- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Με τίτλο-ερώτηση “Αυτό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο του υπουργείου Υγείας;”, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού μέσω ενός κειμένου του κατηγορεί ως ανάλγητο το υπουργείο, αλλά και παραθέτει περιστατικά εγκατάλειψης ασθενών στη μοίρα τους, λόγω των τεράστιων περικοπών στον χώρο της υγείας και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού που να αφορά σε ολόκληρο το Σύστημα Υγείας.

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου…

… Έχουμε συνηθίσει όταν αναλαμβάνει κάποιο υπουργείο ένας νέος υπουργός να ακούμε μεγάλα λόγια και υποσχέσεις.  Αυτό που δεν μπορούμε να συνηθίσουμε όμως με τίποτα, κι ας έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας μας, είναι ο ανάλγητος και απάνθρωπος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους πολίτες.

Έχουμε παρουσιάσει πάρα πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστων αλλά και ασφαλισμένων πολιτών που με διάφορους τρόπους το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους αποκλείει (βάσει οδηγιών που έχει δώσει ή λόγω της αδιαφορίας του Υπουργείου Υγείας).

Σήμερα παρουσιάζουμε, μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον σύλλογο ΚΕΦΙ (Σύλλογο Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών), την περίπτωση ασφαλισμένης (!) καρκινοπαθούς που νοσεί από καρκίνο στον μαστό, κι ενώ μέχρι τώρα το όνομά της συμπεριλαμβανόταν στη λίστα για ακτινοθεραπεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», την ενημέρωσε η Διεύθυνση του Ακτινολογικού ότι λόγω της εκκρεμούς πληρωμής των Ακτινολόγων θεραπευτών – εδώ και ενάμιση χρόνο – το Ακτινολογικό Εργαστήριο έχει διακόψει τη λειτουργία του τις απογευματινές ώρες και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών.

Με λίγα λόγια, το νοσοκομείο αρνείται να παράσχει την απαραίτητη θεραπεία στην ασθενή (και σε πόσους άλλους άραγε;) και την πετάει εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας χωρίς να της δοθεί καμία εναλλακτική λύση, αφήνοντάς την ουσιαστικά στην τύχη της!  Εθελοντής γιατρός μας ήρθε σε επαφή με τη διοίκηση του νοσοκομείου και ζήτησε εξηγήσεις βάσει των όσων καταγγέλλει η ασθενής.  Μέχρι στιγμής κανένας από το νοσοκομείο δεν μας έχει καλέσει να μας ενημερώσει για το τι θα κάνει η ασθενής, όπως και κανένας δεν έχει ενημερώσει τον σύλλογο ΚΕΦΙ που έχει αποστείλει επιστολή στη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και στον υπουργό Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, προσωπικά.

Για να δούμε πόσο «ανθρώπινο» είναι το πρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, πριν από λίγες μέρες ένα 18μηνών βρέφος στη Κω έχασε τη ζωή του διότι – βάσει καταγγελιών κατοίκων του νησιού – δεν υπάρχει παιδίατρος στο νοσοκομείο του νησιού εδώ και τέσσερα χρόνια!

Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων Μαριάννα Λάμπρου, τον τελευταίο μήνα το παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγία Σοφία»  δεν έχει στο φαρμακείο του τα πανάκριβα νοσοκομειακά φάρμακα για τα παιδιά που πάσχουν από λυσοσωματικά νοσήματα, όπως η νόσος Gaucher, Fabry, MPSI & Pompe, Hunter και πολλά άλλα.  Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, οι γονείς των παιδιών δεν μπορούν να βρουν τα, απαραίτητα για τη ζωή των παιδιών τους, φάρμακα στο νοσοκομείο διότι αδυνατεί να  προμηθευτεί το ίδιο τα πανάκριβα σκευάσματα εξαιτίας του χαμηλού προϋπολογισμού του.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της κρίσιμης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της μεγάλης σε έκταση υποχρηματοδότησής του.

Τα περιστατικά που μας καταγγέλλονται σε καθημερινή βάση είναι πραγματικά πάρα πολλά και με δυσκολία καταφέρνουμε να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες που ζητάνε τη βοήθεια μας.  Από μικρά βρέφη μέχρι υπερήλικες συνταξιούχοι, όλοι βιώνουν το ανάλγητο και σκληρό πρόσωπο μια πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που είναι παντελώς απούσα και δεν κάνει έστω και τα ελάχιστα για να βοηθήσει όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Το γραφείο του υπουργού Υγείας πλέον μας αγνοεί πλήρως και δεν δίνει καμία σημασία στις εκκλήσεις μας.

Πολύ σύντομα θα επανέλθουμε με νέες καταγγελίες και συγκεκριμένα παραδείγματα ασθενών που το Υπουργείο έχει αφήσει στην τύχη τους.

 

- Διαφήμιση -