- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Ένα θερμό καλωσόρισμα επιφύλασσε ο Δήμος Πειραιά για τους καλεσμένους του, ‘Ελληνες και ξένους, στη δεξίωση για τον εορτασμό της “Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015” που έχει επίκεντρο τον Πειραιά, ως Ναυτικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ένα ιδανικό, ειδυλλιακό βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά οι σύνεδροι άρχισαν να καταφθάνουν στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, έναν βιομηχανικό χώρο που έφερε έντονα τα στοιχεία του παρελθόντος.

20150528_201946

Η ιστορία του κτιρίου, όπως και του λιμανιού, χάνεται στον χρόνο. Το λιμάνι του Πειραιά άρχισε σταδιακά να εξελίσσεται σε εμπορικό και τουριστικό λιμάνι αρχής γενομένης 2.500 χρόνια πριν. Σχετικές πληροφορίες εξιστορεί και ο μεγάλος τόμος με την ιστορία του Πειραιά, που υποδεχόταν τους καλεσμένους στην είσοδο της Αποθήκης.

Η δεξίωση για την έναρξη της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015» είχε λίγο από όλα τα χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού, αναμεμειγμένα με το άρωμα και τις γεύσεις της θάλασσας.

20150528_203043

Στον χώρο, που λειτουργεί ως θαυμάσιος εκθεσιακός χώρος, φιλοξενείται η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού που «γεννήθηκε» και τραγουδήθηκε στις γειτονιές του Πειραιά.

Οι ρεμπέτες του Πειραιά κοσμούσαν με τις φωτογραφίες και το βιογραφικό τους τοίχους του κτιρίου, ώστε οι σύνεδροι και οι πολίτες που παρευρίσκονταν εκεί να γνωρίσουν περισσότερα για το έργο τη ζωή και τα τραγούδια τους που αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της λαϊκής παράδοσης της Ελλάδας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λίγο πιο δίπλα οι νότες του μπουζουκιού, το πιάνο μιας ζωντανής ορχήστρας και η μελωδική γυναικεία φωνή που τα συνόδευε, «έντυναν» τη βραδιά με τραγούδια έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα και πιο σύγχρονα, κάνοντας τους καλεσμένους να παρακολουθούν εκστατικά την ορχήστρα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η μουσική που σε ταξίδευε σε προηγούμενες δεκαετίες, εναρμονιζόταν πλήρως με την έκθεση φωτογραφίας του καλλιτέχνη Ανδρέα Θεολογίτη που φιλοξενούνταν επίσης στον χώρο. Ο “Περίπλους των ελληνικών σκαριών” που γύρισε στο φυσικό του περιβάλλον το Λιμάνι, περιλάμβανε συνολικά περίπου 70 φωτογραφίες από εικόνες της θάλασσας, τα λιμάνια και τους μόλους της ελληνικής επικράτειας.

20150528_203017

Όσον αφορά τα γευστικά διαλείμματα, ο Δήμος Πειραιά είχε φροντίσει να προσφέρει στους καλεσμένους φρέσκια αθερίνα και πολλά είδη finger food. Τα κρασιά και το ούζο συνόδευσαν τις συζητήσεις των πολιτών και των συνέδρων που βρέθηκαν εκεί για να πάρουν μια μικρή «γεύση» από τον Πειραιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και φυσικά παρόν ήταν ο Πέτρος Κόκκαλης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κι Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά και επικεφαλής της ομάδας εργασίας των Ευρωπαϊκών Ημερών Θάλασσας 2015 αλλά και πολλοί δημοτικοί Σύμβουλοι.

 

 

 

 

 

- Διαφήμιση -