- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Διανύοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα και καθώς η νηστεία της Σαρακοστής φτάνει στο αποκορύφωμά της οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αποχή από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.

Έτσι λοιπόν κατά την περίοδο της νηστείας οι συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες έχουν αντικατασταθεί στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα με ζυμαρικά, όσπρια, θαλασσινά και λαχανικά, τα οποία αποτελούν γενικά τη βάση μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής. Ωστόσο ο κίνδυνος να αυξηθεί το περιττό λίπος και το βάρος είναι πολύ μεγαλύτερος, διότι στην περίοδο της νηστείας οι ποσότητες των τροφών που καταναλώνονται είναι πολύ μεγαλύτερες.

Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο της νηστείας

  • Η πρόσληψη σιδήρου στον οργανισμό οφείλει να επιτυγχάνεται με την κατανάλωση πράσινων λαχανικών, και οσπρίων όπως φακές και ρεβίθια.
  • Το ασβέστιο που προσφέρουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στον οργανισμό πρέπει να αναπληρώνεται από τα αμύγδαλα, το μπρόκολο και το γάλα σόγιας πλούσιο σε ασβέστιο.
  • nhsteia
  • Μειώνοντας την πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνεται το αίσθημα πείνας, επομένως για την περίοδο της νηστείας καλό θα ήταν το κυρίως γεύμα να συνοδεύεται από μεγάλες ποσότητες λαχανικών και άφθονο νερό.
  • Οι νηστίσιμες τροφές όπως οι ελιές και ο χαλβάς έχουν μεγάλη θερμιδική αξία γι’ αυτό καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μέτρο και όχι να γίνονται καταχρήσεις. Στην περίπτωση των ξηρών καρπών καλό θα ήταν να προτιμούνται οι ανάλατοι.
  • Το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα κυρίως γεύματα ενισχύει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο αύξησης βάρους και πρόσληψης περιττών θερμίδων γι’ αυτό και πρέπει να περιορίζεται.

Σε γενικές γραμμές, ακολουθώντας ορισμένους βασικούς κανόνες η νηστεία μπορεί να περιλαμβάνει ένα πλήρες διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο θα προσφέρει στον οργανισμό τα απαραίτητα συστατικά χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα απότομης αύξησης ή απώλειας βάρους.

- Διαφήμιση -