- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 7 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 7 Λεπτά

του Νάσου Αθανασίου*

 

Έντιμη συμφωνία είναι αυτή που ανοίγει το μέγα θέμα της αλλαγής στην Ευρώπη. Το ανοίγει, δεν το λύνει, διότι η έντιμη συμφωνία δεν είναι συμφωνία μάγων. Είναι αυτή που δίνει το πρώτο πλήγμα στο δόγμα της λιτότητας και την Ιερά Εξέταση που το συνοδεύει. Που εισάγει ευεργετικές ιδέες πριν ακόμη τελεσιδικήσει. Αυτή που κάνει τον Χέλμουτ Σμιτ να διαδηλώνει υπέρ της πρότασης του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για κοινοτικοποίηση του χρέους στην Ευρωζώνη με την έκδοση ευρωομολόγων.

Έντιμη συμφωνία είναι αυτή που περιέχει ρωγμή φωτός στον ορίζοντα, δηλαδή περιέχει άνοιγμα, έξοδο… που δεν απομακρύνεται κάθε φορά που την πλησιάζεις! Η έντιμη συμφωνία δεν είναι κόκκαλο δεμένο σε σπάγγο που τον τραβάς μόλις ο σκύλος φθάνει στο κόκκαλο, όπως συνέβη τρεις φορές ώς τώρα.
Έντιμη συμφωνία είναι αυτή που δεν σε λεπροποιεί περισσότερο, αλλά, όλως αντιθέτως, σε εντάσσει στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Που σε υποχρεώνει να αντιμετωπίσεις την οικονομική λέπρα που κληρονόμησες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η λέπρα δεν είναι ανίατη στην εποχή μας. Πώς θεραπεύεται; Ναι, με μεταρρυθμίσεις, αγαπητέ Βόλφγκανγκ. Αλλά γράψε ολόκληρη την εξίσωση: Μ+Α=Ε, όπου (Μ) είναι οι μεταρρυθμίσεις, (Α) είναι η αναδιάρθρωση του χρέους μας και (Ε) η έξοδος από την κρίση. Και δοκιμασμένες μεταρρυθμίσεις, φίλε μου, όχι πειραματικές στου κασίδη το κεφάλι.

Έντιμη συμφωνία είναι αυτή που ρυθμίζει τα κόκκινα δάνεια και μετατρέπει τις ψευδεπίγραφες banks σε αληθινές τράπεζες που παρέχουν ρευστότητα στην αγορά έναντι σοβαρών εγγυήσεων.
Έντιμη συμφωνία είναι αυτή που την καταρτίζεις πιστεύοντας ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αλλά προσέχοντας πολύ μήπως κυνηγώντας το καλύτερο χάσεις και το καλό.
Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις έντιμη συμφωνία είναι εκείνη που διαχωρίζει την επένδυση από την αρπαχτή και που δέχεται ότι το κράτος μπορεί να συμμετέχει ακόμη και σε αυτοκινητοβιομηχανίες όπως το γερμανικό δημόσιο στη Φολκσβάγκεν (ο δικός μας ΟΤΕ “ιδιωτικοποιήθηκε” πωλούμενος στον αντίστοιχο γερμανικό που είναι κρατικός!)
Έντιμη συμφωνία είναι εκείνη που περιέχει για τον πολίτη φορτία που αντέχουν οι ώμοι του. Στη διεθνή οικονομική ιστορία υπήρξαν συμφωνίες ακόμη και με οδύνες για τους λαούς, οι οποίες όμως τελεσφόρησαν διότι εξασφαλίστηκε η σύντομη διάρκειά τους επί ποινή ακυρώσεως. Σε ποια σελίδα της διεθνούς οικονομικής ιστορίας βρήκατε πέντε συνεχή χρόνια επιτυχημένου βασανισμού;

Έντιμη συμφωνία είναι αυτή που δεν σπάζει την πλάτη της καμήλας (καταλαβαίνετε, κ. Γιούνκερ). Σύμφωνα με αραβική παροιμία, από ένα άχυρο σπάζει η πλάτη της καμήλας.
Ο κίνδυνος στις ελληνικές ερήμους είναι μεγαλύτερος, διότι εδώ υπάρχουν πονηρές καμήλες που αρνούνται να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί και το μεταθέτουν στις άλλες.
Άρα, έντιμη συμφωνία είναι εκείνη που προβλέπει πολιτική άγριων, αμερικανικού τύπου, διώξεων έναντι των φοροφυγάδων.
Ακόμη κι αν την υπερψηφίσουν, κάποιοι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα καταπολεμήσουν την έντιμη συμφωνία με ανέντιμα μέσα. Αφού δεν ελπίζουν πια στην αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα που θα αποτελούσε τη δικαίωσή τους, εκείνο που τους απομένει είναι να βρουν λεκτικές ή άλλες όμοιότητες και, κάνοντας την τρίχα τριχιά, να πλάσουν την εικόνα τού “όλοι ίδιοι είμαστε”. Θεωρούν τους Έλληνες λωτοφάγους. “Θα αναγκαστείτε να λάβετε μέτρα σαν τα δικά μας”, είπε κορυφαίος της αντιπολίτευσης. Τι να του απαντήσεις; Υπάρχουν έξυπνες εναλλακτικές και λυσιτελείς αποχρώσεις, αλλ’ αν ποτέ γινόταν αυτό, η αιτία του θα είναι ότι παραδώσατε μια γκρεμοτσακισμένη χώρα. Τούτο αποτελεί πια ιστορικό δεδομένο.

 

 

 

 

Ο Νάσος Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα και δημοσιογραφεί από 20 χρονών . Είναι Βουλευτής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ και Κοσμήτορας της Βουλής. ΄Εχει εργαστεί στις εφημερίδες “΄Εθνος”, “Καθημερινή”, “Ελεύθερος Τύπος”, καθώς και στα περιοδικά “Ένα” και “Εικόνες”. Επίσης έχει εργαστεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ1 (“Κάθε Μεσημέρι”, “Τρείς στον αέρα”) και Mega Channel (“Η εκπομπή”). Σε δημοσιογραφικά πάντοτε προγράμματα δραστηριοποιήθηκε και στο ραδιόφωνο σε διάφορους σταθμούς (ΕΡΑ, SKY, FLASH). Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και, σε κρίσιμες στιγμές της, την εκπροσώπησε στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Σπούδασε νομικά, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Αρχαία Ελληνικά Δίκαια, αλλά δεν επαγγελματοποίησε τις νομικές σπουδές του. Διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων. Σήμερα είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Βιβλία του: “Προσωπικοί Παράδεισοι” (μυθιστόρημα), καθώς και τα προοριζόμενα για παιδιά “Το δένδρο που έγινε άγγελος”, “Τρίων ο Πέστροφας” και” Το στραβό έλατο”.

- Διαφήμιση -