- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 6 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 6 Λεπτά

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο αφιέρωμα στις αλησμόνητες Πατρίδες με τίτλο «Η Μικρά Ασία της Καρδιάς Μας», με τα έντονα συναισθήματα όσων παρευρέθηκαν σε αυτό.

Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν, από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Ιμίων, υπό την αιγίδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Οι εκδηλώσεις έδωσαν την ευκαιρία στους κατοίκους και δημότες της πόλης να μάθουν άγνωστες πτυχές της μεγαλύτερης ίσως καταστροφής του ελληνισμού, και να θυμηθούν τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις μνήμες του λαού μας, μνήμες που μας οδηγούν στο να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Το τριήμερο προσέφερε στο κοινό ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου (ΟΑΠΠΑ).

Mikrasia_075Mikrasia_066Mikrasia_052Την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, έγιναν τα εγκαίνια δύο εκθέσεων, στην αίθουσα της ΠΕΒ (Ζεφύρου 2, Βούλα) παρουσιάστηκε η έκθεση λαογραφικού περιεχομένου με θέμα «Το Μικρασιατικό Σπίτι στη Βούλα», με παράλληλη παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Η Αττική υποδέχεται του πρόσφυγες του ‘22» σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας προέβλεπε αφιέρωμα με τίτλο, «Ιστορική προσφυγική μνήμη» – ένα χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού, με το συγγραφέα και διδάκτoρα σύγχρονης ιστορίας Βλάση Αγτζίδη, εμπλουτισμένο με οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ. Σε ρόλο αφηγητή ήταν ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος. Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε καλλιτεχνικά από το μουσικό σχήμα της Στέλλας Καρύδας με μικρασιάτικα τραγούδια.

Οι σχεδόν 1000 θεατές παρακολούθησαν τον καθηγητή και τους υπόλοιπους συντελεστές, καθηλωμένοι στις θέσεις τους, επί περίπου τρεις ώρες.

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου ο Γρηγόρης Βαλτινός παρουσίασε μια υπέροχη παράσταση, που συνδύασε την τέχνη γνωστών καλλιτεχνών με το τοπικό ταλέντο, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη παράσταση.

Πάνω από 2000 καλεσμένους απόλαυσαν τους Κώστα Μακεδόνα, Γρηγόρη Βαλτινό, Ζωή Παπαδοπούλου και τη Νατάσα Κουρεντζή σε ρόλο αφηγήτριας, τη θεατρική ομάδα της Δ.Ε. Βούλας υπό την καθοδήγηση του κ. Μενέλαου Ντάφλου και τη χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας.

Mikrasia_116Το πρωί της Κυριακής, 13 Σεπτεμβρίου, χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Παύλο, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων της Μικρασίας στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου στη Βούλα, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο στο μνημείο Ιωνία.

Το τριήμερο έκλεισε με τη συγκλονιστική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου», από το θέατρο Μεταξουργείου, με πρωταγωνίστρια την Άννα Βαγενά.

Προηγήθηκαν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από το Λαογραφικό Σύλλογο Βάρης, «Σεμέλη» και την Ένωση Μικρασιατών Γλυφάδας «Το Άργενον».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Βούλας – «Ιωνία», κ. Γιώργος Σταμπέλος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών (ΣΑΑΚ) Βούλας, Δήμος Βαμβασάκης.

«Το Μικρασιάτικο Σπίτι στη Βούλα» θα λειτουργήσει μέχρι  την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου τις καθημερινές από τις 18.00 έως τις 21.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00 έως τις 22.00.

 

- Διαφήμιση -