- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 10 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 10 Λεπτά

Οικονομικό και πλήρως ανταγωνιστικό το νέο Xperia Z3 Compact με τα χαρακτηριστικά της «ναυαρχίδας» του μεγάλου και νέου Xperia Z3.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
• Διαστάσεις: 127,3 x 64,9 x 8,6 mm
• Βάρος: 129 γρ.
• Οθόνη: 4,6” IPS (720 x 1280 pixels)
• Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 801 (4-core 2,5GHz Krait 400)
• Μνήμη: 2GB RAM, 16GB αποθηκευτικού χώρου (microSD έως 128GB)
• Συνδεσιμότητα: 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-Wi-Fi hotspot-Wi-Fi Direct, Bluetooth v4.0-A2DP-LE-AptX, NFC, USB v2.0-MHL-Host, GPS-GLONASS (με A-GPS), FM radio
• Λειτουργικό: Android 4.4.4
• Κάμερα: 20,7 MPixel, HDR, λήψη 1080p video στα 30/60 FPS, 4K στα 30 FPS, 720p στα 120 FPS, εμπρόσθια 2,2 MPixel
• Μπαταρία: 2.600mAh
• Ειδικά χαρακτηριστικά: nano-SIM, αδιαβροχο (IP68), docking pins, fast charging
• Περιεχόμενα συσκευασίας: USB καλώδιο, φορτιστής

 

Κατασκευή και σχεδίαση

Όπως θα περίμενε κανείς, το Xperia Z3 Compact θυμίζει σε πολλά το Z3, ιδιαίτερα από πλευράς εμφάνισης. Γυαλί εμπρός-πίσω, πολλά διαθέσιμα χρώματα (πράσινο,πορτοκαλί, λευκό και μαύρο), μόνο που το αλουμίνιο περιμετρικά έχει αντικατασταθεί από ημι-διαφανή, κυρτά πλαστικά τμήματα. Αυτό σε καμία περίπτωση δε μειώνει την ποιότητα κατασκευής και την αίσθηση που αφήνει στο χέρι η συσκευή, ενω η εμφάνιση του matte πλαστικού θυμίζει αλουμίνιο από μακριά και ταυτόχρονα βοηθά και στο grip.
Τα πλήκτρα είναι όλα στη δεξιά πλευρά, το γνώριμο, στρογγυλό power/lock που μας αρέσει, το οποίο όμως είναι ίσως πιό κοντά στο πλήκτρο έντασης απ’ότι θα έπρεπε. Και τα δύο είναι τοποθετημένα στο σωστό σημείο, πάντως. Bonus το πλήκτρο της κάμερας που είναι στο κάτω μέρος της πλευράς και ανοίγει πολύ γρήγορα την εφαρμογή, ακόμα και με τη συσκευή κλειδωμένη, ενώ έχει δύο «σκάλες», κάνοντας focus με λίγη πίεση και λήψη με πλήρη πίεση.

Φυσικά η συσκευή είναι αδιάβροχη, έτσι το πλαστικό διακόπτεται από δύο πορτάκια στην αριστερή πλευρά, τα οποία όμως δε χαλάνε τη «συνέχεια» του τμήματος εκείνου όταν είναι κλειστά. Στο ένα βρίσκεται η υποδοχή της nano-SIM και στο άλλο αυτή τη microSD και η microUSB θύρα. To πάχος και το βάρος του Z3 compact είναι σε χαμηλά επίπεδα και γενικότερα πρόκειται για μια πολύ…”compact” συσκευή που χωράει παντού. Η κάμερα είναι «ένα» με το πίσω μέρος ενώ τα δύο ηχεία βρίσκονται στην πρόσοψη…στο κάτω μέρος θα βρείτε επίσης μια υποδοχή για lanyards ώστε να το χρησιμοποιείτε και να το μεταφέρετε χωρίς κίνδυνο πτώσης. Αδικαιολόγητη η απουσία ακουστικών από τη συσκευασία, πάντως.

xperia1

Λειτουργικότητα και hardware

Όπως είπαμε, η Sony δε ήθελε να στερήσει σχεδόν τίποτα από το Z3 Compact, κατά τη «σμίκρυνση» του Z3. Έτσι, έχουμε άλλο ένα εξαιρετικό IPS panel, αν και με διαγώνιο «μόλις» 4,7 ιντσών, ανάλυσης 720p που είναι αρκετή για οθόνες κάτω των 5 ιντσών. Όπως θα περίμενε κανείς, Triluminos και X-Reality engine είναι εδώ για να προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα απεικόνισης και χρωμάτων, αλλά και φωτεινότητα που επιτρέπει την άνετη χρήση υπό ήλιο. Επίσης, το saturation μπορεί να ρυθμιστεί «με το χέρι» μέσω του μενού.

