Έντονα αντιδρά η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα της σύμβασης του Ελληνικού και της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών στη Lamda Development , χαρακτηρίζοντας μάλιστα την σχετική σύμβαση «παράνομη»

Το Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του με τίτλο : «Η σύμβαση για το Ελληνικό με τη Lamda Development είναι παράνομη» , επισημαίνει :

«Τα πράγματα όμως είναι απλά: Η σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development είναι παράνομη. Είναι παράνομη και θα καταρρεύσει σύντομα, μαζί με την κυβέρνηση που τη στήριξε», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ

Μία κυβέρνηση που μετρά τις τελευταίες της μέρες προσπαθεί να κλείσει άρον άρον τις δουλειές που έχει ανοίξει και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μία κυβέρνηση που καταρρέει προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να κλείσει το στόμα χιλιάδων ανέργων και εξαθλιωμένων από τις πολιτικές τάζοντας χιλιάδες νέες θέσεις. Μία κυβέρνηση πλήρως απονομιμοποιημένη προχωρά σε άλλη μία παράνομη πράξη.

Η κυβέρνηση των μνημονίων και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής καταστροφής επισπεύδει την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για 99 χρόνια του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development συμφερόντων Ομίλου Λάτση. Με την επιλογή της αυτή η κυβέρνηση δείχνει για πολλοστή φορά τις αυταρχικές της πρακτικές απέναντι σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιστημονικούς φορείς, πολιτικά κόμματα και κοινωνικά κινήματα, την απαξιωτική της στάση απέναντι σε θεσμούς και νόμιμες διαδικασίες, αλλά ακόμα και την πλήρη αδιαφορία της για τις μελλοντικές ποινικές συνέπειες που θα έχει για τα μέλη της και τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ.

balaba2

Και ενώ το περιεχόμενο της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού εξακολουθεί να μην έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως, το ΤΑΙΠΕΔ -το «άντρο» της αδιαφάνειας, της παρατυπίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος- προχώρησε σε υπογραφή της σύμβασης, παρότι δεν έχει λήξει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και παρότι το ΤΕΕ, ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, εκτιμά ότι το Ελληνικό παραχωρείται στον «επενδυτή» με οικονομικό αντάλλαγμα 222% χαμηλότερο από τη σημερινή εμπορική του αξία. Ούτε λόγος βέβαια να γίνει για τις περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις, αλλά και για το κόστος που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για την ολοκλήρωση της «επένδυσης» στο Ελληνικό.

Χρησιμοποιώντας ουσιαστικά ως εργαλείο εκβιασμού τις αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο στην Lamda Development για οποιαδήποτε καθυστέρηση ή κώλυμα θα προκύψει μετά την υπογραφή της σύμβασης, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν να θέσουν προ τετελεσμένων τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας.

Τα πράγματα όμως είναι απλά: Η σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development είναι παράνομη.
Η ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

Εξάλλου αποκαλυπτική ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη η οποία μίλησε στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για το Ελληνικό.

«Εδώ έχουμε το εξής θέμα: δεν είχε ακόμα καθαρογραφεί την Παρασκευή η απόφαση -δεν είμαι σίγουρη αν έχει καθαρογραφεί τώρα που μιλάμε- και έπεσαν οι υπογραφές.

Τρέχει μια δεκαπενθήμερη προθεσμία άσκησης ενστάσεων. Συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις να εξαντλείται αυτή και αν δεν έχει κατατεθεί ένσταση, τότε προχωρεί. Αν έχει κατατεθεί ένσταση, είναι ένα θέμα αν πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να σπεύσει να υπογράψει», ανέφερε, για να προσθέσει:

«Την Τρίτη συνεδριάζει -και αυτό ήταν γνωστό- η Περιφέρεια Αττικής αν θα ασκήσει ή όχι και υπό ποιες προϋπόθεσεις ένσταση στην απόφαση. Το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξουν να ασκήσουν ένσταση. Εν τω μεταξύ όμως, έχουν πέσει οι υπογραφές. Γιατί υπήρξε τέτοια βιασύνη για το θέμα των υπογραφών;».

«Εγώ το μόνο που μπορώ να σκεφτώ, χωρίς να είμαι νομικός», τόνισε η κ. Βαλαβάνη, «είναι ότι στην περίπτωση αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα ισχύσει μια ειδική δέσμευση που εγκρίθηκε από τη Βουλή -όταν όλα είχαν τελειώσει- σε ένα σχετικό νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη για την Υγεία, σύμφωνα με την οποία -και ήταν φωτογραφική διάταξη– θα είναι η πρώτη φορά εφαρμογή της εδώ.

Πέρα από το ΤΑΙΠΕΔ θα υπάρχει συνυπογραφή του ελληνικού Δημοσίου το οποίο θα έχει ευθύνη αποζημίωσης για κάθε καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης, η οποία έχει σχέση με υπηρεσίες της, ακόμα και αν υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς πολεοδομίας, αρχαιολογίας, θα μπορούν οι επενδυτές να ζητούν αποζημίωση.

Αυτό θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, θα έχει βάθος χρόνου μέχρι το τέλος της υλοποίησης ολόκληρου του έργου.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πληρωθούν πολλαπλάσια από το αρχικό τίμήμα, εξαιτίας του τρόπου που λειτουργεί το Δημόσιο».

«Πουλιέται στο 1/5 της υποβαθμισμένης του αξίας»

«Το ΤΕΕ μέσα στο τελευταίο εξάμηνο παρήγγειλε και έκανε μια έρευνα αξιολόγησης με βάση όλη την υποτίμηση της αξίας της γης, των οικοπέδων, των κτίριων που εχει επέλεθει μετά τα μνημόνια», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Υπήρξε περίοδος που η αποτίμηση ήταν 25 δισ. Το ΤΕΕ λέει ότι εφαρμόζοντας όλα τα κριτήρια που έχει στη διάθεση του, η σημερινή του αξία είναι γύρω στα 3 δισ. Αυτό σημαίνει ότι πωλείται στο 1/5 της σημερινής υποβαθισμένης του αξίας».

Αναφορικά με το ερώτημα που έθεσε «αν σκοπεύει να ασχοληθεί με το Ελληνικό η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου», σημείωσε:

«Υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες, υπάρχουν και οικονομικοί εισαγγελείς. Δεν μπαίνω στο θέμα της νομιμότητας που ελέγχει το ελεγκτικό συνέδριο. Μπαίνω στο θέμα της αμοιβής».

Σύμφωνα με την ίδια, «δεν μπορεί να αγνοηθεί μια διαπίστωση που λέει ότι το σοβαρότερο ακίνητο στο σύνολο της δημόσιας περιουσίας αυτήν την στιγμή πουλιέται στο 1/5 της υποβαθμισμένης σημερινής του αξίας».