- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 14 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 14 Λεπτά

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα Τρίτη υπήρξε νέα έντονη κινητικότητα με νέο γύρο συνομιλιών Αθήνας και Βρυξελλών και τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Γιούνκερ, Ντράγκι και Σουλτς, και μια νέα πρόταση κατατέθηκε από την κυβέρνηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στην Κομισιόν.

Αυτή προτείνει διετή συμφωνία που εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και προνοεί για αναδιάρθρωση του χρέους, αφήνοντας εκτός της συμφωνίας το ΔΝΤ.

«Η κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ και αυτό θα είναι και το μήνυμα του “όχι” στο δημοψήφισμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου, που επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.

Βέβαια, το Βερολίνο έχει διαμηνύσει πως θεωρεί αδιανόητη μια συμφωνία με την Ελλάδα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Τι λέει το Μαξίμου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους και μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Τι συμπεριλαμβάνει  η νέα πρόταση 

Το ποσόν που φαίνεται να ζητάει η Ελλάδα φτάνει τα 29,1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2017 και συνοδεύεται από conditionality, δηλαδή από λίστα μέτρων και προϋποθέσεων.

Την ίδια ώρα, απευθύνεται αίτημα προς το Eurogroup, ώστε να υπάρξει τεχνική παράταση του ισχύοντος προγράμματος έως ότου συμφωνηθούν οι όροι της νέας συμφωνίας, για να μην υπάρξει στο μεταξύ τεχνική πτώχευση.

Η επιστολή υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και απευθύνεται στο ΔΣ του ESM και τον επικεφαλής Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Τι λέει επί λέξει η πρόταση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προς τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου διοικητών Κεντρικών Τραπεζών του ESM και Πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ

Αγαπητέ προεδρεύοντα, αγαπητέ πρόεδρε,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, δια της παρούσης αιτούμε την στήριξή σας βάσει των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM.

Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει επείγοντα και επιτακτικά οικονομικά προβλήματα στο δεύτερο μισό του 2015 και για το σύνολο το 2016 δεδομένου ότι:

  • Δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση κονδυλίων από το δεύτερο πρόγραμμα της από τον Ιούλιο του 2014.
  • Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί με βάση το άρθρο 1 της Οδηγίας για Δανεισμό (αποκαλούμενης «Οδηγίες») του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας («ESM»),
  • Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015 και η αίτησή μας για μια παράταση προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις εκκρεμούσες διαπραγματεύσεις δεν έχει γίνει αποδεκτή
  • Ο Μηχανισμός Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) δεν επεκτάθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν αναγκαία για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
  • Δεδομένων όλων των παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα 30 Ιουνίου 2015 λήγει η προθεσμία που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015 για την κατάληξη σε συμφωνία, η Ελλάδα ζητεί χρηματοοικονομική στήριξη από τον ESM με τη μορφή διετούς δανείου, με όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να ικανοποιηθεί η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων αποπληρωμής του εξωτερικού και εσωτερικού χρέους της Ελλάδας.

Σε συνδυασμό με το δάνειο, η Ελλάδα ζητεί να αναδιαρθρωθεί και να αναδιαταχθεί το χρέος προς τον EFSF στο πνεύμα των προτάσεων που θα υποβληθούν από την Κομισιόν, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Κατά τη λήξη του δανείου ή νωρίτερα, η Ελλάδα σκοπεύει να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της.

Έως την έγκριση και τη θέση σε ισχύ αυτού του Δανείου, η Ελλάδα ζητεί από το Eurogroup να παραταθεί το Πρόγραμμα για βραχύ χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα πυροδοτηθεί μια τεχνική χρεοκοπία.

Η Ελλάδα είναι πλήρως δεσμευμένη για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους, με τρόπο που διασφαλίζει την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ειλικρινά δικός σας,

Αλέξης Τσίπρας

Κοινοποιήσεις:

– Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ

– Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές Υποθέσεις, τη Φορολόγηση και τα Τελωνεία κ. Πιερ Μοσκοβισί

– Γενικό Διευθυντή του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup νωρίς το βράδυ, λίγες μόνο ώρες πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα της Ελλάδας, και ενώ η Αθήνα υπέβαλε νέα πρόταση για διετή συμφωνία με τον ESM, ανακοίνωσε ο  πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ως συνέχεια της νέας ελληνικής πρότασης, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι αυτή θα εξεταστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup), που συγκαλείται σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη. 

Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τούσκ με επιστολή του είχε σημειώσει ότι η χώρα μπορεί πάντα να αιτηθεί νέας βοήθειας.

Επάρκεια τροφίμων

Στο εσωτερικό μέτωπο τώρα, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή «δεν παρατηρούνται στην αγορά ανατιμήσεις ή υπερτιμολογήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα και διαπιστώνεται επάρκεια προϊόντων».

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παπαδεράκης επικοινώνησε με όλους τους περιφερειάρχες και ζήτησε τη συμβολή τους στη διεύρυνση της δράσης των εποπτικών υπηρεσιών των περιφερειών.

Ο  κ. Παπαδεράκης επικοινώνησε με φορείς και επιχειρήσεις των κλάδων τροφίμων και καυσίμων και έλαβε από όλους τις διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας και οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Για το θέμα του εφοδιασμού, τα μεμονωμένα και μικρής έκτασης προβλήματα που παρατηρήθηκαν, οφείλονται στα δίκτυα διανομής και θα εξομαλυνθούν.

Επιπλέον, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης λειτουργούν κανονικά, χωρίς προβλήματα εφοδιασμού, ενώ οι τιμές στα οπωροκηπευτικά παρουσιάζουν ελαφριά πτώση, όπως διαπιστώθηκε και από τιμοληψίες στις λαϊκές αγορές.

Γενικά, παρατηρείται ομαλοποίηση της ζήτησης σε καύσιμα και τρόφιμα, μετά και την αυξημένη ζήτηση των προηγούμενων ημερών, με τάση επαναφοράς σε φυσιολογικά επίπεδα ζήτησης.

Οι πιστωτικές κάρτες

Παρατηρούνται προβλήματα, κυρίως, σε ιδιόκτητα πρατήρια βενζίνης που δεν διαθέτουν συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών (web-banking) και, συνεπώς, αναγκάζονται να πραγματοποιούν εφοδιασμό μόνο με μετρητά, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Ακόμη, έχουν καταγγελθεί περιορισμένα προβλήματα σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, τα οποία, όπως αναφέρουν οι εταιρείες, δεν οφείλονται στις ίδιες, αλλά σε προσωρινές τεχνικές αδυναμίες των συστημάτων των τραπεζών.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή υπενθυμίζει ότι οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες γίνονται, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση του καταναλωτή με την Τράπεζα.

Συστήνουμε στις επιχειρήσεις να δέχονται ανεπιφύλακτα πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν web-banking: Επιχειρήσεις που επιθυμούν να καταθέσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μετρητά, προκειμένου να προβούν σε ηλεκτρονικές πληρωμές, μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικά στο τραπεζικό κατάστημα με το οποίο συνεργάζονται ή εναλλακτικά στους κεντρικούς τηλεφωνικούς αριθμούς των εμπορικών τραπεζών για περισσότερες πληροφορίες».

Πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα προς το εξωτερικό (πχ για κάλυψη εξόδων υγείας, για πραγματοποίηση εισαγωγών, προς φοιτητές), θα πρέπει να απευθύνουν, μέσω της τράπεζας που συνεργάζονται, αίτημα προς την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το κατάστημα που συνεργάζονται ή με τους κεντρικούς αριθμούς των τραπεζών.

Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων

Κατηγορηματικός όσον αφορά την επάρκεια φαρμάκων εμφανίσθηκε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής με δηλώσεις του στην ΕΡΤ: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα -μα κανένα- πρόβλημα από πλευράς έλλειψης φαρμάκων στην αγορά» τόνισε, προσθέτοντας ότι το φάρμακο είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο πρέπει να είναι προσπελάσιμο από όλους χωρίς διακρίσεις. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια ώστε πραγματικά, παρά το κλίμα των ημερών και των πιέσεων που υπάρχουν, να μην υπάρχει καμία -μα καμία- έλλειψη φαρμάκου στην αγορά» είπε κατηγορηματικά και κάλεσε τους πολίτες να είναι ήσυχοι, ιδιαίτερα όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή».

- Διαφήμιση -