- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

Από τις ναυαρχίδες του 2014 ήταν αναμφισβήτητα το Galaxy S5 της Samsung. Ωστόσο και υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες οι χρήστες δεν μπορούν πάντα να πληρώσουν το premium για μια ναυαρχίδα, όπως και δε θέλουν ένα τόσο μεγάλο -σε διαστάσεις- smartphone. Γι’αυτό υπάρχουν τα “minis”, όμως, και το Galaxy S5 mini ήρθε για να φέρει την αίγλη του μεγάλου του αδερφού σε μια μικρή «συσκευασία».

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Διαστάσεις: 131,1 x 64,8 x 9,1 mm
  • Βάρος: 120 γρ.
  • Οθόνη: 4,5” Super AMOLED (720×1280 pixels)
  • Επεξεργαστής: Exynos 3 Quad 3470 4-Core (1,4 GHz Cortex-A7)
  • Μνήμη: 1,5GB RAM, 16GB αποθηκευτικού χώρου
  • Συνδεσιμότητα: 3G, 4G Cat 4., Wi-Fi 802.11 a/b/g/n-dual band-Wi-Fi hotspot-Wi-Fi Direct, Bluetooth v4.0-A2DP-EDR-LE, NFC, USB v2.0-OTG, GPS-GLONASS (με A-GPS)
  • Λειτουργικό: Android 4.4.2
  • Κάμερα: 8 MPixel με LED flash, HDR, λήψη 1080p video στα 30, εμπρόσθια 2,1 MPixel (1080p).
  • Μπαταρία: 2.100mAh
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: micro-SIM, αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, αισθητήρας παλμών καρδιάς, αδιάβροχο (IP67)
  • Περιεχόμενα συσκευασίας: USB καλώδιο, φορτιστής, ακουστικά

galaxy s5 mini (12) (Large)

Κατασκευή και σχεδίαση

Το S5 mini είναι ένα πραγματικό «μικρό», με compact διαστάσεις και βάρος, ενώ το πάχος του κυμαίνεται σε ανεκτά επίπεδα…θα μπορούσε να είναι πιό λεπτό βέβαια, ενώ σαν κατασκευή θυμίζει αρκετά το S5, όπως είναι αναμενόμενο. Το πίσω καπάκι είναι αφαιρούμενο και έχει τη γνωστή, ιδιότυπη υφή που ξέρουμε από το S5, ενώ κάτι που σίγουρα δεν αρέσει και πρέπει να μη ξαναεμφανιστεί σε συσκευή της Samsung, είναι το επιχρωμιώμενο πλαστικό περιμετρικά του mini, με τα «αυλάκια». Αποδεδειγμένα φθείρεται εύκολα, αποκαλύπτοντας το γυμνό πλαστικό πίσω από την επικάλυψη, ενώ δεν είναι και καλαίσθητο.

Το θετικό είναι πως η συσκευή διατηρεί τις αδιάβροχες ιδιότητες της μεγάλης της «αδερφής», σύμφωνα με το πρότυπο IP67. Στη συσκευασία θα βρείτε καλώδιο USB, φορτιστή και ακουστικά. Παράλληλα, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει γίνει μέρος του…βασικού εξοπλισμού στα Galaxy και έτσι είναι παρών και στο S5 mini.

galaxy s5 mini (4) (Large) galaxy s5 mini (5) (Large) galaxy s5 mini (6) (Large) galaxy s5 mini (7) (Large) galaxy s5 mini (8) (Large)

Λειτουργικότητα και hardware

Πιστή στο δόγμα της “Super AMOLED”, η 4,5άρα οθόνη του S5 mini έχει ανάλυση 720p με αποτέλεσμα 326 ppi. Εξαιρετικό «μαύρο» και χρωματισμοί, ως συνήθως, με τη φωτεινότητα σε αρκετά καλά επίπεδα ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και υπό ήλιο. Φυσικά, υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι οθόνες καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια όταν πρέπει να προβάλλουν ανοικτά χρώματα, σε σύγκριση με τα σκούρα.

download

download (1)

