- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 11 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 11 Λεπτά

Από την κρίση σχεδόν κανείς δεν γλύτωσε. Άτομα , κοινωνικές ομάδες, επαγγελματίες , μισθωτοί, επιχειρηματίες , πόλεις , χωριά , όλοι πλήρωσαν. Ακόμα και αυτό περιβόητο «φιλέτο της παραλιακής» , δέχτηκε πλήγματα. Όμως από τις πόλεις που απλώνονται κατά μήκος της Αττικής Ακτής, το Πέραμα , έχει γίνει τρόπο τινά, το συνώνυμο της κρίσης.
Το Πέραμα είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα της μνημονιακής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και αυτό που αποτυπώνεται ανάγλυφα στην ευρύτερη περιοχή είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης. Η ανεργία αγγίζει για τους δηλωμένους άνεργους το 60%. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο ιδιαίτερα για τους νέους. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

‘Όπως η συνταξιούχος ‘Αννα Κούσουλα, που ουσιαστικά επιβιώνει σε ένα εκτός σχεδίου σπίτι δύο δωματίων στο ‘Ανω Πέραμα, με μια σύνταξη 300 ευρώ μαζί με τον άνεργο εδώ και μια 5ετία γιό της Στράτο. Στο ερώτημα “πως τα βγάζετε πέρα” η 65χρονη κυρία ‘Αννα απαντά: “Με τα συσσίτια της εκκλησίας και την πρόνοια που μας δίνει κάποια τρόφιμα”.

perama
Και από τη σύνταξη η 65χρονη συνταξιούχος πληρώνει ΕΝΦΙΑ για ένα σπίτι που μάλλον για παράπηγμα μοιάζει.
Λίγο πιο κάτω, η κυρία Ελένη με μια σύνταξη του ΟΓΑ μας δείχνει τις άθλιες συνθήκες του κοντέϊνερ που τη φιλοξενεί.
Εικόνες του 21ου αιώνα που δεν ταιριάζουν σε μια χώρα της EE καταγράφονται σε ένα αποκλειστικό τηλεοπτικό και φωτογραφικό οδοιπορικό στο Πέραμα, που πραγματοποίησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγράφοντας για πολλές μέρες το δράμα που συντελείται σε μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας.
Εκει που έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας την οποία παρακολουθούσε από το όρος Αιγάλεω, ο Πέρσης βασιλιάς. Θέση γνωστή ως ο θρόνος του Ξέρξη. Σήμερα αντί να είναι επισκέψιμος ο χώρος, ο επισκέπτης αντικρίζει πάνω από 200 δεξαμενές πετρελαίου που αποτελούν το άλλο άκρο της τραγωδίας που ζουν οι κάτοικοι του Περάματος.

Διακόσιες βόμβες που απειλούν με ένα τυχαίο ατύχημα να μετατρέψουν την περιοχή σε κόλαση, καθώς ο μοναδικός δρόμος πρόσβασης καταλήγει στη θάλασσα, μας λέει ο πρόεδρος του εξωραϊστικού Συλλόγου “Θησέας”, Θεόφιλος Αποστολάκης.
Για τον κ. Αποστολάκη “ούτε ένα ευρώ δεν έπεσε στην περιοχή” από την EE, ενώ οι όροι πρόσληψης ακόμη και για ένα μικρό μεροκάματο στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είναι αδιαφανείς και ύποπτοι. “Βρίσκεις δουλειά μόνο αν έχεις κάποιο κανάλι. Βουλευτές, συνδικαλιστές ,υπουργοί. Αν δεν έχεις αυτά τα κανάλια δεν μπαίνεις μέσα να δουλέψεις”.

 

 

perama4

Την περασμένη Πέμπτη, μόνο μια εταιρεία δούλευε στη δεξαμενή της ζώνη, η οποία κατηγορείται ότι προσλαμβάνει όχι εργάτες από την περιοχή, αλλά αλλοδαπούς για να ρίξει τα μεροκάματα. Η παρουσία μιας Πόρσε Καγιέν και η συνεννόηση με έναν αλλοδαπό επιστάτη ίσως να ήταν η πηγή της εντολής που μας ήρθε να μην κινηματογραφήσουμε βορειοαφρικανούς, και η άρνηση εκπροσώπου της εταιρίας να μας δώσει συνέντευξη.
Η αλήθεια είναι ότι η ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος υπήρξε για πολλές δεκαετίες κομμάτι από τη βιομηχανική “καρδιά” της Ελλάδας. Από τη ζώνη ζούσε όχι μόνο ο ευρύτερος πληθυσμός του Περάματος αλλά και οικογένειες με συναφή επαγγέλματα με το λιμάνι.

