- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Θα μπορούσε ο στόχος, το 2016 ο Πειραιάς να είναι η πόλη του τουρισμού και της ανάπτυξης, να επιτευχθεί;

«Ναι» απαντά ο Γιάννης Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά, κι επισημαίνει πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο «αν δουλέψουμε με πάθος και με διάθεση».

Ο Πειραιάς θα μπορούσε να αποτελέσει σπουδαίο τουριστικό κέντρο, περισσότερο αναπτυγμένο και προβεβλημένο, εφαλτήριο ανάπτυξης για όλη τη χώρα, προσελκύοντας εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο και ενισχύοντας την κρουαζιέρα.

Τα οφέλη από την παρουσία των επισκεπτών ολόκληρο τον χρόνο θα μπορούσαν να είναι τεράστια, κάτι που δεν έχει συμβεί, με δεδομένο, στη βάση και όσων υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Μώραλης, πως δεν έχει δουλευτεί αυτή η προοπτική οργανωμένα και με σύστημα και πως στο οργανόγραμμα του δήμου Πειραιά δεν υπάρχει η λέξη «τουρισμός», όπως δεν υπάρχει και η λέξη «ναυτιλία».

Η πορεία της κρουαζιέρας – Η ανάπτυξη των λιμανιών

Ο κόσμος που φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά θα μπορούσε να διαχέεται στην πόλη, ωθώντας την σε μια πρωτόγνωρη οικονομική ανάπτυξη. Ήδη, το «Destination Piraeus» στις αστικές συγκοινωνίες αποτελεί ένα καλό εργαλείο προβολής της πόλης και οι προσπάθειες να αυξηθούν οι στάσεις για τουρίστες, να ομορφύνουν οι όψεις των κτιρίων (όπως έγινε με το κτίριο της Ραλλείου) ιδίως στην είσοδο της πόλης, στην Κάβα Χάλαρη και στο ΣΙΛΟ.

Υπάρχουν τέσσερις τομείς ανάπτυξης σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πέτρο Κόκκαλη.

  • Η προβολή του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού είτε ως λιμάνι κρουαζιέρας είτε ως πόλη είτε ως πύλη εισόδου.
  • Η υιοθέτηση και υλοποίηση δράσεων τουριστικού περιεχομένου.
  • Η εξυπηρέτηση των πλοίων που ελλιμενίζονται με την τόνωση της τοπικής αγοράς τροφίμων, καυσίμων ή και τουριστικών προϊόντων.
  • Η στήριξη και η εξέλιξη της κρουαζιέρας.

Όμως, χρειάζονται οι παράλληλες δράσεις και ο συντονισμός και με το υπουργείο Ναυτιλίας (σύμφωνα με τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα στο 12ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Λιμανιών -ESPO), το οποίο έθεσε πλαίσιο κανόνων για την ανάπτυξη των λιμανιών: Το ρυθμιστικό πλαίσιο για το περιβάλλον, τη σχέση λιμανιού- πόλης ώστε να υπάρξει αρμονία ανάμεσα στην ανάπτυξη του λιμανιού και της πόλης, το κοινωνικό μέρισμα που πρέπει να αποδίδει η αναπτυξιακή του πορεία.

Ν.Π.

 

- Διαφήμιση -