- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Ο έρωτας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και όπως έχουν αποδείξει και οι μελέτες διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ψυχολογία και την καλή μας διάθεση.Είτε είμαστε μικροί βιώνοντας τους παιδικούς, πλατωνικούς έρωτες είτε μεγαλύτεροι βιώνοντας παθιασμένους έρωτες, όλοι τους έχουμε ανάγκη στη ζωή μας.

Ωστόσο ο έρωτας δεν είναι κάτι που παραμένει στάσιμο στο πέρασμα των χρόνων, κατά τη διάρκειας μια σχέσης ή ενός γάμου. Ο έρωτας περνώντας μια σειρά από στάδια γεννιέται, εξελίσσεται, «φουντώνει», εξαφανίζεται ή τελειώνει.

 

Πρώτο στάδιο

Ο έρωτας «ανθίζει» μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα. Το αντικείμενο του πόθου είναι η μοναδική σκέψη και η έννοια στο μυαλό του ερωτευμένου. Στο αρχικό αυτό στάδιο μιας σχέσης η ερωτική έλξη και ο ενθουσιασμός παρασύρουν το μυαλό και το σώμα, χωρίς δεύτερες σκέψεις και ενδοιασμούς.

 

Δεύτερο στάδιο

Τις πεταλούδες στο στομάχι διαδέχεται μια ακαταμάχητη έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης στις επαγγελματικές και άλλες καθημερινές υποχρεώσεις. Σε αυτό το στάδιο οι δύο σύντροφοι αρχίζουν να γνωρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, νιώθοντας αγωνία και άγχος για την επόμενη συνάντησή τους. Μάλιστα, ο οργανισμός αντιδρά σε αυτή την κατάσταση αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και εκκρίνοντας ουσίες που δημιουργούν ευφορία.

 

Τρίτο Στάδιο

Όσο η σχέση προχωράει, ο έρωτας μεταλλάσσεται σε αφοσίωση των δύο συντρόφων, οι οποίοι αφού έχουν αποδεχθεί ο ένας τον άλλον αισθάνονται περισσότερο συναισθηματική σταθερότητα παρά πάθος.

love

Τέταρτο Στάδιο

Οι ερωτευμένοι σε αυτό το στάδιο αποκαλύπτουν ακόμα και τις πιο κρυφές πτυχές του εαυτού τους στο έτερον ήμισυ. Το άγχος που δημιουργείται σε αυτό το στάδιο σχετίζεται συνήθως με το αν το έτερον ήμισυ θα αποδεχθεί τον άλλον ακόμα και με τα ελαττώματα ή τα ευάλωτα σημεία του χαρακτήρα του.

 

Πέμπτο στάδιο

Ο «τρελός» έρωτας έχει δώσει τη θέση του στην εμπιστοσύνη, στην σταθερότητα και το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ των συντρόφων. Σε αυτό το τελικό στάδιο του έρωτα, οι σύντροφοι εκφράζουν τον έρωτά τους περισσότερο φροντίζοντας ή προστατεύοντας ο ένας τον άλλον.

Σε κάθε περίπτωση ο έρωτας, όταν είναι αληθινός και δυνατός, είναι ένα μοναδικό συναίσθημα, το οποίο πρέπει να βιώνουμε σε όλες τις εκφάνσεις του χωρίς να σκεφτόμαστε τις «συνέπειές» του.

- Διαφήμιση -