- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Σε πάρα πολλές δίαιτες είναι απαγορευτικοί και μάλιστα συχνά αποκαλούνται και ως «εχθροί» για μια ισορροπημένη σιλουέτα. Ο λόγος γίνεται για τους υδατάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν τη βασική πηγή προσλαμβανόμενης ενέργειας του οργανισμού.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους ο αποκλεισμός των υδατανθράκων θα μπορούσε να καταστρέψει την υγεία του οργανισμού. Μια ισορροπημένη διατροφή οφείλει να περιέχει καλούς υδατάνθρακες και όχι επεξεργασμένους, οι οποίοι περιέχονται κυρίως σε αναψυκτικά και τυποποιημένα ζυμαρικά.

Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε καλούς υδατάνθρακες

  • Εντάξτε τη βρώμη στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες, διότι το συγκεκριμένο δημητριακό περιέχει φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τον οργανισμό. Επιπλέον η τακτική κατανάλωση της βρώμης ενισχύει το αίσθημα πληρότητας και σας αποτρέπει από την κατανάλωση περιττών γευμάτων. Συνδυάστε την στο πρωινό σας με ξηρούς καρπούς ή φρούτα για να έχετε μεγαλύτερη γευστική απόλαυση.

oatmeal and honey

  • Το κριθάρι, ένα από τα βασικά γεύματα των αρχαίων Ελλήνων, κατέχει ξεχωριστή θέση στις σύγχρονες δίαιτες, διότι παρέχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Η κατανάλωσή του σε τακτική βάση διεγείρει την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού. Το κριθάρι μπορείτε να το καταναλώσετε στο ψωμί, στο πρωινό και μέσα σε σαλάτες.

krithari

  • Η κινόα, έχει αναγνωρισθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ως τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας, διότι ο καρπός του περιέχει πρωτεΐνες, ασβέστιο, αντιοξειδωτικές ουσίες, αντιφλεγμονώδη συστατικά και χρήσιμες βιταμίνες. Η κινόα αν και δεν ανήκει στα δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες κατευνάζουν το αίσθημα της πείνας και ενισχύουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

kinoa

  • Τέλος, τα όσπρια –φακές, φασόλια, ρεβίθια – είναι τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία, περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και έχουν λιγοστές θερμίδες. Επομένως, η κατανάλωσή τους είναι ο ιδανικός τρόπος για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Με σωστό μαγείρεμα και τα κατάλληλα μπαχαρικά τα όσπρια μπορούν να αποτελέσουν φαγητό πολυτελείας.

ospria

Συμπερασματικά, οι υδατάνθρακες όταν προσλαμβάνονται από τον οργανισμό με μέτρο και από τις σωστές τροφές, παρέχουν χρήσιμη για τον οργανισμό ενέργεια, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις.

- Διαφήμιση -