Θα μπορούσε η καλντέρα της Σαντορίνης να αποτελέσει ένα είδος «φυσικού αμφιθεάτρου», στο οποίο θα παρουσιάζονταν έργα εμπνευσμένα από φυσικούς ήχους και μάλιστα τρομακτικούς ήχους;

Ε ναι! Αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να κάνει το Μουσείο Τέχνης Santozeum στη Σαντορίνη, το οποίο παρουσιάζει το Aural Lighthouses υπό την επιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Santozeum, Ileana Drinovan-Nomikos.  

SANTOZEUM

Με άξονα το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης και τις πρόσφατες μνήμες από τον τρομακτικό σεισμό του 1953, το Aural Lighthouses project επικεντρώνεται στη διερεύνηση των  ήχων της καταστροφής: πώς μπορούν οι άνθρωποι να δημιουργήσουν και να μεταδώσουν ήχους καταστροφής αντίστοιχους με αυτούς που δημιουργεί η φύση.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, αντλούν την έμπνευσή τους από φυσικούς ήχους. Και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίαση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι οποίες προκαλούν έντονη αγωνία και οδύνη και υπονομεύουν τη νόηση. Επιτυγχάνεται ένας τεχνητός συντονισμός ηχητικών συχνοτήτων, όπως είναι οι συναγερμοί και οι σειρήνες, που μπορεί να υποδηλώνουν μια παγκόσμια κρίση ή την κρίση στην Ελλάδα.

Η πρωτοπορία του Aural Lighthouses project έγκειται στο γεγονός ότι  η καλντέρα της Σαντορίνης θα αποτελέσει ένα «φυσικό αμφιθέατρο» για μία σειρά από θεματικές επισκέψεις συνοδευόμενες από συγκεκριμένα ηχητικά ερεθίσματα.

«Με το Aural Lighthouses project στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πproject διεθνούς καλλιτεχνικής εμβέλειας που μέσα από ένα εύρος καλλιτεχνικών δράσεων θα αποτελέσει πόλο έλξης για την Σαντορίνη όλο τον χρόνο. Η δυναμική του φυσικού τοπίου της Σαντορίνης σε συνδυασμό με το γενικότερο περιβάλλον κρίσης αποτελούν τον ιδανικό φυσικό χώρο για τη σημειολογική παρουσίαση και ερμηνεία όλου του φάσματος των ήχων της καταστροφής» αναφέρει η κα. Ileana DrinovanNomikos, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Santozeum. 

Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν ως κεντρικοί ομιλητές σημαντικοί καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς φήμης όπως οι: Salome Voegelin, Raviv Ganchrow, Andrea Polli καθώς και η κολεκτίβα Medea Electronique.

Στη διάρκεια της «παράστασης» θα εκτεθούν έργα των Curtis Tamm, Timo Kahlen και Alyssa Moxley, ενώ θα υπάρχουν και χορευτικά δρώμενα από την Gabriella Daris, σε συνδυασμό με μία εγκατάσταση του Gustav Metzger.

Το Aural Lighthouses project, Διεθνές Συμπόσιο καλλιτεχνικών δρώμενων & πρωτοποριακών εγκαταστάσεων ήχου, που θα πραγματοποιηθεί στο Moυσείο Santozeum στη Σαντορίνη 18 – 23 Μαΐου 2015, αποτελεί τμήμα μιας σειράς 12 διεθνών εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο ανά τον κόσμο με τον ευρύτερο τίτλο #21 Fluid States Performance Studies.

kalnteraΟι συντελεστές

Η Ileana DrinovanNomikos είναι η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου Santozeum. Είναι κάτοχος PhD στη Δραματουργία από το πανεπιστήμιο του Stanford. Το έργο της επικεντρώνεται στην επανάληψη και στην αναπαραγωγή της δραματικής τέχνης του Σενέκα. Το 2015, για το Μουσείο Santozeum, η Ileana θα είναι η επιμελήτρια του Aural Lighthouses, ενός project διάρκειας ενός χρόνου το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεταδόσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς – Radio Free Santorini Series – καθώς και ένα δεύτερο σύνολο ηχητικών φάρων τον Οκτώβριο.

Η Salome Voegelin είναι καλλιτέχνης από την Ελβετία και επίκουρος καθηγήτρια στις ηχητικές τέχνες στο London College of Communication. Στα πλαίσια του Aural Lighthouses, η συγγραφέας του Noise and Silence: Towards a Philosophy of Sound Art and Sonic Possible Worlds: Hearing the Continuum of Sound, θα εκθέσει τις απόψεις της για την αντι-επιμέλεια, όχι, δηλαδή, την επιμέλεια έργων, χώρων και αντικειμένων, αλλά τη δυνατότητα να γίνει προσιτή η εμπειρία αυτού που δεν φαίνεται, αυτού που ακούγεται καθώς και αυτού που ως τώρα δεν ακούγεται.

Ο Raviv Ganchrow διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Technische Universiteit Delft και είναι μέλος του Institute of Sonology της Χάγης. Στα πλαίσια του Aural Lighthouses, o Raviv θα συζητήσει το θέμα της παρακολούθησης της γης, της μετάδοσης και του συναγερμού, εντάσσοντας και στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη του πάνω στον υπόηχο και κάνοντας και αναφορές στο γεωλογικό υπόβαθρο της Σαντορίνης.

Η Andrea Polli είναι Πρόεδρος των Digital Media και Διευθύντρια του Social Media Workshop στο πανεπιστήμιο του New Mexico και συγγραφέας του Far Afield: Digital Culture, Climate Change and the Poles. Στα πλαίσια του Aural Lighthouses, θα μιλήσει για την επίδραση των ηχητικών κυμάτων πάνω στην ατμόσφαιρα ,είτε στην Ανταρτική είτε στις μεγάλες πόλεις, για τη συνεργασία της με επιστήμονες με αντικείμενο το ατμοσφαιρικό στοιχείο και την αισθητική της χρήση των υπο-ακουστικών ήχων στην ηχοβόληση των καιρικών συνθηκών, οι οποίοι έχουν βαθιά απήχηση στην ψυχοσύνθεση των ακροατών.

Η Curtis Tamm είναι κινηματογραφίστρια και καλλιτέχνης βίντεο και ήχου με βάση την Καλιφόρνια. Σε συνέχεια ανάθεσης από το μουσείο Santozeum, το έργο της, Tympanic Tether, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στα πλαίσια του Aural Lighthouses, και το οποίο επικεντρώνεται στον ήχο της σειρήνας και πώς αυτός συνενώνει τον πιθανό κίνδυνο που σηματοδοτεί με ένα συναίσθημα ευχαρίστησης μέσα από μία σειρά από «ραδιοφωνικές παρεμβάσεις» σε χρονισμό που ορίζεται από ενεργούς σεισμογράφους. Αναπαραστάσεις μιας νέας προσέγγισης ηχητικών προειδοποιήσεων, συγκεκριμένα σχεδιασμένων για τη Σαντορίνη, θα διακόπτουν το πρόγραμμα μεταδόσεων, ενώ θα παρουσιαστούν και ως solo παράσταση.

Τι είναι το Santozeum

Το Santozeum, που ιδρύθηκε το 2010, είναι ένα εικαστικό «κίνημα» που ανοίγει διάλογο μεταξύ των τεχνών, των ανθρωπιστικών επιστημών και της επιστήμης. To Μουσείο Santozeum λειτουργεί στη Σαντορίνη και στόχο έχει τη δημιουργία έργων τέχνης και εκθέσεων στο περιβάλλον του Μουσείου με προσέλκυση διεθνών καλλιτεχνών.