- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Τα νύχια εκτός από το ότι δίνουν έμφαση και λάμψη στην εμφάνισή μας όταν είναι περιποιημένα, μπορούν να αποτελέσουν και τον καθρέφτη της υγείας μας.

Αλλοιώσεις στο σχήμα, το χρώμα ή την υφή μπορούν να υποδείξουν την ύπαρξη μιας παθολογικής κατάστασης, η οποία μπορεί να μην έχει γίνει κατά τα άλλα αντιληπτή. Για παράδειγμα τα θαμπά νύχια μπορεί να είναι ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας, ηπατικών νόσων ή υποσιτισμού ενώ τα κίτρινα νύχια είναι συνήθως σημάδια μυκητίασης ή ψωρίασης.

Ωστόσο το γεγονός ότι ορισμένες φορές σπάνε ή ξεφλουδίζουν μπορεί να οφείλεται απλά στην έλλειψη ορισμένων συστατικών από τον οργανισμό μας.

Η έλλειψη σιδήρου σε συνδυασμό με τα μανό και τα διαλυτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση των νυχιών μπορούν πολλές φορές να προκαλέσουν το αδυνάτισμα και τελικά το σπάσιμο των νυχιών κυρίως στα άνω άκρα.

Πάντως, με μια ισορροπημένη θρεπτική διατροφή τα νύχια μπορούν να διατηρηθούν γερά και υγιή.

Τροφές για ενδυνάμωση των νυχιών

  • Ο σολομός, μπορεί να θεωρείται συστατικό της gourmet κουζίνας, όμως επειδή περιέχει πολυακόρεστα Ω-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη σύσταση της κεράτινης στιβάδας του δέρματος οφείλει να εντάσσεται στο εβδομαδιαίο διατροφικό μας πρόγραμμα.
  • Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα καρύδια και τα αμύγδαλα ενισχύουν σημαντικά την υγεία των νυχιών. Η ισορροπημένη κατανάλωσή τους μπορεί να προσδώσει στον οργανισμό τον ψευδάργυρο που χρειάζεται για να προστατεύει τόσο τα μαλλιά όσο και τα νύχια από τη φθορά.laxanika
  • Απαραίτητη για τη συντήρηση των νυχιών είναι και η βιταμίνη Α, η οποία περιέχεται στο καρότο, τις πιπεριές, τα παντζάρια, το σπανάκι και τον κρόκο αυγού.
  • Το γάλα και το γιαούρτι οφείλουν τέλος να έχουν εξέχουσα θέση στο διαιτολόγιό μας διότι αποτελούν σημαντικές πηγές ασβεστίου. Προσλαμβάνοντας τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου ο οργανισμός διατηρεί υγιή τα οστά, τα μαλλιά και τα νύχια.

 

- Διαφήμιση -