- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Μια νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του έργου ανάπλασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της «Εθνικής Πανγαία» Άρη Καρυτινού στην εκδήλωση του ετήσιου συνεδρίου «Urban Land Institute Greece».

Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγόρευσε την εκκίνηση των εργασιών ανάπλασης του Αστέρα Βουλιαγμένης με βάση το χωροταξικό σχέδιο που είχαν παρουσιάσει αρχικά οι επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες είχαν αναλάβει την υλοποίηση του έργου και είχαν προγραμματίσει να διαθέσουν κεφάλαια που άγγιζαν τα 1,5 δις ευρώ.

«Ενδεχομένως θα πραγματοποιήσουμε κάποιες πρόσθετε προσπάθειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυτινός, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι το έργο του Αστέρα Βουλιαγμένης είχε στηριχθεί στα πλαίσια του ΕΣΧΑΔΑ παρόλο που το ΣτΕ θεώρησε λανθασμένη τη συγκεκριμένη κίνηση.

Το επιχειρηματικό σχέδιο της Apollo Investment Hold Co κατέρρευσε όταν οι δικαστές του ΣτΕ αποφάσισαν ότι η ανάπτυξη 14 πολυκατοικιών στον Αστέρα θα ήταν εκτός του νόμιμου πλαισίου, ματαιώνοντας την πώληση του 90% της Αστήρ Παλάς από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ προς την νέα εταιρεία.

Οι λόγοι για την ματαίωση είναι αφενός η μη υλοποίηση της αναβλητικής απόφασης της έγκρισης από το ΣτΕ αλλά και αφετέρου διότι η υποβολή ενός νέου τροποποιημένου σχεδίου ανάπλασης ακυρώνει το αποτέλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

asteras2

Όπως προβλέπεται η νέα πρόταση από την πλευρά των επενδυτών θα αντιστοιχεί σε χαμηλότερο τίμημα και συνεπώς θα δημιουργηθεί η ανάγκη για επαναπροκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάληψη του μεγαλεπήβολου έργου ανάπλασης στη Βουλιαγμένη. Βέβαια, σημαντική είναι και η προϋπόθεση διατήρησης του αμείωτου ενδιαφέροντος της εταιρείας αραβικών συμφερόντων να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.

Σε αυτή τη φάση οι εξελίξεις στο ζήτημα παραμένουν στάσιμες, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν την αναθεώρηση των δεικτών κερδοφορίας και απόδοσης του έργου με βάση την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο προκρίνει την ανέγερση κατοικιών στα πλαίσια του σχεδίου των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας.

Πάντως, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εκφράζει θετική στάση απέναντι στην υλοποίηση του έργου, καθώς υποστηρίζει ότι μια τέτοια επένδυση θα αποτελούσε μεγάλο κέρδος για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Πηγή: capital.gr

- Διαφήμιση -