Το Z3 Compact φιλοδοξεί να γίνει το πιό ισχυρό “mini” και δε θα έχει δύσκολο έργο χάρη στο chipset του και τα 2GB RAM, που του προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις, ενώ η επέκταση μέσω microSD των 16GB αποθηκευτικού χώρου ήταν “must”. Το hardware της συσκευής είναι ικανό να «τρέξει» πολύ γρήγορα και ομαλά το Android 4.4 KitKat (που θα αναβαθμιστεί σε 5.0 Lollipop), έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε παραπάνω στον τομέα της ταχύτητας. Ούτε και στον τομέα της συνδεσιμότητας, αφού δε λείπει σχεδόν τίποτα από το Z3 Compact, πέραν της θύρας υπερύθρων και του Cat 6 LTE (που ελάχιστες συσκευές έχουν σήμερα).

Από πλευράς software, έχουμε το γνωστό interface της Sony «πάνω» από το Android, το είδατε και στο review του Xperia Z3, οι εφαρμογές είναι εδώ, τα λειτουργικά βοηθήματα είναι εδώ, όλα ενισχύουν την άποψη πως το Z3 Compact είναι μια μικρή έκδοση της ναυαρχίδας της εταιρείας, αλλά με το «μικρή»να αναφέρεται καθαρά και μόνο στο μέγεθος.

xperia2

Κάμερα, ήχος, αυτονομία
Η κάμερα είναι η ίδια των 20,7 MPixel που είδαμε και στο Xperia Z3, χωρίς διαφορές. Έτσι, ό,τι είπαμε για εκείνη ισχύει και γι’αυτή του Z3 Compact, όπως και τα δείγματα λήψεων εικόνων και video. Πολλές δυνατότητες για το χρήστη με 4K video, slow-motion, 1080p στα 60 FPS, εξαιρετικές φωτογραφίες…μόνο μελανό σημείο οι πανοραμικές λήψεις που υπολείπονται σε ποιότητα, για τον απαιτητικό χρήστη. Ικανοποιημένοι και από την εμπρόσθια κάμερα, ενώ ήδη μιλήσαμε για το shutter button που αφορά την κάμερα και είναι χρήσιμη προσθήκη.
Στον τομέα του ήχου, διατηρούνται τα δύο, εμπρόσθια ηχεία και στο Z3 Compact, έτσι έχουμε stereo ήχο πολύ καλής ποιότητας για μουσική, βίντεο, ταινίες, gaming. Φυσικά, λόγω και της ανάγκης να διατηρηθεί αδιάβροχη η συσκευή, η ένταση δεν είναι τρομερά υψηλή, αλλά θα καλύψει τους περισσότερους χρήστες.
H αυτονομία, στην οποία συμβάλλει η μπαταρία των 2.600mAh, αυξημένη κατά 300mAh σε σχέση με το Xperia Z1 Compact και μειωμένη κατά 500mAh από το Xperia Z3, το οποίο είναι κορυφαίο σε αυτόν τον τομέα. Το εκπληκτικό είναι ότι η Sony πέτυχε ακριβώς τη «σωστή» χωρητικότητα μπαταρίας, με βάση τη μειωμένη κατανάλωση του Compact λόγω της μικρότερης οθόνης (κυρίως), ώστε και αυτή η συσκευή της να αντέχει πάρα πολλές ώρες μακριά από την πρίζα! Γίνεται το «μικρό» με την καλύτερη αυτονομία, με πάνω από 12 ώρες αναπαραγωγής video σε μέση φωτεινότητα και 7-8 ώρες διαρκούς χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι θα βγάλει το 24ωρο ακόμα και του πιό απαιτητικού χρήστη, με ενέργεια να περισσεύει για την επόμενη.

xperia3

- Διαφήμιση -