 

 

perama1
“Αλλά και 80 επαγγέλματα έξω από το λιμάνι” παρατηρεί ο Θεόφιλος Αποστολάκης. “Μαγαζιά, τόρνοι, και ότι κινείται γύρω από το μέταλλο”.Σήμερα τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Το Πέραμα μαράζωσε. “Δεν ακούγεται ούτε σφυριά” μας λέει ο 50χρονος Ιωακείμ Γιαννουλάκης που έρχεται κάθε μέρα μήπως πετύχει κάποιο μεροκάματο. Γι αυτόν και την οικογένεια του τα πράγματα είναι δύσκολα.

Ντρέπεται να μας δείξει πως ζει με τις κόρες του καθώς μόλις πριν από μερικές μέρες επανασυνδέθηκε το ηλεκτρικό και εντάχθηκε στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
“Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με τέτοια φαινόμενα” τονίζει ο δήμαρχος που προσπαθεί από τον Σεπτέμβρη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να δει τις προτεραιότητες. “Συνεργαζόμαστε και με το πρόγραμμα των Γιατρών του κόσμου” που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή και βοηθάει όσο μπορεί.
Η επίσκεψή μας στο Ιατρείο των Γιατρών του κόσμου έγινε Τρίτη.
Μέρα που η παιδίατρος ‘Αννα Μαϊλλη δεν προλαβαίνει να κάνει εμβόλια σε μικρά παιδιά. “‘Όσοι είναι μη ασφαλισμένοι και άποροι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε κάποια δομή” τονίζει και προσθέτει ότι οι Γιατροί του Κόσμου είναι η μόνη λύση”.

 

perama5
Για τον επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου Νικήτα Κανάκη η κατάσταση στο Πέραμα είναι πολύ χαρακτηριστική της μνημονιακής Ελλάδας, καθώς άνθρωποι “έχουν απλά να επιλέξουν φάρμακα ή φαγητό” ένα δίλημμα απαράδεκτο κυρίως για ηλικιωμένους.
Οι Γιατροί του Κόσμου που στην περιοχή δέχθηκαν και πιέσεις από τη Χρυσή Αυγή είναι μια διέξοδος για ιατρική περίθαλψη όχι μόνο σε βασικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, παθολόγοι, οδοντίατροι, αλλά και σε ψυχολογική υποστήριξη καθώς η κρίση έχει οξύνει προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η υπεύθυνη του ψυχολογικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου, Χριστίνα Σιδέρη, μαζί με 15 εθελοντές ψυχολόγους, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση καθώς γίνεται παράλληλα με τα ψυχικά προβλήματα και μια αλόγιστη χρήση ψυχοφαρμάκων. Η ανεργία τονίζει έχει σοβαρές επιπτώσεις, όπως “πολλά περιστατικά κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών”.

“Η ιδιομορφία στην πόλη αυτή” προσθέτει η ίδια “ακριβώς επειδή το μορφωτικό επίπεδο είναι χαμηλό, δεν μαθαίνουμε στους ανθρώπους πως να διαχειρίζονται καλύτερα τα προβλήματα που έχουν, αλλά πρέπει να τους ξεμάθουμε τον λάθος τρόπο που είχαν μάθει, που είχε να κάνει με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Αγχολυτικά τύπου Lexotanil δίνουν και παίρνουν”.
Στον χώρο του Περάματος, όταν εγκαταστάθηκε η Cosco, οι άνθρωποι πίστεψαν ότι θα αντιμετωπισθεί εν μέρει το πρόβλημα της ανεργίας. Έφερε δουλειές, μας λέει ο Στράτος, “αλλά μόνο σε όσους ανεβαίνουν στους γερανούς και έχουν δίπλωμα και σε οδηγούς”.
Αντίθετα ο γραμματέας Λιμενεργατών του ΟΛΠ Γιώργος Γώγος σημειώνει ότι ενώ οι μισθοί έχουν περικοπεί από το 2009 στο ελληνικό τμήμα στην Cosco πληρώνονται με μικρότερα ακόμη μεροκάματα.” Είναι αποικιοκρατικές οι συνθήκες εργασίας” προσθέτει ο Μπάμπης που βάφει μόνος τη βάρκα του.

Το Πέραμα παλαιότερα είχε πολλά καλά, ονειροπολεί ο κ. Δημήτρης που κληρονόμησε μια βάρκα από τον πατέρα του και μεγάλωσε στο Πέραμα. “Όλοι οι Αθηναίοι έρχονταν εδώ για μπάνιο και η Βουγιουκλάκη, ο Ξανθόπουλος γυρνούσαν ταινίες. Είχε πάνω από 10 κέντρα διασκέδασης που έπαιξαν μεγάλοι ρεμπέτες. Τώρα η ζώνη πέθανε, πέθανε και το Πέραμα και η θάλασσα του”.

 

 

Πηγή: Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσδεων (www.ampe.gr)

- Διαφήμιση -