, σύμφωνα με τους νόμους της Ακουστικής, ο ήχος μεταδίδεται μέσω αυτού με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Το «ξεκούρδισμα» του ανθρώπινου οργανισμού

Τα ακουστικά ερεθίσματα που δέχεται το έμβρυο κι έπειτα το βρέφος και ο άνθρωπος, απέχουν πολύ στο σύνολο τους από αυτό που ονομάζουμε και κατανοούμε ως Αρμονία. Όλες αυτές οι «παράφωνες» ηχητικές δονήσεις έχουν ως αποτέλεσμα το «ξεκούρδισμα» από την αρχική συχνότητα ή το σύνολο των αρμονικών συχνοτήτων του ανθρώπινου οργανισμού και του ψυχισμού. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα μουσικά όργανα που ξεκουρδίζονται λόγω καιρικών, δονητικών ή άλλων αιτιών, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο.

atticacoast_akoy-moysikh

Η διαδικασία της μουσικοθεραπείας (ή ηχοθεραπείας)

Α. Συνέντευξη γνωριμίας
Με βάση τα στοιχεία που δίνονται από τον ενδιαφερόμενο (φωνητική ανάλυση μέσω ψηφιακού προγράμματος και απαντήσεις σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο) ηχογραφείται συνέντευξη κατά την οποία καθορίζονται οι τονικότητες, οι μελωδίες, οι αρμονίες και οι ρυθμοί και σχεδιάζεται ένα «ηχητικό τοπίο» προσωπικό και εξειδικευμένο.

Β. Ηχογράφηση
Το «ηχητικό τοπίο» ηχογραφείται, γίνεται επεξεργασία του περνά διαδικασία μίξης και mastering. Τέλος, παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο.

Γ. Ακρόαση
Ο ενδιαφερόμενος καλείται να κάνει καθημερινή ακρόαση του «ηχητικού τοπίου» (κατά προτίμηση την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο), για είκοσι μία συνεχόμενες ημέρες.
Στη διάρκεια των 21 ημερών υπάρχει επικοινωνία με τον θεραπευτή, ώστε αν χρειαστεί να υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις του «ηχητικού τοπίου», με βάση τις ανάγκες του ακροατή και την εξέλιξή του.
Το «ηχητικό τοπίο» είναι προσωπικό και αφορά μόνο στον συγκεκριμένο άνθρωπο, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχάριστη η ακρόασή του από άλλους.
Οι ευεργετικές του επιδράσεις ωστόσο, είναι αυστηρά προσωπικές.
Η διάρκειά του κυμαίνεται από 40 έως 60 λεπτά της ώρας.

Το «ηχητικό τοπίο» περιέχει στοιχεία Ψυχοακουστικής και η ακρόαση ΔΕΝ πρέπει ΠΟΤΕ να γίνεται στη διάρκεια οδήγησης οχημάτων ή με την παράλληλη χρήση μηχανημάτων, παρά μόνο σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας και σε ανάλογο περιβάλλον.
Η ακρόαση δέον να γίνεται με ακουστικά ανοιχτού τύπου (και όχι «ψείρες»), ώστε να ενεργοποιούνται τα ηχητικά «εργαλεία».

* Ο Δημήτρης Ψύχας είναι Μουσικός, Ηχοθεραπευτής, Μουσικοθεραπευτής και Παραγωγός Θεραπευτικής Μουσικής

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Sonic Alignment
Κομνηνών 26, Πειραιάς, 18755
Tηλ.: 210-4316230
Κιν.:6978-844495
e-mail: demetriopsychas@gmail.com και demetriopsychas@yahoo.com
http://www.sonicalignment.com/
https://www.facebook.com/sundaram.demetriospsychas?fref=ts
https://www.facebook.com/SonicAlignment?fref=ts

- Διαφήμιση -