- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Με όριο και ορόσημο την επόμενη Κυριακή, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι συσκέψεις και οι συζητήσεις εντός Ευρωβουλής, Κομισιόν και Eurogroup. Μέχρι τότε θα πρέπει η Ελλάδα, μετά την αποστολή επίσημου αιτήματος προς τον ΕSM για την παροχή ενός νέου προγράμματος βοήθειας, να στείλει τις προτάσεις της, αυτές να συζητηθούν και να υπάρξει συμφωνία, ώστε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες.

Στην Ευρωβουλή, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και η ομιλία του, του επέτρεψαν να αναφερθεί σε ένα δύσκολο και μάλλον καχύποπτο κοινό, να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας και να αναδείξει το ελληνικό και ως ευρωπαϊκό ζήτημα. Το ελληνικό πρόβλημα τέθηκε ως πολιτικό και έτσι στην ουσία αντιμετωπίστηκε.

Στη δευτερολογία του ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σαφής και έδωσε τις κατάλληλες διευκρινήσεις για τις προθέσεις αυτού και της κυβέρνησής του. 

“Αν είχα κρυφό σχέδιο δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο και διαβεβαίωσε ότι την Πέμπτη θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για μια βιώσιμη συμφωνία, ώστε η χώρα να μπορέσει τελικά να πληρώσει τα χρέη της.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης, αλλά θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα δανεικά και να μην πάρουμε νέα δανεικά.

Αν η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα σε Αθήνα και Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό.

Η μέγιστη στιγμή αλληλεγγύης στην ιστορία της Ευρώπης ήταν η διαγραφή του γερμανικού χρέους το 1953.

Η Ελλάδα σέβεται τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, αλλά έχει και το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο που θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στις αναφορές του Γκι Φερχόφστατ για το έργο της κυβέρνησης: περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε εδώ και πέντε μήνες. Αλλά κάναμε πολλά, όπως η λίστα Λαγκάρντ, το τέλος των τριγωνικών συναλλαγών κ.λπ.

Και επειδή ορισμένοι αναφέρθηκαν την αρχαία ελληνική τραγωδία: ο Σοφοκλής με την «Αντιγόνη» μάς έμαθε πως υπάρχουν στιγμές πως υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων.

Υπεβλήθη στον ESM το αίτημα για χορήγηση στήριξης

Το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση στήριξης που υποβλήθηκε σήμερα Τετάρτη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Dow Jones, συμπεριλαμβάνει τριετές πρόγραμμα στήριξης και δέσμευση για τη λήψη άμεσων μέτρων. Κάνει λόγο δε στη διερεύνηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αναφέρεται σε άμεση φορολογική μεταρρύθμιση, σε μέτρα για το ασφαλιστικό και την πρόωρη συνταξιοδότηση,

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM, μετά από αίτηση του κράτους μέλους, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει στήριξη σταθερότητας. Ο πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών του ESM αναθέτει ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εκτιμήσουν κατά πόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι βιώσιμο (η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει μαζί με το ΔΝΤ), αλλά και να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του μέλους.

Σήμερα Τετάρτη δε το απόγευμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για να εξετασθεί το ελληνικό αίτημα, ενώ δεν θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup όπως είχε προαναγγελθεί, το οποίο μετατίθεται για το Σάββατο.

 

 

- Διαφήμιση -