- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 9 Λεπτά
Η ατμόσφαιρα και η κουλτούρα του Παρισιού μεταφέρεται μέσα από μια αλληλουχία από πολιτισμικά δρώμενα μεταφέρεται στο παραδοσιακό κέντρο της Αθήνας με την συμμετοχή γνωστών εικαστικών και καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Μπίρλης (κάτοικος της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας) και επιχειρηματίας της  αλυσίδα καταστημάτων οπτικών «ΟΦΘΑΛΜΟΣ»,που βρίσκονται «διατεταγμένα» στις πόλεις της παραλιακής,  και γενικότερα στα λεγόμενα Νότια Προάστια (Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος  Ηλιούπολη, Καλλιθέα κ.α.) και όχι μόνο.
                                           oftalmos
Το πολυ-φεστιβάλ “Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2015” συνδιοργανώνουν το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, από 8 έως 18 Οκτωβρίου

Το “μικρό Παρίσι των Αθηνών” θα φιλοξενήσει για δέκα μέρες πάνω από 500 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε ένα πλήθος εκδηλώσεων και δρώμενων. Φέτος ταξιδεύει στο μεταπολεμικό, απελευθερωμένο και αναγεννημένο Παρίσι – εκεί όπου ήκμασε η κουλτούρα των καφέ μέσα από την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στα μπιστρό, στις υπόγειες μπουάτ, στα καμπαρέ…

Η πάλαι ποτέ κουλτούρα των καφέ και των μπιστρό εμπνέει τη σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία που θα πλημμυρίσει για τρίτη χρονιά το κέντρο της Αθήνας, όπου διανοούμενοι και καλλιτέχνες θα συναντηθούν σε “rendez-vous sociaux”, σε διάφορα πολιτιστικά και εναλλακτικά καφενεία, όπως τότε στο Café de Flore, στο Café des Deux Magots και στο Lipp.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι το σταθμό Λαρίσης, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Τα  στέκια του «μικρού Παρισιού της Αθήνας» φιλοξενούν μουσικές από τα σταυροδρόμια των πολιτισμών: Από το Παρίσι, τη Βρετάνη, την Αθήνα, τηνΚωνσταντινούπολη, τη Νάπολη, το Βερολίνο, τη Λισαβόνα, την Αβάνα, τη Νέα Υόρκη, το Μεξικό και το Μπουένος Άιρες.

Η “Jazz & world music” σκηνή του Φεστιβάλ είναι ήδη μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα. Πολύ μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εμφανιστούν στο μικρό Παρίσι των Αθηνών 2015.

Να σημειωθεί το ιδιαίτερο αφιέρωμα στο συνθέτη Γιάννη Σπανό και την «Γαλλική του πτυχή».

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει, ακόμα, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις δρόμου, διαλέξεις, ξεναγήσεις και παιχνίδια (σκάκι και τάβλι).

Διαβάστε αναλυτικά για τις περισσότερες από 35 συναυλίες στους έξι διαφορετικούς χώρους του φεστιβάλ στο Πρόγραμμα Μουσικής

Ομαδική έκθεση εικαστικών για το φεστιβάλ «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών , 2015».

Tα café-bistrot του Παρισιού ως «Ιδανικοί τόποι»

Ιδανικός τόπος είναι εκεί όπου τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται. Σύμφωνα με τον Γάλλο φιλόσοφο Mark Auge, η σύγχρονη εποχή απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από μη τόπους. Μέρη χωρίς ταυτότητα, ιστορία και που δεν δημιουργούν πραγματική σχέση μεταξύ των ανθρώπων στους οποίους παρέχουν εφήμερη φιλοξενία. Ιδανικός τόπος είναι εκείνος που δημιουργεί διαρκώς γέφυρες και συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων και λειτουργεί ταυτόχρονα ως σημείο που επικαιροποιεί μνήμες και δίνει αφορμή σε νέες αναζητήσεις. Τέτοιοι τόποι ήταν και είναι τα cafe bistrot που λειτουργούν τόσο στην Γαλλία όπου γεννήθηκαν, όσο και στην Δύση γενικότερα.

Στην περιοχή του Saint Germain de pres συγκεντρώνονται πολλά από τα πιο ιστορικά και φημισμένα καφέ του Παρισιού κι ο επισκέπτης έχει την αίσθηση πως κάπου εκεί μέσα άρχισαν κάποτε να διαμορφώνονται τα αιτήματα της Γαλλικής Επανάστασης. Τα cafe αυτά λειτούργησαν και λειτουργούν ως ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και της διανόησης γενικότερα. Από τα πιο γνωστά το Cafe de Flore με την υπέροχη αρ-ντεκό διακόσμηση, που άνοιξε το 1865, το Cafe Les Deux Magots με τα δύο χαρακτηριστικά ξύλινα αγάλματα, που λειτούργησε το 1875 και η Brasserie Lipp το 1880.

Finos Films

Έκθεση εικαστικών για το φεστιβάλ

«Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών , 2015»

Επιμέλεια: Λία Κουτελιέρη – Εικαστικός – Curator

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Γ. Όιμπακ, Μ. Αριστοτέλους, Ά. Λαζάρου, Β. Λιουδάκης, Έ. Βέλλιου, Ά. Μανδηλάρη, Χ.Κουσουλίδου, Χ. Δημακάκου, Α. Μπιρλής , Δ. Γιαννακάκου Ραζέλου, Μ.Κουλοβασιλοπούλου, Δ. Κοιλάκου, Α. Βάθης, Σ. Πεχλιβανίδης, Ε. Τσακίρη, Ε. Ακύλα, Ε. Κόντσα, Σ. Παπαδόπουλος Στράτος, Γ. Χατζηελευθερίου Κορδώνης, Β. Πετρουλάκη

Εγκαίνια: 8 Οκτωβρίου 2015

Ώρα: 18:30

Διάρκεια έκθεσης: Από 08/10 έως 18/10

- Διαφήμιση -