Η Samsung δε μίκρυνε απλά το S5 mini, αλλά και τις επιδόσεις του, επιλέγοντας ένα Exynos τετραπύρηνο chipset (3470) στο 1,4GHz και 1,5GB μνήμης RAM. Τα παραπάνω είναι “mid-range” χαρακτηριστικά που θα του δώσουν καλές επιδόσεις και δε θα σας «κρεμάσει» κάπου, αλλά φυσικά δεν είναι κορυφαίες και υπολείπονται σαφώς του S5. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι 16GB αλλά η συσκευή δέχεται microSD οπότε δε θα ξεμείνετε από χώρο. Το TouchWiz UI της Samsung είναι παρόν και έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά του S5 ενσωματωμένα, όπως power-saving, εργαλειοθήκη, gestures, αλλά όχι και το split screen mode που δεν κάνει για τόσο μικρή οθόνη. Εκτός από τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων που προαναφέραμε, έχει μεταφερθεί από το S5 και ο αισθητήρας καρδιακών παλμών, κάτω από την κάμερα.

galaxy s5 mini (2) (Large)

download (2)

Από άποψης συνδεσιμότητας, το S5 mini έχει σχεδόν τα πάντα, εκτός από FM ραδιόφωνο, αλλά και τη δυνατότητα MHL της microUSB θύρα, έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε Wi-Fi για να στείλετε σήμα της οθόνης σε κάποια TV.

Κάμερα, ήχος, αυτονομία

«Τυπική», 8άρα κάμερα για το S5 mini με απλά καλές δυνατότητες λήψης φωτογραφιών και video (1080p στα 30 FPS), ενώ διαθέτει και HDR αλλά και ένα LED flash μέτριας ισχύος. Δεν εντυπωσιάζει αλλά ούτε απογοητεύει, τουλάχιστον τους περισσότερους χρήστες. Δείγματα μπορείτε να δείτε παρακάτω. Όσο για την εμπρόσθια κάμερα, έχει αισθητήρα 2,1 MPixel και θα υπερκαλύψει τις ανάγκες σας (1080p video).

galaxy s5 mini (3) (Large)

 

Από πλευράς ήχου, θα μπορούσαμε να έχουμε κάπως υψηλότερη ένταση από το ηχείο που βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής, ενώ περνούν και αρκετές δονήσεις από αυτό στο πλαστικό κάλυμμα. Όπως καταλαβαίνετε, είναι θέμα των απαιτήσεων που μπορεί να έχει κάποιος από μια συσκευή αυτής της οικονομικής κατηγορίας και από το S5 mini έχουμε υψηλές απαιτήσεις.

galaxy s5 mini (10) (Large)

Η μπαταρία του Galaxy S5 mini δεν είναι πολύ μεγάλη, στα 2.100mAh, αλλά και η συσκευή δεν είναι «αχόρταγη» από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας. Έτσι, αναμέναμε καλά αποτελέσματα, κάτι που επαληθεύσαμε. Το «μικρό» S5 θα βγάλει τη μέρα ενός μέσου χρήστη που δεν «ξεζουμίζει» τη συσκευή του και γύρω στις 4-5 ώρες διαρκούς χρήσης με 50% φωτεινότητα, αλλά οι πιό απαιτητικοί σίγουρα θα θέλετε κάτι περισσότερο. Το θετικό είναι πως σε standby mode καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια και πως έχει δύο power-saving modes για να βοηθήσουν την κατάσταση.

galaxy s5 mini (11) (Large)

Συνολικά, το Galaxy S5 mini είναι πιό εύκολο να κριθεί χωρίς να υπολογίσουμε την τιμή λιανικής του, στα €499. Προφανώς μπορείτε ήδη να το βρείτε γύρω στα €300-350 σε μικρά καταστήματα, ενώ η τιμή του δε θα αργήσει να πέσει ακόμη περισσότερο. Από τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του ξεχωρίζουν η εξαιρετική οθόνη (που δεν μπορείς να την πείς «μικρή» γιατί πρόκειται για ένα “mini” smartphone), η πλούσια συνδεσιμότητα, η καλή μπαταρία και το software/λειτουργίες της Samsung που θυμίζουν σε τεράστιο βαθμό το κορυφαίο S5. Επίσης το ότι είναι αδιάβροχο, αν και δε θα σας ξετρελάνει με την κάμερα και τον ήχο του. Με βάση το “street price”, είναι μια αρκετά καλή επιλογή για mini, αν και ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί επικίνδυνα στη τιμολογιακή κατηγορία του. Αν θέλετε ένα «μικρό» S5, τότε το S5 mini είναι η επιλογή σας.

- Διαφήμιση -