- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Εντείνονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες για να γεφυρωθούν οι διαφορές Αθήνας και δανειστών ώστε να κλείσει η Συμφωνία και να αποτραπούν κραδασμοί και επιπτώσεις .
Από ώρα σε ώρα αναμένεται να επισημοποιηθεί μια πιθανά ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στην εβδομάδα, καθώς νέες προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και πρόκειται να τεθούν επί τάπητος στη διαπραγμάτευση.

Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές αξιολογούν ως θετική και εποικοδομητική την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το απόγευμα της Τετάρτης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κομισιόν ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι μια νέα συμβιβαστική πρόταση, ενώ ο κ. Γιούνκερ φέρεται να εκτιμά ότι μια συμφωνία είναι εφικτή ως το τέλος του μηνός

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο σημερινό Eurogroup, το οποίο κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Θεωρείται πιθανόν ότι το Eurogroup θα προσπαθήσει να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να απευθύνει πρόσκληση στους θεσμούς και την κυβέρνηση να τις επιταχύνουν.
Στην κυβέρνηση πάντως δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο, εν όψει του αδιεξόδου, να συζητηθεί στη συνεδρίαση παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για διάστημα δύο μηνών μετά την εκπνοή του τέλος Ιουνίου.

 

 

 

ΟΙ Η.Π.Α

 

 

Στην κυβέρνηση ασκούνται πάντως μεγάλες πιέσεις από τους εταίρους αλλά και τις ΗΠΑ, να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για συμβιβασμό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε χθες στην Αθήνα την βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλοτ, η οποία είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους. Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, αναφέρεται πως κατά τη συνάντηση, η κ. Σλοτ επανέλαβε τις προτροπές του Προέδρου Ομπάμα για μία σοβαρή κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας, προκειμένου να επιτύχει επειγόντως έναν “ρεαλιστικό συμβιβασμό” με τους πιστωτές της – και τόνισε ότι η αποτυχία της επίτευξης συμφωνίας θα δημιουργήσει άμεσα δυσπραγία στην Ελλάδα και ευρείες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Τζακ Λιου προχώρησε σε νέα παρέμβαση για το θέμα. «Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», δήλωσε σε Επιτροπή του Κογκρέσου, ενώ προειδοποίησε ότι “εξωτερικά σοκ” μπορεί να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ.
Πάντως χθες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, άφησε για μια ακόμα φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους, ζητώντας «πολιτικές αποφάσεις» με τις ηγεσίες της Ευρώπης και «όχι συνεννόηση με τους τεχνοκράτες που επιμένουν» σε περικοπές στις συντάξεις.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «εάν η Ευρώπη επιμένει σ’ αυτήν την ακατανόητη επιμονή, η πολιτική ηγεσία επιμένει, πρέπει να αναλάβει και το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, αλλά έναν έντιμο συμβιβασμό και μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία.

Στις δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός απέρριψε την προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας ότι εάν προκύψει έντιμος συμβιβασμός και βιώσιμη συμφωνία, «η ελληνική κυβέρνηση, που εκλέχτηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό, θα αναλάβει το κόστος να σηκώσει αυτή τη συμφωνία και να τη φέρει εις πέρας», ενώ σε αντίθετη περίπτωση, «εμείς θα είμαστε αυτοί που θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε ένα μεγάλο “όχι” στη συνέχεια μιας καταστροφικής πολιτικής για την Ελλάδα».

 

 

Ο ΦΑΪΜΑΝ
Από την πλευρά του ο κ. Φάιμαν δεσμεύθηκε για την ανάληψη πρωτοβουλιών μέσα  στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξεπερασθεί το αδιέξοδο και να αποκατασταθούν οι διαταραγμένες σχέσεις της Αθήνας με την Κομισιόν, που έχουν φθάσει στο «ναδίρ» ενώ επισήμανε, πως «ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είναι ένας Ευρωπαίος που θέλει ένα αποτέλεσμα». Ο κ. Φάιμαν έθεσε χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα πρέπει να επέλθει συμφωνία μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 25 και 26 Ιουνίου.
Ο Πρωθυπουργός κατέβαλλε πάντως χθες προσπάθεια να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη γιατί επιμένει στο να μην υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Tagesspiegel αναφέρει ότι στόχος του είναι να αποκατασταθεί ένας διαδεδομένος μύθος προς τον μέσο Γερμανό φορολογούμενο, ότι πληρώνει μισθούς και συντάξεις Ελλήνων, ενώ αποδίδει το υψηλό ποσοστό συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα στη μείωση του ΑΕΠ και όχι στην αύξηση της δαπάνης.

- Διαφήμιση -