- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Τα νέα φορολογικά βάρη που επιβάλλει η αγγλική κυβέρνηση στις ναυτιλιακές εταιρίες που έχουν έδρα τους το City του Λονδίνου, ενδέχεται να σηματοδοτήσουν την προσέλκυσή τους, ως εναλλακτική λύση, στο λιμάνι του Πειραιά.

Μπορεί, δηλαδή, να συμβεί ό,τι και κατά τα τέλη της δεκαετίας του ΄70, όταν πολλαπλασιάστηκαν οι ευκαιρίες για το ελληνικό λιμάνι να “περιθάλψει” εκατοντάδες πλοία ναυτιλιακών εταιριών.

411087Το Λονδίνο έχει αποφασίσει και ανακοίνωσε έκτακτη φορολόγηση για το 2015 για κατοίκους της χώρας που δεν είναι Βρετανοί υπήκοοι, γεγονός που αλλάζει προς το δυσμενέστερο το φορολογικό πλαίσιο και ωθεί της ναυτιλιακές εταιρίες ελληνικών συμφερόντων να αναζητήσουν αλλού λιμάνι. Προϋπόθεση, βέβαια, να υπάρξει σαφές φορολογικό πλαίσιο από τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνόκτητη ναυτιλία.

Ο στόλος που ανήκει σε ‘Ελληνες αποτελεί την πρώτη δύναμη παγκοσμίως και στόχος της χώρας ήταν και είναι να αυξηθούν τα πλοία με ελληνική σημαία, καθώς κάτι τέτοιο είναι θέμα εθνικού γοήτρου αλλά και εθνικής επιβίωσης, αφού μπορεί να δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.

kaloimathites_172Προς αυτήν την κατεύθυνση, μπορούν να συμβάλλουν θετικά το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που ενέκρινε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (Ο.Λ.Π),  το business plan και το επενδυτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2014 -2018 και η σύμβαση «master concession» (προβλέπει επενδύσεις στο λιμάνι, το ποσοστό από τον ετήσιο τζίρο που θα καταβάλλει ο ΟΛΠ για το δικαίωμα χρήσης των υποδομών, που παραμένουν υπό τον έλεγχο του κράτους, κίνητρα για την ναυπήγηση και επισκευή πλοίων και υποχρεώσεις για παροχή λιμενικών υπηρεσιών, τιμολογιακή πολιτική για την ακτοπλοΐα κ.λπ.).

Η πρόθεση του νέου υπουργού, του κ. Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θεόδωρου Δρίτσανα να υπάρξει πλήρης αυτοτέλεια του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου αλλά και να δοθεί αυξημένο βάρος στη Ναυτιλία, αλλά και τα λιμάνια να έχουν μερίδιο στη διακίνηση προϊόντων διεθνώς -αλλά με διαφορετικούς τρόπους- δημιουργούν εύλογη αισιοδοξία για τον Πειραιά και την Ελλάδα.

 

 

 

 

- Διαφήμιση -