- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Ο καιρός είναι πια καλοκαιρινός και οι Αθηναίοι αρχίζουν να καλοβλέπουν τις παραλίες της Αττικής και να σχεδιάζουν τα πρώτα τους μπάνια. Η εικόνα όμως αδέσποτων ή συνοδευόμενων ζώων που τσαλαβουτούν στα νερά και “συνταράσσουν” τους λουόμενους συνεχίζει να απασχολεί.

Μετά όμως την απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, επιτρέπεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένες παραλίες για τα λεγόμενα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

Σε δημοσίευμα του Attica Coast με τίτλο “Ελεύθερα τα κατοικίδια στις παραλίες… αλλά με περιοριστικούς όρους”, είχαμε αναφερθεί στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας. Τώρα, επικοινωνήσαμε με την κα Ροδούλα Κωνσταντινίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Φιλοζωική Περιβαλλοντική Δράση Εθελοντών Π. Φαλήρου και Ν. Σμύρνης» και τη ρωτήσαμε για τα αδέσποτα σκυλάκια που κυκλοφορούν στην παραλιακή.

dogbath-680_287028_935B02

Η κα Κωνσταντινίδου μας υπογράμμισες ότι δεν πρέπει να θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία ή την ασφάλεια των λουόμενων, καθώς έχουν εμβολιασθεί και έχουν στειρωθεί είτε από τον φιλοζωικό οργανισμό είτε από φιλόζωους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πρόκειται δηλαδή για ημι- αδέσποτα ζώα τα οποία είναι υγιή αλλά τους λείπει ένα «σπίτι».

Συμβουλές για “δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς”

Η ίδια δε συμβουλεύει όσους έχουν κατοικίδια να μην τα παίρνουν μαζί τους σε πολυσύχναστες παραλίες, διότι παρόλο που επιτρέπονται τα κατοικίδια σε αυτές, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με τους νέους κανονισμούς.

skylos paralia

Σε κάθε περίπτωση αν το κατοικίδιο συνοδεύει τον κύριό του, πρέπει να παραμένει σε σκιερό σημείο και να μην εισέρχεται στη θάλασσα. «Το βιβλιάριο υγείας του σκύλου πρέπει πάντα να προσκομίζεται εφόσον ο σκύλος βρίσκεται στην παραλία», συμβουλεύει η εθελοντής του οργανισμού.

«Ο άνθρωπος οφείλει να αναγνωρίσει ότι δεν αποτελεί το κέντρο του κόσμου αλλά αποτελεί μόνο ένα μέρος του. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ίση με εκείνη των ζώων και δεν επιτρέπεται να υποβιβάζεται ή να παραβιάζεται». Με αυτή τη φράση η κα Κωνσταντινίδου έκλεισε τη συζήτησή μας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε όλους όσους στερούνται της ελάχιστης φιλοζωικής ευαισθησίας.

 

- Διαφήμιση -