- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Αναστάτωση και κινητοποιήσεις προκαλεί το θέμα της μεταφοράς λυμάτων στη Ψυτάλεια. Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά με ανακοίνωση-ψήφισμα που εξέδωσε για την απόφαση ακύρωσης του σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ για μεταφορά λυμάτων της Βορειοανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, χαρακτηρίζει, τοξικό, αντιδημοκρατικό, επικίνδυνο, ενεργοβόρο και αντιοικολογικό» τον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάνου, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά Γρηγόρης Γουρδομιχάλης δηλώνουν ότι σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ ήταν:

1.Ταξικός. Στην λογική ότι η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς λειτουργεί ως αποθήκη όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων του Λεκανοπεδίου με περιθώριο για ακόμη περισσότερους.

2. Αντιδημοκρατικός. Για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων καταστρατηγήθηκε η αρχή της εγγύτητας, που προϋποθέτει ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στους πολίτες της περιφέρειας.
3. Ενεργοβόρος και Αντιοικολογικός. Θα απαιτούνταν τουλάχιστον 13 αντλιοστάσια μέχρι το ΚΕΛ.

4. Επικίνδυνος. Η επιπλέον επιβάρυνση του ΚΕΛ από την διάθεση των λυμάτων της Βορειοανατολικής Αττικής θα λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά και όχι αθροιστικά, καθώς η ραγδαία πληθυσμιακή ανάπτυξη των προς εξυπηρέτηση περιοχών λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Κατά συνέπεια, ενδέχεται το όριο της χωρητικότητας του ΚΕΛ να ξεπεραστεί, με σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταδικάζουμε ως απαράδεκτο τον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ και ζητάμε την οριστική επίλυση του θέματος με την εγκατάσταση περιφερειακών ΚΕΛ στην Βορειανατολική Αττική.»

- Διαφήμιση -