- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Ως παιδιά, μπορεί ο ύπνος το μεσημέρι και νωρίς το βράδυ να έμοιαζε ως «τιμωρία», καθώς χαλούσε τα παιχνίδια με φίλους ή διέκοπτε την προβολή της αγαπημένης σας σειράς στην τηλεόραση. Ωστόσο σήμερα ως ενήλικες διαθέτοντας πολύ λιγότερο χρόνο για ύπνο και ξεκούραση, σίγουρα εύχεστε να μπορούσατε να γυρίσετε πίσω στο χρόνο για να απολαύσετε λίγες επιπλέον ώρες ύπνου.

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 7 έως 8 ώρες ύπνου την ημέρα για αισθάνεται υγιής. Η διαδικασία του ύπνου εκτός από ξεκούραση, παρέχει πολλαπλά οφέλη στο σώμα και το πνεύμα.

  • Ο ύπνος έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει τη μνήμη και να αποφορτίζει τον εγκέφαλο από την ένταση και το μεγάλο όγκο πληροφοριών που δέχεται καθημερινά. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και αποθηκεύει καλύτερα τα δεδομένα και τα γεγονότα ενώ κοιμάστε. Μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχουν μάλιστα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη των λειτουργιών της μνήμης ενισχύεται ενώ βρίσκεστε στην «αγκαλιά του Μορφέα».
  • Σύμμαχος της διατήρησης του σωματικού βάρους και της ενίσχυσης του μεταβολισμού έχει αποδειχθεί έπειτα από έρευνες ο ύπνος. Με την απουσία του ύπνου η ορμόνη λεπτίνη, η οποία εκφράζει το αίσθημα κορεσμού μειώνεται με αποτέλεσμα να αισθάνεστε μεγαλύτερη πείνα και άρα να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες.
  • Ο υγιής και ήρεμος ύπνος συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του στρες, προστατεύει από τις αγχώδεις διαταραχές και λειτουργεί ρυθμιστικά για την αρτηριακή πίεση. Ο πολύτιμος νυχτερινός ύπνος μειώνει τις εντάσεις και αποφορτίζει τον οργανισμό από τις έντονες καταστάσεις που βιώνει καθημερινά, λειτουργώντας ως ένα είδος φυσικού αγχολυτικού.energised
  • Ο επαρκής ύπνος βοηθά επίσης τη διαύγεια και τις αυξημένες διανοητικές επιδόσεις ιδιαίτερα των μαθητών και των φοιτητών. Σύμφωνα με έρευνες η έλλειψη ύπνου έχει ενοχοποιηθεί για περιορισμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης λογικών ή μαθηματικών προβλημάτων.
  • Η κόπωση εξαιτίας της στέρησης ύπνου μπορεί επίσης να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ερωτική σας ζωή. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το National Sleep Foundation στην Αμερική, το 26% των ερωτηθέντων είχε μειωμένες επιδόσεις στο σεξ όταν βίωνε περιόδους με έλλειψη ύπνου.

Γενικά φροντίστε να κοιμάστε καλά, φορτίζοντας το σώμα και το πνεύμα σας με ενέργεια και ζωντάνια, απαραίτητα συστατικά για να ζείτε καλύτερα.

- Διαφήμιση -