- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 14 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 14 Λεπτά

Στις πανέμορφες ακτές της Αττικής μπορεί ο καθένας να βιώσει μια συναρπαστική εμπειρία, μέσω της ιστιοπλοϊας που δίνει την ευκαιρία για αξέχαστα θαλασσινά ταξίδια, για χόμπι, αθλητισμό ή και για εναλλακτικές διακοπές. Το φθινόπωρο, μάλιστα, είναι μια καλή περίοδος για να μάθει κάποιος τα βασικά της ιστιοπλοϊας και να είναι έτοιμος για τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές.

Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του να ταξιδεύεις με ένα πλοίο, χρησιμοποιώντας τον άνεμο ως πηγή ενέργειας για την κίνησή σου. Το μέσο που χρησιμοποιείς είναι τα πανιά (ιστία). Η χρήση των πανιών είναι γνωστή στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως μαρτυρούν οι παραστάσεις σε αγγεία που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. περίπου.

istos7

Κατά μήκος των ακτών της Αττικής υπάρχουν πολλοί Ναυτικοί Όμιλοι με εκπαιδευμένους και έμπειρους ανθρώπους, που θα σας διδάξουν την τέχνη της ιστιοπλοΐας και θα σας μυήσουν στον μαγικό κόσμο της.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα γύρω από τη ναυτιλία, την ωκεανογραφία, τη μετεωρολογία, το φυσικό περιβάλλον και, βέβαια, πρακτική εξάσκηση που καλλιεργεί την ομαδικότητα και σε κάνει να νιώθεις πιο ελεύθερος. Η ιστιοπλοΐα αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και, εφόσον αποφασίσετε να ασχοληθείτε με αυτή, μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μεγάλη γκάμα σκαφών, όπως Φιν, Σόλινγκ, Λέχνερ, Σταρ, 470 κ.ά.
Από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες, αποτελούν η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης και ο αγωνιστικός ναυταθλητισμός.

ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Πάντως όσες και όσοι αποφασίσουν να κάνουν διακοπές με ιστιοπλοϊκό, χρειάζεται να γνωρίζουν πως εκτός από την αγάπη τους για την θάλασσα , χρειάζεται να έχουν άριστες σχέσεις, κατανόηση και υπομονή με τους συνεπιβάτες τους , ώστε να μην ενοχλούνται ούτε από το ροχαλητό του κολλητού στη διπλανή καμπίνα από την οποία σας χωρίζει ένα λεπτός πλαστικός «τοίχος», ούτε από το καζανάκι που μπορεί να απέχει μερικά εκατοστά από εκεί που τελειώνουν τα πόδια σας στο κρεβάτι, απλά κρύβεται πίσω από έναν εξίσου λεπτό τοίχο.

istos9

Τα χρήματα είναι μία ακόμα σημαντική παράμετρος που κάνουν ακόμα και τους κατόχους διπλώματος ιστιοπλοΐας να το σκέφτονται σήμερα ξανά για το αν τους «παίρνει» να νοικιάσουν σκάφος για τις διακοπές τους.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, για τον κάτοχο διπλώματος ιστιοπλοΐας που θα συνεχίσει να έχει την δυνατότητα να κάνει πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές, το ιστιοπλοϊκό αποτελεί πρώτη και ελκυστικότερη από κάθε άλλη σκέψη –αναμφίβολα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να γνωρίσετε περισσότερα του ενός νησιά και παραθαλάσσια τοπία, όντας σε μόνιμη επαφή με τη θάλασσα και έχοντας στην διάθεσή σας αμέτρητες ελεύθερες ώρες για να απολαύσετε το ταξίδι, να χαλαρώσετε, να διαβάσετε βιβλία, να ολοκληρώσετε συζητήσεις με φίλους και να νιώσετε για λίγο καπετάνιοι.

ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ

Δίπλωμα ιστιοπλοΐας θα βγάλετε αφού πρώτα παρακολουθήσετε τα απαραίτητα πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα, σε κάποια εγκεκριμένη Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε άνω των 18 ετών και να ξέρετε κολύμβηση.

