- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Η απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να επιτρέψει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες παραλίες για τα λεγόμενα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς (pet friendly areas), έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, αφού εκσυγχρονίζει την ελληνική νομοθεσία και την εναρμονίζει με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το χρονικό διάστημα έως το επόμενο καλοκαίρι επιτρέπει στις αρχές και σε όσους εκμεταλλεύονται τις παραλίες, να προετοιμάσουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους, μετά από υπόδειξη των Λιμενικών Αρχών, στις οποίες θα επιτρέπεται στο εξής, σύμφωνα με τη ρύθμιση, η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Τα κριτήρια που θεσπίζονται είναι αυστηρά, αφού οι επιλεγμένες παραλίες δεν θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες» ή σε αυτές να μην καταβάλλει εισιτήριο ο λουόμενος.

atticacoast_dogswimmingΜε αυτόν τον τρόπο λύνεται οριστικά το πρόβλημα που έθεταν χρόνια τώρα φιλοζωϊκές οργανώσεις –και αποτελούσε εκκρεμότητα που ενοχλούσε πολλούς τουρίστες που συντηρούν κατοικίδια ζώα– που διαπίστωναν αναντιστοιχία μεταξύ της υφιστάμενης νομοθεσίας και της καθημερινότητας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης βασίστηκε στην επισήμανση πως στη χώρα μας υπάρχει διασπορά του πληθυσμού, πλούσια ακτογραμμή και μοναδική πολυνησία που ευνοούν στοχευμένες λύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή ζώων. Το κολύμπι κατοικίδιων, όμως, σε αυτές εξαρτιόταν μέχρι σήμερα από μη αντικειμενικά κριτήρια, που είχαν να κάνουν, για παράδειγμα, με την αισθητική ή τη φιλοζωία των παρευρισκόμενων λουόμενων.

Η απόφαση κρίνεται ισορροπημένη, αφού παίρνει υπόψη της και τους λουόμενους που δεν θέλουν ζώα στη θάλασσα και τις παραλίες κι εκείνους που ζουν με αυτά και τα θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

- Διαφήμιση -