- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 5 Λεπτά

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε γράψει: «Υπάρχει στον κόσμο τούτο ένας μυστικός νόμος -αν δεν υπήρχε ο κόσμος, θα ήταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος- σκληρός και απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται». 

Με την αναφορά της στο όνομα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, η Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου θέλησε να δώσει τη διάσταση του προσφυγικού προβλήματος, αυτού του ανθρώπινου δράματος, με αφορμή την άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά του «Πλοίου της Ειρήνης».

Το Πλοίο κατέπλευσε στον Πειραιά προερχόμενο από το Κουσάντασι της Τουρκίας, μεταφέροντας 1000 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και μήνυμα κατά του πολέμου, των πυρηνικών και υπέρ των προσφύγων. Στόχος αυτού του περίπλου είναι η διεκδίκηση ενός “νέου” κόσμου με ειρήνη και δικαιοσύνη.

IMG_4351Με την άφιξη έγινε τελετή υποδοχής και εκδηλώσεις, που ήταν αφιερωμένες στην προσφυγιά και στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, 70 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ.
Αντιπροσωπείες του «Πλοίου της Ειρήνης» και του ΠΑΔΟΠ επισκέφθηκαν τα Γραφεία της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», για να τους παραδώσουν βοήθεια προοριζόμενη για τους πρόσφυγες, από τους επιβαίνοντες στο Πλοίο της Ειρήνης, οι οποίοι συγκέντρωσαν χρήματα εν πλω, για τον σκοπό αυτό.

Το «Πλοίο της Ειρήνης» είναι ένα πλοίο-θεσμός και “κουβαλά” μαζί του εικόνες γεμάτες με ανθρώπινο πόνο, αγωνία για επιβίωση, κίνδυνο ζωής, εκμετάλλευση από έμπορους ψυχών, από δολοφονίες αμάχων.

Εικόνες που, όπως είπε και η κα Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, παραπέμπουν στο δικό μας ελληνικό δράμα του ξεριζωμού του 1922: «Με αφορμή τα 70 χρόνια του ΟΗΕ και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ας ενώσουμε όλοι τις φωνές μας στο σύνθημα “όχι άλλοι πόλεμοι – όχι άλλοι πρόσφυγες”. Ως ενεργοί πολίτες μαχόμαστε για τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας, καθώς το ελληνικό πνεύμα αντιπροσωπεύει αυτά ακριβώς τα ιδανικά, προς αποφυγή μιας επερχόμενης επισιτιστικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Ευχαριστούμε τους καθημερινούς ήρωες, τους “Γιατρούς του Κόσμου” και το Λιμενικό Σώμα για την τεράστια συμβολή τους στις πρόσφατες τραγωδίες που όλοι βιώνουμε και βέβαια το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης για το πολύ σημαντικό έργο τους.

Ευχόμαστε, η κεντρική εξουσία με τις κατάλληλες και συντονισμένες ενέργειές της να εξασφαλίσει μια εξισορρόπηση της κατάστασης και ο καθένας μας, από το δικό του μετερίζι, να συμβάλλει, με όποιον τρόπο μπορεί, για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών με τεράστια κοινωνική ευαισθησία».

 

- Διαφήμιση -