Εξαιρετική προσπάθεια μεγάλου ηθικού βάρους, τεράστιο έργο: Εκατόν ογδόντα κοινωφελείς οργανισμοί και περισσότεροι από μισό εκατομμύριο επωφελούμενοι υπολογίζεται ότι υποστηρίχθηκαν από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που διέθεσε 100 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα.

Η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Νιάρχου ολοκληρώθηκε πρόσφατα, έπειτα από τρία χρόνια (Ιανουάριος 2012- Ιανουάριος 2015) και είχε στόχο να παράσχει άμεση ανακούφιση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξασφάλιζαν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Τον απολογισμό αυτής της πρωτοβουλίας παρουσίασε χθες το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στον κατάμεστο κινηματογράφο Παλλάς.
Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος στην εισαγωγή του επέστησε την προσοχή του κοινού στο γεγονός πως θα ήταν λάθος η βραδιά να θεωρηθεί εορταστική. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο, με δεδομένο πως η κρίση, που απετέλεσε και την αφορμή της συγκεκριμένης κινητοποίησης, συνεχίζει να αποδεκατίζει Έλληνες πολίτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Η συμβουλευτική εταιρεία «Deloitte» διενήργησε έρευνα, για λογαριασμό του Ιδρύματος, με σκοπό να παρουσιάσει και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση.
irdima4
 
Δωρεές σε Κοινωνική Πρόνοια, Υγεία, Αθλητισμός, Παιδεία, Πολιτισμός 
Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας έγιναν πάνω από 220 δωρεές σε 180 δωρεοδόχους οργανισμούς. Οι τομείς που ωφελήθηκαν ήταν η Κοινωνική Πρόνοια (66%), η Υγεία και ο Αθλητισμός (24%), η Παιδεία (8%) και ο Πολιτισμός (2%).
Οι δωρεές αφορούσαν κατά 70% στην υποστήριξη προγραμμάτων, 13,5% σε κάλυψη λειτουργικών εξόδων, 13% εργασίες κατασκευής και ανακαίνισης και 3,5% εξοπλισμό και οχήματα. Το 92% των προγραμμάτων είχαν διάρκεια από ένα έως τρία χρόνια, ενώ η μέση διάρκεια χρηματοδότησης ήταν 9,7 μήνες.
Οι τελικοί επωφελούμενοι και στους τέσσερις τομείς του προγράμματος υπολογίζονται σε 470.000, ωστόσο ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 50% των δωρεών που αξιολογήθηκαν, οπότε ο τελικός αριθμός αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Οι κυριότερες κατηγορίες των τελικών επωφελούμενων είναι παιδιά και νέοι (περίπου 190.000), ενήλικες (περίπου 170.000) και οικογένειες (περίπου 23.000), ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες αφορούν σε άτομα τρίτης ηλικίας, μετανάστες και πρόσφυγες, άτομα με αναπηρία και άτομα με ανίατες ασθένειες ή εθισμό.
Μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης δημιουργήθηκαν 1.400 θέσεις εργασίας, ενώ συνολικά περίπου 3.000 θέσεις εργασίας στηρίχθηκαν μέσω της Πρωτοβουλίας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 70% των δωρεοδόχων δήλωσαν πως η βιωσιμότητά τους εξασφαλίστηκε μέσω της δωρεάς.
Επίσης, φαίνεται ότι η Πρωτοβουλία είχε πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στους οργανισμούς καθώς μέσω αυτής συντηρήθηκε οικονομική δραστηριότητα τουλάχιστον διπλάσια της δωρεάς.
Η «Πρωτοβουλία ενάντια στην Κρίση», καθώς και το νέο πρόγραμμα του Ιδρύματος, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των νέων, αποτυπώνονται από το Ίδρυμα και σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εδώ Έξω».
idrima3«Εδώ Έξω»
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει παραδείγματα οργανισμών που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, όπως:
  • Το ινστιτούτο «Prolepsis», που διανέμει γεύματα σε μαθητές 400 σχολείων σε 23 νομούς της Ελλάδας
  • Ο οργανισμός «Μπορούμε» που δικτυώνει καθημερινά 3.000 περισσευόμενες μερίδες φαγητού με κοινωφελείς φορείς που τις έχουν ανάγκη
  • Η ΜΚΟ «Praksis», που λειτουργεί Κέντρα Ημέρας για αστέγους με περισσότερους από 5000 επωφελούμενους και πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για την ανακούφιση 2.700 οικογενειών
  • Ο οργανισμός «Παιδιά της Άνοιξης» που δημιούργησε νέες εγκαταστάσεις στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας για την εκπαίδευση και υποστήριξη 64 παιδιών με νοητική υστέρηση

idrima2

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θωμάς Κιάος.
Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στα ελληνικά και τα αγγλικά στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.snf.org.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗΛΗ