- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Μια νυχτερινή έξοδος, η συνάντηση με φίλους ή ένα ωραίο γεύμα συνδυάζονται συχνά με το κάπνισμα, διότι δίνεται η ψευδαίσθηση της χαλαρής και ευχάριστης διάθεσης. Ωστόσο αυτή η τόσο απλή κίνηση να ανάψουμε ένα τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει πολλές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για την υγεία και τον οργανισμό μας.

Θλιβερή είναι η πρωτιά της χώρας μας όσον αφορά την επιβλαβή συνήθεια του καπνίσματος. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών, τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος σε δημόσιους χώρους καθώς και παθητικού καπνίσματος στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Παρόλα αυτά ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός ότι επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να κόψουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από επιστήμονες παγκοσμίως, το μακροχρόνιο κάπνισμα, στο οποίο είναι εθισμένο ήδη το 1/3 του πληθυσμού της γης,  μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, όπως: καρκίνο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, εγκεφαλικά επεισόδια, αγγειοπάθειες, πεπτικό έλκος. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα επηρεάζει τη γονιμότητα, προκαλεί σπερματικές ανωμαλίες και προσβάλλει την υγεία των εγκύων και των εμβρύων.

Και οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος δεν σταματούν εδώ. Η επιδερμίδα αφυδατώνεται, χάνει τα θρεπτικά της συστατικά και αποκτά ρυτίδες. Εκτός των άλλων το κάπνισμα εκτός από βλαβερή είναι και δαπανηρή συνήθεια καθώς ένας καπνιστής εκτιμάται ότι ξοδεύει κάποιες χιλιάδες ευρώ ετησίως για να ικανοποιήσει την ανάγκη του για τσιγάρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί μάλιστα ότι με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι θάνατοι εξαιτίας του καπνίσματος θα έχουν αυξηθεί μέχρι το 2020 σε 10.000.000 κάθε χρόνο.

Αναμφίβολα το κάπνισμα είναι από τους χειρότερους εχθρός της υγείας μας καθώς μέσω της νικοτίνης, της ουσιοεξαρτητικής ουσίας που περιέχεται, δημιουργεί μεγάλο εθισμό. Κατά συνέπεια ο εκάστοτε καπνιστής πρέπει να διαθέτει ισχυρή προσωπική βούληση και ιατρική βοήθεια για να καταφέρει να φτάσει στο σημείο απεξάρτησης.

Η ενίσχυση του οργανισμού με καλή διατροφή, οι διάφορες μορφές άσκησης και η καλή ζωή μπορεί να ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις αυτής της κακής συνήθειας. Ας απολαύσουμε λοιπόν τα θετικά οφέλη της ζωής χωρίς τσιγάρο.

 

 

 

 

 

 

 

- Διαφήμιση -