- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί μια από τις συνηθέστερες ασθένειες, οι οποίες ταλαιπωρούν τον ανδρικό πληθυσμό, και ιδιαίτερα τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα ωστόσο το συγκεκριμένο είδος καλοήθη καρκίνου αποτελεί κίνδυνο μόνο για το 10% του ανδρικού πληθυσμού στην Ελλάδα.

Το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο είναι πλούσιο σε αντικαρκινικές τροφές μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη από τον καρκίνο του προστάτη.

  • Αντικαταστήσετε τις τροφές με ζωικά λιπαρά με τροφές φυτικής προέλευσης.
  • Να επιλέγετε κυρίως βιολογικά προϊόντα και όχι εκείνα που περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές.
  • Αποκλείστε από το καθημερινό σας πρόγραμμα τροφές που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα γλυκά. Γενικά προσπαθήστε να αποφεύγετε τη ζάχαρη και τα υποκατάστατα αυτής.
  • Καταναλώστε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, τα οποία περιέχουν βιταμίνες με προστατευτική δράση.
  • Εντάξτε το ψάρι –τόνος, πέστροφα, σολομός- στις διατροφικές σας συνήθειες, καθώς τα λιπαρά οξέα μειώνουν αποδεδειγμένα τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.trofi
  • Προτιμήστε τους ξηρούς καρπούς ως καθημερινό σνακ, καθώς περιέχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, λόγω του σεληνίου και των βιταμινών Β που περιέχουν.
  • Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με το ψωμί από σίκαλη, ή προτιμήστε τη βρώμη έναντι των κλασικών δημητριακών ως πρωινό γεύμα. Ο ψευδάργυρος που περιέχεται πλούσιος στους ξηρούς καρπούς και στα όσπρια μπορεί να οχυρώσει τον οργανισμό σας απέναντι στο κίνδυνο της ασθένειας.
  • Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα την ντομάτα, είτε στη σαλάτα είτε σε μορφή σάλτσας στο φαγητό, καθώς περιέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες λυκοπενίου, ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά.

Συμπερασματικά οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, οφείλουν να ζουν υγιεινά, φροντίζοντας τη φόρμα τους και τις διατροφικές τους επιλογές. Το άφθονο νερό, η άσκηση και η αποφυγή ανθυγιεινών συνηθειών –αλκοόλ, κάπνισμα- μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

- Διαφήμιση -