Στα θεωρητικά μαθήματα που θα παρακολουθήσετε θα πάρετε πληροφορίες για τη ναυτιλία, την αγκυροβολία, το τριμάρισμα, την μετεωρολογία κ.λ.π.

Στην πρακτική εξάσκηση θα βρεθείτε πάνω στο σκάφος για να γνωρίσετε τα μέρη του, ενώ θα ζήσετε και την εμπειρία της πλεύσης μέρα και νύχτα.

Τέλος, θα πάρετε και μαθήματα ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών για μέγιστη ασφάλεια.

Στις περισσότερες σχολές Ιστιοπλοΐας λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και αγωνιστικών. Για τους πρώτους η διάρκεια των μαθημάτων είναι 2 μήνες, με 8 θεωρητικά μαθήματα (ένα μάθημα μία φορά την εβδομάδα) και 8 πρακτικά (1 πλεύση κάθε Σάββατο ή Κυριακή).

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Έπειτα ο «μαθητής» καλείται να περάσει κάποιες εξετάσεις, συνήθως στα γραφεία της Σχολής εφόσον αυτή είναι αναγνωρισμένη από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκειμένου να λάβει το δίπλωμα ιστιοπλοΐας και να μπορεί να κυβερνήσει ή να νοικιάσει σκάφος έως 20 μέτρα. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η ενοικίαση επιτρέπεται αν ένα τουλάχιστον άτομο που θα βρίσκεται στο σκάφος διαθέτει δίπλωμα, ενώ ένα επιπλέον άτομο πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι έχει ναυτική πείρα και μπορεί να βοηθήσει αν κριθεί απαραίτητο. Ως προς το κόστος μαθημάτων ιστιοπλοΐας, αυτά κατά κανόνα κυμαίνονται στα 300 με 400 ευρώ.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

Το κόστος ενοικίασης ιστιοπλοϊκού εξαρτάται αφενός από την εποχή για την οποία το θέλετε και αφετέρου από το μέγεθός του, τον τύπο και το έτος κατασκευής του. Έτσι, ένα μικρό σκάφος είναι κάποιο των 8-10 μέτρων, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 άτομα και προορίζεται για κοντινά ταξίδια.

Ένα μεσαίο σκάφος είναι 13 περίπου μέτρα, διαθέτει κουζίνα και καθιστικό και μπορεί να φιλοξενήσει έως 6 άτομα.

Μεγάλα στην Ελλάδα θεωρούνται τα σκάφη από 15 μέτρα και πάνω, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 8 ή και περισσότερα άτομα. Φυσικά υπάρχουν και μεγαλύτερα ιστιοπλοϊκά, όμως αυτά των 15 μέτρων είναι τα πιο κοινά για μεγάλες παρέες.

istos10

Ρόλο στην τελική τιμή ενοικίασης παίζει, επιπλέον, το αν θέλετε το σκάφος πλήρως εξοπλισμένο (π.χ. με σεντόνια, πετσέτες, GPS, αυτόματο πιλότο, τρόφιμα και ποτά) και το κόστος του καθαρισμού του σκάφους.

Φυσικά, αν χρησιμοποιήσετε την μηχανή του ιστιοπλοϊκού -πράγμα πολύ πιθανό- θα πρέπει να πληρώσετε εσείς το πετρέλαιο ή τη βενζίνη και, τέλος, έχετε υπ’όψιν πως οτιδήποτε χαλάσετε (ή χάσετε) από τον εξοπλισμό του σκάφους θα πρέπει επιστρέφοντάς το να το πληρώσετε.

