- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Με φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις «ζωντανεύει» η ιστορία και λειτουργία των νεωρίων του αρχαίου Πειραιά, τα οποία στέγαζαν το στόλο των τριήρων την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση «Πειραιάς: το Λιμάνι των Τριήρων» που εγκαινιάστηκε χθες Τετάρτη, 27 Μαΐου, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.

TRIHREISΗ διοργάνωση της έκθεσης, που γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015» και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, έγινε με τη συνεργασία του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και Δανών αρχαιολόγων. Οι τελευταίοι ερεύνησαν και στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο την περιοχή των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα.

ναυτικο-μουσειο-ελλαδας-1500x844-600x338«Χρόνια τώρα πριν οι νεότεροι Έλληνες και οι νεότεροι Πειραιώτες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη τεράστια σημασία όλων αυτών των ευρημάτων στη Ζέα και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός  Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θοδωρής  Δρίτσας και συνέχισε: «Είχαν με μεράκι σκύψει σε μια πολύ σχολαστική, πολύ κοπιαστική και πολύ επίμονη προσπάθεια, για να οδηγηθούν σε συμπεράσματα και σε πορίσματα για να ανοίξουν επιστημονικούς δρόμους έρευνας, να απειληθούν κατά καιρούς από διάφορες παρεμβάσεις και σε μεγάλο βαθμό να διασωθούν, χάρις στην εφορία αρχαιοτήτων στην αρχαιολογική υπηρεσία, χάρις στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος».

IMG_0621Ο κ. Δρίτσας επισήμανε ότι η ιστορία δεν είναι παρελθόν, είναι βάθρο για το μέλλον. Για τα άλματα προς το μέλλον. Ο Πειραιάς έχει ναυτική και αρχαιολογική ταυτότητα, έχει σύγχρονη ταυτότητα και δεν αποτελεί μια ξεχωριστή πόλη σε σχέση με την Αθήνα και το Αθηναϊκό θαύμα ή την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Αποτελεί ένα ενιαίο ιστορικό σύνολο, που σήμερα επίσης καλείται να αναδειχθεί σε ένα ενιαίο δημιουργικό και δραστήριο δίπολο για τη νέα εποχή.

«Ο Πειραιάς, οι νεώσοικοι, η μεγάλη ναυτική παράδοση, απετέλεσαν τη βάση για να υπάρξει η Αθηναϊκή Δημοκρατία, ο Αθηναϊκός πολιτισμός. Σε αυτή την κατεύθυνση»,  είπε ο υπουργός, «μπορούμε να κινηθούμε και σήμερα».

trihris4


Στο επίκεντρο και της Ελλάδος και της Ευρώπης

«Όντας ο Πειραιάς στο επίκεντρο της Ελλάδος και της Ευρώπης, μέσω του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας ή Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τη σχέση του με τη θάλασσα, τη ναυτιλία και τη ναυτοσύνη», τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναδειχθεί το κομμάτι του αθλητισμού της πόλης, τα σωματεία, οι φορείς της».

IMG_0604Αναφέρθηκε δε στη σημασία μιας από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχει ποτέ υποδεχθεί ή έχει παρουσιαστεί στον Πειραιά και που πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας».

Για την έκθεση «Πειραιάς: Το λιμάνι των Τριήρων», είπε πως «αφορά στη μακραίωνη ναυτική ιστορία της πόλης μας και ζωντανεύει τη λειτουργία των νεωρίων του Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον περίφημο αθηναϊκό στόλο, την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η έκθεση αυτή είναι αποτέλεσμα αρχαιολογικών ερευνών δεκαετίας».

Διάρκεια έκθεσης :  28 Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου 2015.

 

- Διαφήμιση -