- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως αθλητές-δρομείς,  λαμβάνουν μέρος σε αγώνες τρεξίματος οι οποίοι πραγματοποιούνται σε μέρη με ανισόπεδο έδαφος και υψηλό υψόμετρο. Η προπόνηση για το ορεινό τρέξιμο είναι μια πιο εξειδικευμένη προπόνηση, η οποία πραγματοποιείται υπό δύσκολες κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, όπου η πυκνότητα του οξυγόνου είναι μειωμένη και η ανηφορικό κλίση του εδάφους δυσχεραίνει την ικανότητα τρεξίματος. Ωστόσο τα οφέλη για τον οργανισμό είναι μεγάλα, καθώς το ορεινό τρέξιμο γυμνάζει σκληρά το σώμα, συμβάλλει στην ενδυνάμωση του καρδιοαναπνευστικό συστήματος και βελτιώνει τις επιδόσεις των αθλητών.

Μπορείτε και εσείς να προπονηθείτε στο ορεινό τρέξιμο, επιλέγοντας ανάμεσα σε  4 διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας.

  • Σε λόφους με ύψος 100-200 μέτρα, όπου μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδρομή πολλές φορές. Για να απολαύστε τα οφέλη του ορεινού τρεξίματος στο μέγιστο προτιμήστε το τρέξιμο σε γρήγορο ρυθμό. Επειδή η ανηφορική κλίση δεν είναι μεγάλη θα καταφέρετε ευκολότερα να ολοκληρώσετε την προπόνηση.
  • Προπονηθείτε σε λόφους μεγαλύτερου ύψους με αλλεπάλληλες ανηφόρες και κατηφόρες, προσπαθώντας να διατηρήσετε μεγάλη ταχύτητα ακόμα και στην ανάβαση. Το είδος της συγκεκριμένης προπόνησης είναι σκληρό και έντονο γι’ αυτό και το προτιμούν όσοι αθλητές συμμετέχουν σε μαραθώνιους αγώνες.treximo_vouno
  • Σε ορεινή τοποθεσία καλύψτε μεγάλες διαδρομές με δυναμικό τρέξιμο χαμηλότερης έντασης, ώστε να διατηρήσετε την αντοχή σας σε όλη την απόσταση. Ωστόσο φροντίστε ώστε η διαδρομή να περιλαμβάνει ανηφορικά και κατηφορικά τμήματα, διότι έτσι θα χτίσετε δύναμη και αντοχή αυξάνοντας την απόδοσή σας για αγώνες μεγάλης απόστασης.
  • Ασκηθείτε σε μια κυκλική διαδρομή μήκους 800 έως 3.200 μέτρων, με ανηφορικές και κατηφορικές επιφάνειες. Για την αποφυγή τραυματισμών φροντίστε η ένταση του τρεξίματος στην κατηφόρα να είναι μικρότερης έντασης ενώ στην ανηφόρα προτιμήστε το τρέξιμο μεγάλης έντασης, περίπου 5χλμ./ώρα. Στο τέλος της προπόνησης περπατήστε χαλαρά για να αποσυμπιέσετε τους μύες του σώματός σας.

Η μέθοδος αυτή περικλείει πολλές δυσκολίες, όμως σύμφωνα με μελέτες είναι ο καλύτερος τρόπος για προπονηθεί όποιος θέλει να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις του στο τρέξιμο και την αντοχή.

 

 

- Διαφήμιση -