- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά

Αναζητούν όλοι πλέον συμφωνία, Ελληνική Κυβέρνηση , δανειστές , Ευρωπαϊκοί θεσμοί , Ευρωπαίοι ηγέτες καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και κανένας δεν φαίνεται να επιθυμεί ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Το Βερολίνο αφήνει να διαρρεύσει ότι είναι πιθανή νέα συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε , ενώ ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ δήλωσε ότι βλέπει συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστηκα και οι Ολάντ Μέρκελ ζητούν επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.

Στόχος είναι η συμφωνία να επιτευχθεί το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου, ώστε να υπάρξει το περιθώριο χρόνου που απαιτείται για να παρασχεθούν έως τα τέλη Ιουνίου οι σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, αλλά και να προχωρήσει η συζήτηση των σχετικών νομοσχεδίων στην ελληνική Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ οριοθέτησε εκ νέου το πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών και αναφέρθηκε στη διάθεση συμβιβασμών με τους ευρωπαίους εταίρους, στο βαθμό που η επιδιωκόμενη συμφωνία :
• Θα αντιμετωπίζει μέσο-μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου, έως ότου η χώρα εξέλθει με ασφάλεια στις αγορές, με τη λύση να περιλαμβάνει «προοπτική» απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
• Θα προβλέπει «χαμηλά» πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως για εφέτος και το 2016.
• Θα προβλέπει ένα «επενδυτικό πακέτο» για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε στέρεες βάσεις, με προτεραιότητα στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
• Δεν θα επιβάλλει «νέα» μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που εντείνουν τις ανισότητες και διαρρηγνύουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή.
Επιτάχυνση ζητούν Μέρκελ Ολάντ

Πάντως επιτάχυνση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο Βερολίνο, με αφορμή τον “Διάλογο για το Κλίμα”.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες στην Ρίγα, ενώ επισήμαναν ότι “ο χρόνος τρέχει”. “Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά με μια μακροπρόθεσμη λύση”, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Θα συναντήσουμε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στην Ρίγα (στην Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ) και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως να επιταχυνθούν. Επιθυμούμε να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, όπως στο Brussels Group, διότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαΐου και αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαΐου. Όταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Φρανσουά Ολάντ: «Πρέπει να επιταχύνουμε, διότι η ημερομηνία του τέλους Μαΐου πλησιάζει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει και ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να περιμένει. Πρέπει να βρεθούν πόροι. Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως το κάνουμε συχνά, να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και στην Ρίγα και εκεί θα μιλήσουμε με μια φωνή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά θέλουμε και να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση ώστε να μην έχουμε πάντα αυτή την ανασφάλεια. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων – Ελλάδας και ΕΕ – αυτό είναι το πνεύμα το οποίο μας οδηγεί και σίγουρα θα μας οδηγήσει και τις επόμενες ημέρες. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε ως το τέλος Μαΐου να βρίσκονται λύσεις στο τραπέζι», κατέληξε.

Ο Γιούνγκερ

Στο μεταξύ ο Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ σε συνέντευξη του στο Bloomberg εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στα τέλη Μαϊου αρχές Ιουνίου

Τόνισε πως “εμπλέκεται προσωπικά” στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά απέρριψε ότι υπήρξε πρωτοβουλία για συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών. “Δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ” είπε και πρόσθεσε. “Αυτή η φήμη στο βρετανικό και τον ελληνικό Τύπο για σχέδιο Γιούνκερ δεν είναι αληθής”.

Μήνυμα

Πάντως υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων , επεσήμανε πως «η συμφωνία θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού εάν υπήρχε πολιτική βούληση» των εταίρων.
Σύμφωνα, επίσης, με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, για τα δημοσιονομικά μεγέθη οι εταίροι είχαν λάθος στατιστικά στοιχεία και η ελληνική πλευρά παρέσχε τα δικά της στοιχεία, και τώρα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «κλείνουμε».

Αντίθετα, άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως τα εργασιακά, δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Άλλο κυβερνητικό στέλεχος, ο οποίος μετείχε επίσης στη σύσκεψη, ανέφερε ότι «στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο θέλουν λύση στο ελληνικό θέμα και ειδικά ο Γιούνκερ βοηθά στη διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των εταίρων, καθώς «το ΔΝΤ είναι “light” στο ζήτημα του χρέους και σκληρό στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν το αντίθετο. Ωστόσο, η Ελλάδα και στις δύο περιπτώσεις παίρνει τη σκληρή πλευρά».

Εκτίμησε δε, ότι εταίροι «θα το τραβήξουν έως την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

- Διαφήμιση -