- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Η σημερινή σύσκεψη του Eurogroup στις Βρυξέλλες και η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το στίγμα των προσεχών ημερών αλλά και το κλίμα που επικρατεί πια μεταξύ των θεσμών μετά από το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και τη σαρωτική επικράτηση του “΄Οχι”.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών   Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στο Eurogroup, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο, ενώ θα απουσιάζει η Κριστίν Λαγκάρντ, προς συζήτηση μια παραλλαγή της πρότασης που είχε κάνει η Κομισιόν προς την Ελλάδα στις 26 Ιουνίου, εγκαινιάζοντας μια νέα προσπάθεια προσέγγισης για την οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος.

Στην ημερήσια διάταξη της Ευρωομάδας αναφέρεται πως «το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε αφού η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε μονομερώς από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς με θέμα το ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που προβλέπεται βάσει της συμφωνίας του Φεβρουαρίου 2015».

Νέα πρόταση από την Ελλάδα

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος και το τι σήμαινε το “ΟΧΙ”, κάτι που ζήτησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, εκτός φυσικά του ΚΚΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταφέρει τη βούληση των Ελλήνων για μη ρήξη αλλά για προσπάθεια επίτευξης μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας, έχοντας κι ένα επιπλέον ατού: την απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη που για πολλούς ήταν κόκκινο πανί.

Πάντως ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ζητούν να συμφωνηθεί ένα «πρόγραμμα-γέφυρα», και όχι ένα διετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) που ζητά η Ελλάδα, μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει ορισμένα από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, δείχνοντας την πρόθεσή της για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Μέσω αυτού του «προγράμματος-γέφυρα» θα ανοίξει προσωρινά η στρόφιγγα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και θα διασφαλιστούν τα 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ομολόγου που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το οποίο λήγει στις 20 Ιουλίου.

- Διαφήμιση -