- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά

Ορόσημο για συμφωνία , μετά και από πολιτική διαβούλευση , καθίσταται η Σύνοδος Κορυφής ρτης Ε.Ε στη Ρίγα (21 -22 Μαϊου) για την Ελληνική Κυβέρνηση , που δια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα οριοθέτησε τις 4 προϋποθέσεις για συμφωνία, ενώ τις ίδιες ώρες το Δ.Ν.Τ προειδοποιεί για πτώχευση τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία. Πάντως από την Δευτέρα επαναλαμβάνονται με εντατικούς ρυθμούς οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στο Brussels Group.
Οι 4 προϋποθέσεις
Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο του Economist ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση “διαπραγματεύεται μία και ενιαία συμφωνία, που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την έξοδο στις αγορές σε σύντομο διάστημα”. Διευκρίνισε ότι οι μέχρι τώρα συζητήσεις έχουν οδηγήσει τις δύο πλευρές “επολύ κοντά σε συμφωνία”. Ομως, για να κλείσει αυτή, όπως είπε, η κυβέρνηση επιμένει σε τέσσερις προϋποθέσεις που πρει να γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους-δανειστές:
– καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις
– χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
– ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες,
– συζήτηση για την αναδιάρθρτωση του χρέους

Όπως είπε ο Aλ. Τσίπρας, η συμφωνία “πρέπει να διασφαλίζει την ανάπτυξη και την έξοδο στις αγορές σε σύντομο διάστημα”. Αφού επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στα εργασιακά και σε ασφαλιστικό – συντάξεις, διαμήνυσε πως αυτό είναι το σχέδιο, “δεν μπλοφάρουμε”. Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε το γεγονός ότι κάποιοι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης επιμένουν να θέτουν ζητήματα όπως οι αλλαγές στα εργασιακά – τις οποίες δεν συζητά η κυβέρνηση, ή να μιλούν για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, τις επόμενες ημέρες πρέπει να οικοδομηθεί η αναγκαία συναντίληψη για το ασφαλιστικό σύστημα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και των συντάξεων.

Συγκλίσεις και διαφωνίες

Τα θέματα στα οποία έχει σημειωθεί ουσιαστική σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών είναι:
– Δημοσιονομικοί στόχοι.
– Οριακές αλλαγές στον ΦΠΑ
– Αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

Τα μεγαλύτερα “αγκάθια’ στην περαιτέρω διαπραγμάτευση αφορούν τα εργασιακά – συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι οι αλλαγές που ζητούν οι Θεσμοί στο στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές

Απορριπτική είναι η στάση της κυβέρνησης και στις απαιτήσεις για εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία θέτουν θέμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Οι δανειστές επιμένουν ότι αυτό συναρτάται με τη βιωσιμότητα του συστήματος, η κυβέρνηση απαντά ότι το ασφαλιστικό κατέρρευσε λόγω PSI.
Στην τελική ευθεία λοιπόν η κυβέρνηση προς τη συμφωνία, η κυβέρνηση καλείται να βρεί “χρυσές τομές” και να ισορροπήσει μεταξύ των πιέσεων των δανειστών και των αντιδράσεων στο εσωτερικό από βουλευτές και κόμμα.

Προειδοποίηση ΔΝΤ

Στο μεταξύ αυστηρά εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ που διέρρευσε στον Τύπο μιλά για ορισμένη βελτίωση στις συνομιλίες με την Ελλάδα, όμως υπογραμμίζει πως η πρόοδος είναι αργή και η κατάσταση «απέχει πολύ από το να είναι ιδανική». Το έγγραφο δείχνει μεταξύ άλλων διάσταση απόψεων με την ευρωπαϊκή πλευρά στο ζήτημα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά τονίζει η κατάσταση στο μέτωπο της ελληνικής ρευστότητας είναι τόσο επείγουσα ώστε η χώρα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούνιο χωρίς συμφωνία.
Το αυστηρά εμπιστευτικό έγγραφο, με ημερομηνία 14 Μαΐου, δημοσίευσε το Σάββατο ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον.

Το έγγραφο επισημαίνει ότι «ξεκινώντας από τον Ιούνιο, και μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πρέπει να αποπληρωθούν 11 δισ. ευρώ και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσουν οι ελληνικές αρχές να τα αποπληρώσουν στο σύνολό τους αν δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους».

Οι συνολικές υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή τους ξεκινάει στις 5 Ιουνίου. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ΦΠΑ, τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και την απλοποίηση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και πτώχευσης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Επίσης στο έγγραφο ως τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων παρουσιάζονται «το συνταξιοδοτικό και η επαναπρόσληψη των δημόσιων υπαλλήλων». Ακόμη καταγράφονται οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των τριών θεσμών Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Στο έγγραφο, αναφέρει ο Πολ Μέισον, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται να αναζητούν μια «επιφανειακή» λύση (μπαλώματα), ενώ το ΔΝΤ αντιτίθεται στο «γρήγορο και βρωμικό» αποτέλεσμα, όπως το αποκαλεί.

«Έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας» τους χρέους, αναφέρεται. Ο Πολ Μέισον σημειώνει πως αυτό μεταφράζεται ως εξής: «Όσο περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει αδυνατώντας να αποπληρώσει το χρέος της. Το ΔΝΤ σε αντίθεση με την Κομισιόν δεν μπορεί να υπογράφει για ένα σχέδιο λιτότητας που θα φέρει τη χρεοκοπία».
Όπως γράφει ο Πολ Μέισον, τα στενά χρονικά περιθώρια και η αυξανόμενη ένταση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων δανειστών αναδεικνύουν τη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας στη Ρίγα ως την τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα και να πληρωθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ τον Ιούνιο.

- Διαφήμιση -