- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Μια από τις πλέον συνηθέστερες διαταραχές του παχέος εντέρου είναι η δυσκοιλιότητα, η οποία ταλαιπωρεί ένα ποσοστό της τάξης του 16% του συνολικού πληθυσμού.  Εκτός βέβαια από την απαραίτητη κλινική εξέταση που οφείλετε να κάνετε στο γιατρό σας, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες.

Τροφές που ενεργοποιούν το πεπτικό σύστημα: 

  • Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα συμβάλλουν σημαντικά στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, διότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα διατροφικών ινών και σορβιτόλης, συστατικά που λειτουργούν ως φυσικό «αποσυμφορητικό» του παχέως εντέρου. Επίσης τα ωμά φρούτα διαθέτουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και στη φλούδα τους και στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα να ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα όταν καταναλωθούν.
  • Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως δημητριακά, ψωμί ή ζυμαρικά, είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και πολύπλοκους υδατάνθρακες, λειτουργώντας ως διεγερτικά του εντέρου.

fasolia

  • Τα λαχανικά και συγκεκριμένα τα φασόλια περιέχουν σχεδόν διπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας τους. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μάλιστα τα φασόλια μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε σαλάτες και ζυμαρικά για έξτρα οφέλη. Από τα λαχανικά, το ωμό ή ελαφρώς βρασμένο μπρόκολο έχει πολλά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταστολή των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας.
  • Ένας ακόμα σύμμαχος στην καταπολέμηση της πεπτικής αυτής διαταραχής, είναι οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα καρύδια και τα φιστίκια, διότι περιέχουν τις απαραίτητες για το έντερο φυτικές ίνες. Ωστόσο επειδή είναι επιβαρυμένοι με πολλές θερμίδες, προτείνεται η προσεκτική κατανάλωσή τους.

Συνδυάζοντας όλες τις παραπάνω τροφές με άφθονο νερό μπορείτε να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αντιμετωπίζοντας ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

- Διαφήμιση -