- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Με αφορμή τα τετρακόσια χρόνια από τον θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ο μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης και δημιουργός Γιώργος Χατζηνάσιος θα ενορχηστρώσει την όπερα «El Greco», η οποία θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σήμερα Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Μαΐου και ώρα 21:00 μμ.

Το έργο, το οποίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου την εποχή που εκπαιδεύτηκε ως αγιογράφος στην Κρήτη, την περίοδο που μαθήτευσε δίπλα στον Τιτσιάνο στο Τολέδο αλλά και την εποχή της μεγάλης αναγνώρισης από τον ισπανική και παγκόσμια κοινότητα.

Τα 143 ολοκληρωμένα έργα του Ελ Γκρέκο παραμένουν ακόμα και σήμερα σύγχρονα, καθώς αντιπροσωπεύουν πολλές πτυχές της σημερινής κοινωνίας. Επιπλέον η διαχρονικότητα των έργων του αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι ακόμα και πιο σύγχρονοι εικαστικοί όπως, ο Πωλ Σεζάν και ο Πάμπλο Πικάσο έχουν αναφορές στο σπουδαίο έργο του.

xatzinasios

Στην όπερα «El Greco» σε ποίηση του Ηλία Λιαμή και σε σκηνοθεσία του Βασίλη Αναστασίου, πραγματοποιείται η μουσική απεικόνιση της πορείας αυτής του Έλληνα ζωγράφου, ο οποίος στιγμάτισε την εποχή του και επηρέασε όλες τις επόμενες γενιές.

Σε τρεις πράξεις και επτά σκηνές, ακολουθώντας τις δομές της κλασικής όπερας, με σόλο άριες, ντουέτα, τρίο και κουαρτέτα, λιτό ρετσιτατίβο, χορωδιακά, ορχηστρικά και χορευτικά μέρη και με πρωτοποριακή σκηνοθεσία, παρουσιάζεται ο ανηφορικός δρόμος του μεγάλου και οικουμενικού Έλληνα, που ξεπερνάει τελικά τους πειρασμούς και τους κινδύνους και κερδίζει τη μάχη με τη λήθη.

Ο Έλληνας συνθέτης πρόσφατα εξομολογήθηκε ότι η έμπνευση για το συγκεκριμένο έργο προήλθε έπειτα από την ανάγνωση του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Ελ Γκρέκο». Ο «χρυσός» συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος αναφερόμενος μάλιστα στο έργο ως ανεκπλήρωτο επαγγελματικό του όνειρο δήλωσε: «Είναι ένα πολυπρόσωπο έργο αποτελούμενο από 180 μουσικούς, το οποίο διαισθάνομαι ότι ξετρυπώνει μοναδικά συναισθήματα».

el greco prosklisi

- Διαφήμιση -