Ζητήστε από την Σχολή Ιστιοπλοΐας στην οποία εκπαιδευτήκατε να σας φέρει σε επαφή απευθείας με ιδιοκτήτες σκαφών, οι οποίοι θα μειώσουν το κόστος ενοικίασης τουλάχιστον κατά 20%-30%.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Οι νέοι ιστιοπλόοι καλό είναι να δοκιμάσουν πρώτα τις ικανότητές τους στα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού, π.χ. στην Αίγινα, για την οποία το ταξίδι θα διαρκέσει περί τις δύο με δυόμιση ώρες, ή στον Πόρο που απέχει περίπου τέσσερις ώρες. Καλό είναι, να αποφύγει κάποιος με μικρή εμπειρία να βρεθεί στις Κυκλάδες τους θερινούς μήνες με τα έντονα μελτέμια, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στο ταξίδι του –το Ιόνιο αποτελεί ιδανικό προορισμό, ενώ κανείς μπορεί να νοικιάσει σκάφος από κάποιο νησί εκεί.

istos8

 ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ         

Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας
Διεύθυνση: Διαδόχου Παύλου 42, Γλυφάδα
Τηλέφωνο: 210 89 44 913-4
Προάστιο: Νότια Προάστια
Ιστοσελίδα: www.anog.gr

Σχολή Ιστιοπλοΐας Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης
Τηλέφωνο: 210 89 62 982, 6972 260 913
Προάστιο: Νότια Προάστια
Ιστοσελίδα: www.sailingnow.gr

Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης
Τηλέφωνο: 210 89 62 416, 210 89 62 142
Προάστιο: Νότια Προάστια
Ιστοσελίδα: www.nov.gr

Ναυτικός Όμιλος Βάρης – Βάρκιζας
Τηλέφωνο: 210 89 74 305
Προάστιο: Νότια Προάστια
Ιστοσελίδα: www.naovv.gr

Ναυτικός Όμιλος Καλαμακίου
Διεύθυνση: Μαρίνα Αλίμου, Λ . Ποσειδώνος
Τηλέφωνο: 6977 256 179
Προάστιο: Νότια Προάστια
Ιστοσελίδα: www.sailingschool.gr

Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης Παλαιού Φαλήρου
Διεύθυνση: Μαρίνα Φλοίσβου
Τηλέφωνο: 210 98 49 201, 6944 313 474
Προάστιο: Νότια Προάστια
Ιστοσελίδα: www.nopf.gr

Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ειρήνης – Φιλίας
Τηλέφωνο: 210 41 01 113-4
Ιστοσελίδα: www.naoef.gr

Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς
Διεύθυνση: Μικρολίμανο
Τηλέφωνο: 210 41 77 636, 210 42 25 076
Προάστιο: Πειραιάς
Ιστοσελίδα: www.iop.gr

Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος
Διεύθυνση: Καραγιώργη Σερβίας 18
Τηλέφωνο: 210 41 79 730, 210 42 20 506
Προάστιο: Πειραιάς

Ιστοσελίδα: www.ycg.gr

Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοϊας Ανοιχτής Θαλάσσης
Διεύθυνση: Ακτή Αθηνάς Δηλαβέρη 3,Πειραιάς
Τηλέφωνο: 210 41 23 357
Προάστιο: Πειραιάς
Ιστοσελίδα: www.horc.gr

Ναυτικός Όμιλος Βουρκαρίου Σαλαμίνας
Διεύθυνση: Λιμάνι Σαλαμίνας
Τηλέφωνο: 6945 728 478
Ιστοσελίδα: www.nobs.gr

Ναυτικός Όμιλος «Άγιοι Απόστολοι»
Διεύθυνση: Κάλαμος
Τηλέφωνο: 22950 82 458, 6981 256 305
Ιστοσελίδα: www.noaa.gr

Ναυτικός Όμιλος Νέας Μάκρης
Διεύθυνση: Λιμενίσκος Νέας Μάκρης
Τηλέφωνο: 22940 99 712, 22940 99 351
Ιστοσελίδα: www.nonma.eu

Ναυτικός Όμιλος Ραφήνας Αλκυών
Διεύθυνση: Λιμάνι Ραφήνας Αλιευτικό Καταφύγιο
Τηλέφωνο: 22940 25 535
Προάστιο: Ανατολική Αττική
Ιστοσελίδα: norafinas.gr

Sailing Academy Σχοινιά – Μαραθώνα
Τηλέφωνο: 22940-56 505, 22940-55 423
Προάστιο: Ανατολική Αττική
Ιστοσελίδα: www.sailing-academy.gr

istos2

istos6

 

istos1

- Διαφήμιση -