- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ φαίνεται ότι προχωρά η Ελληνική Κυβέρνηση , παρά τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις που φαίνεται να διατυπώνονται.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης , Γιάννης Δραγασάκης από το Πεκίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ.

Οι δηλώσεις του Γ. Δραγασάκη έγιναν στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, όπως μετέδωσε το Reuters, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η Cosco και οι άλλοι διεκδικητές μπορούν να υποβάλουν μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά».

Ο Γ. Δραγασάκης πρόσθεσε ότι «η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός εβδομάδων αφότου υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση λόγω της αλλαγής της ελληνικής κυβέρνησης».

«Η COSCO συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία (της πλειοδοσίας) και θα μπορούσε να κάνει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, ενώ χαρακτήρισε τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά- τον οποίο λειτουργεί η COSCO- ως παράδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας και επισήμανε την κρίσιμη σημασία του στην ανάπτυξη του λιμανιού.

Ο ίδιος, με αναρτήσεις του στο Twitter επισήμανε ότι «οι πολιτικές προτεραιότητές μας επικεντρώνονται στο ‘πώς θα παράγουμε χρήματα’, ‘πώς θα αναπτύξουμε την οικονομία’ και ‘πώς θα έχουμε λιγότερη ανεργία’».

Σημειώνεται πως πέραν της Cosco, ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ έχουν εκφράσει η ICTS από τις Φιλιππίνες αλλά και η ολλανδική APM Terminals, θυγατρική του «κολοσσού» των μεταφορών κοντέινερ Maersk, συμφερόντων Δανίας

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα, ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε ένα τριετές πρόγραμμα, που θα περιέχει μια δέσμη συνεργασιών με την Κίνα. Σε αυτές περιλαμβάνεται και την δημιουργία ενός κέντρου logistics στο Θριάσιο, καθώς και ενός τεχνολογικού και επιστημονικού πάρκου. Επιπρόσθετα, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι θα ήθελε περισσότερες κινεζικές εταιρίες να εμπλακούν σε έργα υποδομών στην Ελλάδα, όπως στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στην κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας την σημασία τέτοιων έργων στην αναθέρμανση της οικονομίας της χώρας.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Πάντως οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν προβληματισμούς και ενστάσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θεόδωρος Δρίτσας, από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επεσήμανε σε δηλώσεις του : «Η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής. Ό,τι δημοσιεύματα υπάρχουν σήμερα αναφορικά με αυτό το θέμα θα αποσαφηνιστούν αξιόπιστα και έγκαιρα μόνο μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Κίνα» .

Εξάλλου επί ποδός βρίσκονται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών που σκοπεύουν να κινητοποιηθούν και να ζητήσουν επεξήγηση των κυβερνητικών θέσεων. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και θα επιδιώξει συναντήσεις για το θέμα τόσο με τον κ. Δρίτσα όσο και με τον κ. Δραγασάκη προκειμένου να τους πουν τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και στη συνέχεια θα εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

- Διαφήμιση -