- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά

Τι χρώμα έχει η χαρά, από τι υλικό είναι φτιαγμένος ο φόβος, πώς μυρίζει η ελευθερία, πώς μπορεί να ακουμπήσει κανείς την ασφάλεια;

Οι φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Φωτεινή Λιάκου και Ελευθερία Φατσέα κατάφεραν να αποτυπώσουν και να χρωματίσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα με επιτυχία, που τους εξασφάλισε το πρώτο Βραβείο και το χρυσό μετάλλιο της 14ης Παγκόσμιας Τριενάλε Αρχιτεκτονικής “Interarch 2015”, η οποία πραγματοποιήθηκε από 17 έως 20 Μαΐου, στη Σόφια, υπό την αιγίδα της UNESCO.

Στην ίδια διοργάνωση, άλλες δύο ομάδες του Τμήματος απέσπασαν το Ειδικό Βραβείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Γεωδαιτών της Βουλγαρίας και το Ειδικό Βραβείο της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Βουλγαρίας.

patrok1

“Μεταφράζοντας τα συναισθήματα στην αρχιτεκτονική γλώσσα”

Η εργασία των κ.κ. Λιάκου και Φατσέα, με θέμα “Sensing spaces”, αφορά την παρουσίαση (μέσα από σχέδια σε πινακίδες και φωτορεαλιστικά) μίας διαδοχής χώρων, που προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα στον επισκέπτη.

“Επιλέξαμε συναισθήματα, που βιώνει κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του, από τη γέννηση έως τον θάνατό του και τα μεταφράσαμε στην αρχιτεκτονική γλώσσα, δημιουργώντας ένα ‘μουσείο συναισθημάτων’, όχι μουσείο με την παραδοσιακή έννοια των εκθεμάτων, άλλα έναν χώρο, όπου εκτίθενται τα συναισθήματα, μέσα από την αρχιτεκτονική και το design” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελευθερία Φατσέα.

“Κατά τον σχεδιασμό πειραματιστήκαμε πάνω στο τι προκαλεί ασφάλεια, ανασφάλεια, φόβο, λύπη, χαρά, ειρωνεία, αίσθηση ελευθερίας κ.λπ. και μέσα από ερωτηματολόγια, που συμπλήρωσαν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την αρχιτεκτονική, καθώς και μέσα από τη δική μας εμπειρία, προσπαθήσαμε να τα αποδώσουμε, με υλικά, με το παιχνίδι φωτός και σκιών και με τον τρόπο που χειριστήκαμε τον χώρο” εξηγεί.

“Η ελευθερία έχει θέα το απέραντο γαλάζιο”

Η “ελευθερία” είναι ο τελευταίος “σταθμός” της παρουσίασης “Sensing spaces”. Πώς όμως τη νοούν οι άνθρωποι και πώς αποδόθηκε η αίσθηση αυτή; “Είναι ένας μεγάλος αιωρούμενος διάδρομος και μπροστά ο ατελείωτος ορίζοντας και η απέραντη θάλασσα, ενώ τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι ξύλο και μέταλλο. Η επιλογή του οικοπέδου, είναι η νησίδα Πάτροκλος στο Σούνιο, που μας βοήθησε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία της Φύσης, όπως το έντονο ανάγλυφο της γης και η αραιή, αλλά υπάρχουσα βλάστηση” λέει η κ. Φατσέα.

 

patrok

Όσον αφορά στο κίνητρο για την επιλογή του θέματος στην εργασία σημειώνει ότι “είχαμε πάρα πολλές ανησυχίες για το πώς σκέφτεται και νιώθει ο άνθρωπος μέσα στον χώρο και πώς ο χειρισμός της υλικότητας και ο φωτισμός επιδρούν τελικά στον άνθρωπο”.

“Μεζονέτες με φτερά”

Το Ειδικό Βραβείο της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Βουλγαρίας απέσπασε η φοιτήτρια του Τμήματος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Ευγενία Χαραλαμπίδου για την εργασία “Living next to the lake”. Πρόκειται για ένα συγκρότημα 10 μικρών διώροφων κατοικιών στη βόρεια ακτή της Κερκίνης, με χώρους υποδοχής, χαλάρωσης και εστιατόριο. Ιδιαίτερο χαρακτήρα στο συγκρότημα προσδίδει ένα λευκό στέγαστρο, το οποίο είναι εμπνευσμένο και ο σχεδιασμός του παραπέμπει στα φτερά ερωδιού.

patrok5

 

patrok4
“Ήξερα ότι θέλω να κάνω κάτι εκτός αστικού ιστού και επειδή από την περιοχή της Κερκίνης είναι η καταγωγή μου, το γνώριζα καλά το μέρος. Είναι ένα συγκρότημα οικιστικό και μία διαμόρφωση χώρου με ήπιες παρεμβάσεις και σύμφωνα με όσα προβλέπονται για μία προστατευόμενη περιοχή. Ήθελα, μέσα από αυτήν την εργασία, να δοθεί μία πιο οικολογική διάσταση, με μία παρέμβαση που θα ενταχθεί στο τοπίο, αναδεικνύοντάς το” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Χαραλαμπίδου.

“Ανάδειξη βυζαντινών αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη”

Η ανάδειξη βυζαντινών αρχαιοτήτων κάτω από ένα πολυκατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης χάρισε στους φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Θέμη Ιστατιάδη, Γιώργο Μερτζανίδη και Μιχάλη Φουντεδάκη, το Βραβείο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών και Γεωδαιτών της Βουλγαρίας.

Ο κ. Μερτζανίδης, που βρίσκεται τώρα με το πρόγραμμα Erasmus στη Γερμανία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι “αυτό που προσπαθήσαμε να δείξουμε είναι, πώς μπορεί να αναδειχθεί με φυσικό τρόπο και φωτισμό ο αρχαιολογικός χώρος, αλλά και να κατασκευαστεί ένα κτίριο, που θα καταφέρει να ταιριάξει με τα κτίρια και τον χώρο που το περιβάλλει”.

“Το κτίριο αποτελείται από τρεις κτιριακούς όγκους και αναπτύσσεται σε ορόφους αντίστοιχα με τα διπλανά κτίρια. Η βασική μας κίνηση ήταν να σηκώσουμε το κτίριο από το έδαφος, από την οδό Β. Ηρακλείου, όπου κυλιόμενες σκάλες οδηγούν στον πρώτο όγκο και από εκεί σε ένα κεντρικό αίθριο” εξηγεί.

 

 

patrok2

“Δημιουργικοί άνθρωποι και εξωστρεφής ματιά”

“Προσπαθούμε πολύ μέσα από την εκπαίδευση να κάνουμε ανθρώπους δημιουργικούς, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν ποικίλα προβλήματα και προκλήσεις στο παρόν και το μέλλον”, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Καλογήρου, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για τις διακρίσεις του Τμήματος.

“Τα βραβεία αυτά δείχνουν ότι πέρα από τους δύσκολους καιρούς, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, που συχνά βάλλεται, μπορεί και διακρίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι στραμμένο στην εξωστρέφεια” σημειώνει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

- Διαφήμιση -