- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά

του Γιώργου Ρωμαίου*

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πλήγωσαν όχι μόνο με τα μέτρα,αλλά και με τη συμπεριφορά τους.Ο πρωθυπουργός κ.Τσίπρας δεν εκπροσωπούσε το κόμμα του,αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού με τη σφραγίδα των αντιπροσώπων του στο Κοινοβούλιο.

Κατανοητές οι διαφορετικές απόψεις,ακόμη και οι επιφυλάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας,διότι έχουμε,δυστυχώς,μόνοι μας δώσαμε αφορμή με την επιλεκτική εφαρμογή των δύο προηγούμενων Μνημονίων.

Οι Γερμανοί, ειδικά, άνοιξαν τις διαπραγματεύσεις με ένα ανέντιμο εκβιασμό. Κυκλοφόρησαν το σχέδιο του κ.Σόιμπλε για την πενταετή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη! Προφανώς οι Γερμανοί ξέχασαν τις Βερσαλλίες,αλλά και τους ποταμούς ιδρώτα των Ελλήνων «γκασταρμπάϊτερ» στις γερμανικές βιομηχανίες, τα κατοχικά δάνεια και τις επανορθώσεις για τις καταστροφές των Ναζί και τις χρυσοφόρες και σκανδαλώδεις επενδύσεις τους στην Ελλάδα…

Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο. Ο κ.Αλέξης Τσίπρας τόλμησε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες υπερβάσεις. Απελευθερώθηκε από τα δεσμά των «εραστών» της δραχμής, απέλυσε τον καταστροφικό διαπραγματευτή Βαρουφάκη και προσέφυγε στη στήριξη των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Ο κ.Τσίπρας τίμησε απόλυτα την ψήφο των 251 βουλευτών και έδωσε σκληρή μάχη για να αποτραπούν τα σχέδια του κ.Σόιμπλε.Ηταν μια μάχη άνιση,διότι ήσαν λίγοι οι σύμμαχοι μας και απροκάλυπτα εχθρικοί οι σύμμαχοι του αρχιμάστορα του Grexit κ.Σόιμπλε και με την κ.Μέρκελ να σιγοντάρει…
Ουδείς Ελληνας μπορεί να χαίρεται για τη Συμφωνία,αλλά ας κρατήσουμε ως ελπίδα τη δήλωση του κ.Τσίπρα :«Η απόφαση κρατά την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης,γνωρίζαμε όμως από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίηση της θα είναι δύσκολη…Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και η αναδιάρθρωση του χρέους θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές ότι το Grexit είναι παρελθόν».

Είναι σαφές ότι το νέο τριετές πρόγραμμα είναι το τελευταίο για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο της χώρας στην οικονομική ομαλότητα και την ανάπτυξη.Εάν αποτύχουμε το Grexit είναι αναπόφευκτο.
Και οι ευθύνες θα είναι δικές μας.Οχι βέβαια των πολιτών,αλλά των κομμάτων και προσωπικά του κ.Τσίπρα,από τον οποίο εξαρτάται η συνέχιση της διακομματικής συναίνεσης που είχε επιτευχθεί μετά το Συμβούλιο των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ.Τσίπρας μετά το τέλος της περιπετειώδους και δραματικής διαπραγμάτευσης πρόσθεσε στις δηλώσεις του: «Τα βάρη θα φορτωθούν οι έχοντες και όσοι είχαν καταφέρει να ξεφύγουν,γιατί τους προστάτευαν ο προηγούμενες κυβερνήσεις»… Χωρίς όμως τα κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί.Αλλωστε όλοι πλέον είναι «μνημονιακοί».
Η αριστερή παρένθεση έκλεισε και ας αφήσει την αριστερή ρητορική στους εντός ακόμη στο ΣΥΡΙΖΑ «εραστές» της δραχμής.
Και ας αναζητήσει διαδικασίες συνεχούς διαβούλευσης με τα κόμματα, τα οποία θα δηλώσουν στήριξη στην εφαρμογή της συμφωνίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Ο Γιώργος Ρωμαίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και κατοικεί στην Αθήνα από το 1952. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) άρχισε να δημοσιογραφεί στις τοπικές εφημερίδες της Κέρκυρας Εφημερίδα των Ειδήσεων και Ελευθερία. Από το 1958 μέχρι το 1981 εργάστηκε στην εφημερίδα Το Βήμα ως κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης, Διευθυντής Σύνταξης και Διευθυντής στο Βήμα της Κυριακής. Το 1963, με πολύμηνη έρευνα, συνέβαλε στην αποκάλυψη των αυτουργών και συνεργών της δολοφονίας, στη Θεσσαλονίκη, του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Με επίσημα έγγραφα αποκάλυψε τη συγκρότηση και δραστηριότητα των παρακρατικών οργανώσεων.   Δημοσιογραφικές αποστολές: Στην Κύπρο, σε όλες τις κρίσιμες περιόδους, πριν και μετά την τουρκική εισβολή, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στη Σοβιετική Ενωση. Τελευταία η παρακολούθηση, ως απεσταλμένος των εφημερίδων ΒΗΜΑ και ΝΕΑ, του 17ου Συνεδρίου του Κ.Κ.Κίνας, το2007.   Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στον Κορυδαλλό για τη συμμετοχή του στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΚ.   Έχει διατελέσει: – Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων (1976-1978). – Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ (1981-1984) – Πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984).   Η πολιτική του σταδιοδρομία περιλαμβάνει δύο περιόδους: – τη θητεία του ως ευρωβουλευτή (1984-1993), κατά την οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας (1985-1987) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1987-1993), – την υπουργική του διαδρομή (1993-1998): Υφυπουργός και Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας, Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών  και Υπουργός Δημοσίας Τάξης.   Από το 2000 επανήλθε στη δημοσιογραφία ως αρθρογράφος στο Βήμα της Κυριακής.   Συγγραφικό έργο:   – Η Περιπέτεια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα (1844-2009) τέσσερις τόμοι.   – Η Ελλάδα των Δανείων και των Χρεοκοπιών (2012) με πρόλογο του Γιάννη Στουρνάρα.   – Από τον ανήλικο Οθωνα στην καγκελάριο Μέρκελ-180 χρόνια οι Γερμανοί στην Ελλάδα (2012). – Η  Ευρώπη και η Ελλάδα-Από την κρίση στην ελπίδα (2014). Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη Η βράβευση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Την Παρασκευή 16/01/2015 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε 28 προσωπικότητες για την προσφορά τους στην επιστήμη, στα γράμματα,στον πολιτισμό,στην κοινωνία, στην οικονομία, στον αθλητισμό. Ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής απονεμήθηκε στους γνωστούς συγγραφείς Αλκη Ζέη και Πέτρο Μάρκαρη. Και σε δύο δημοσιογράφους – συγγραφείς, τον αιωνόβιο Λαρισαίο και καλό φίλο του από δεκαετίες Λάζαρο Αρσενίου και σε εκείνον. Ελπίζει οι επισκέπτες αυτής της σελίδας και οι φίλοι του στο Facebook να συμμερίζονται τη συγκίνηση του από αυτή την επιβράβευση της μακράς προσφοράς του στη σοβαρή δημοσιογραφία και τη συμβολή του στην ιστορική βιβλιογραφία.

 

- Διαφήμιση -