- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους δανειστές καθώς οι διαβουλεύσεις φαίνεται να μπαίνουν στην τελική ευθεία, ενώ το πρακτορείο Blooberg επισημαίνει πως οι πιστωτές σκοπεύουν να παρουσιάσουν κείμενο συμφωνίας που θα σκοπεύει να τερματίσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- πιστωτών
Η τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την Κυριακή το βράδυ διεξήχθη σε καλό κλίμα
σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με Άνγκελα , ενώ κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση την Δευτέρα το βράδυ των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας στο Βερολίνο, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Πολή καλή» χαρακτήρισε την τηλεδιάσκεψη κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
H ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι «η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ζήτησε πολιτική λύση από τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι υπάρχει σύγκλιση σε όλο και περισσότερα σημεία επί της συμφωνίας.

Στη διάρκεια της 35λεπτης τηλεδιάσκεψης, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία, ενώ πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι είναι έτοιμα ήδη τρία προσχέδια συμφωνίας εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών.
Στα ανοιχτά θέματα συμπεριλαμβάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ωστόσο σε όλα φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση.
Στο άρθρο της Die Welt σημειώνεται ακόμη ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε είχε ζητήσει πριν από λίγες ημέρες από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να εργαστεί «πολύ εντατικά» για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «οι επενδύσεις της Ιαπωνίας στην Ευρώπη εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη που υπάρχει στο ευρώ».

Το Bloomberg

Στο μεταξύ το Πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως οι δανειστές θα παρουσιάσουν στην Ελληνική Κυβέρνηση κείμενο συμφωνίας που θα σκοπεύει να τερματίσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- πιστωτών
Το πρακτορείο αναφέρεται στο «τελεσίγραφο» που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το Euro Working Group στην Ελλάδα ότι δεν θα υπάρχει χρόνος για να εγκριθεί η οποιαδήποτε εκταμίευση από τα κοινοβούλια της ζώνης του ευρώ, εκτός εάν επιτευχτεί τεχνική συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου.
Ξένος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Bloomberg πως οι πιστωτές συζητούν μια συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως έναν τρόπος τερματισμού του αδιεξόδου.
Το ίδιο δημοσίευμα, επικαλείται πρόσωπο με γνώση του θέματος, το οποίο αποκάλυψε πως αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές πέρασαν το Σαββατοκύριακο για να συγκλίνουν σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική αξιολόγηση.

«Η κοινή θέση (των θεσμών) μπορεί να κοινοποιηθεί στον Τσίπρα από τους ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες» ανέφερε η ίδια πηγή.
Μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ
Σημειώνεται πως οι πληροφορίες του Bloomberg συμπίπτουν με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες έχει κατατεθεί στην Ελλάδα κείμενο συμφωνίας που προβλέπει μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, το εν λόγω κείμενο έχει συνταχθεί από την Κομισιόν και έχει ήδη σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση. Βασίζεται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και προβλέπει για το 2015 μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να θεωρούν πιθανή τη σύγκληση Eurogroup για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

- Διαφήμιση -