- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Η συντριπτική επικράτηση του “΄Οχι” στην πρόταση των δανειστών στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου με ποσοστά 61,31%, η παραίτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις των ηγετών των 18 μελών-κρατών της Ευρωζώνης και η κινητικότητα των θεσμών, σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις.

Αυτήν την ώρα, Δευτέρα πρωί, πραγματοποιείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τη ΝΔ να εκπροσωπείται από τον προσωρινό αρχηγό της, τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με μοναδικό στόχο να επιτευχθεί για πρώτη φορά κοινό μέτωπο εν όψει των εξαιρετικά δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, θα πραγματοποιόταν τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους εκπροσώπους των τριών θεσμών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό ζήτημα, ενώ το βράδυ θα υπήρξε συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, προκειμένου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στο ίδιο 24ωρο αναμένεται και η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία θα συζητιόταν το ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια απόφαση, καθώς μόνο μια προηγούμενη πολιτική απόφαση θα μπορούσε να απελευθερώσει μια κάποια χρηματοδότηση.

Ακόμη, σήμερα Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup για αύριο Τρίτη, λίγο πριν την καθοριστική Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει στις 7 το απόγευμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση στους εταίρους να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη θα ήταν διαφορετική χωρίς την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση πως η εντολή που του δίνεται «δεν είναι εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας».

Οι πρώτες βέβαια δηλώσεις ισχυρών Ευρωπαίων όπως των  κ.κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάρτιν Σουλτς, αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον τελευταίο να λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας “έκοψε τις τελευταίες γέφυρες” μετά την επικράτηση του “όχι” στο ελληνικό δημοψήφισμα: “Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μετά την επικράτηση του “όχι” στο δημοψήφισμα”.

Σάλος από δηλώσεις Βαρουφάκη

Ο κ. Βαρουφάκης χθες προκάλεσε σάλο, κάνοντας λόγο στη βρετανική εφημερίδα Telegraph για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος σε περίπτωση μη συμφωνίας: «Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα».

Αν και στη συνέχεια με μήνυμά του διέψευσε το δημοσίευμα, φημολογείται πως και παράλληλα με τους όρους που πιθανώς του έθεσαν οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του οι νεότερες δηλώσεις του αποτέλεσαν την αιτία για την τελική εξώθησή του σε παραίτηση.

Παραίτηση Σαμαρά 

Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος προκάλεσε την παραίτηση του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, με την ηγεσία του κόμματος να αναλαμβάνει προσωρινά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος θα κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Προηγήθηκε τηλεφώνημα της κας Ντόρας Μπακογιάννη, το μεσημέρι του Σαββάτου, που του είχε ζήτησε να παραιτηθεί σε περίπτωση επικράτησης του “΄Οχι” και δήλωση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης πως το υπάρχον πολιτικό σύστημα πρέπει να καταλάβει επιτέλους το μήνυμα του ελληνικού λαού και να αποχωρήσει.

Στελέχη του κόμματος άρχισαν ήδη με δηλώσεις τους να επιδιώκουν να δώσουν το παρόν τους στις εξελίξεις, κάποιοι θέτοντας εαυτόν στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος.

Ο κ. Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι τιμά τον κ. Σαμαρά η παραίτησή του και πως “μετά τις εκλογές που χάσαμε, είχαμε χάσει τον προσανατολισμό μας. Υποστήκαμε μια χειρότερη ήττα σήμερα, γιατί το ζήτημα ήταν πολύ βαθύτερο”.

Ο δε Πέτρος Τατούλης δήλωσε πως θα επιδιώξει να αναλάβει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

 

- Διαφήμιση -