- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 3 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 3 Λεπτά

Τα νέα από τον χώρο της οικονομίας είναι διαρκή και μάλλον ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με το Reuters για την ανακεφαλαίωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) απαιτούνται κάτω από 20 δισ. ευρώ, ποσόν χαμηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις και η ύφεση δείχνει να κινείται σε «καλύτερα» από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση -η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους- και το θέμα  της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απασχολεί σήμερα Τρίτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο, την ώρα που επισκέπτονται τη χώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ο δε διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας την Πέμπτη θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ΕΚΤ στη Μάλτα, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, η ύφεση το 2015 ενδέχεται να είναι πιο ήπια. Από το -4% η εκτίμηση της ύφεσης έπεσε στο -2,3% και ακολούθως στο -0,9%. Μάλιστα, υπήρξε ακόμη μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση, αυτή του Economist, σύμφωνα με την οποία η ύφεση του 2015 μπορεί να συρρικνωθεί στο -0.5%.

Ακόμη, όμως, εκτός από τις νεότερες εκτιμήσεις για την ύφεση, υπάρχουν και τα 4 περίπου δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τα 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση, ποσά που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνονται οι πιθανότητες μιας ταχύτερης ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης και επανόδου σε ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

- Διαφήμιση -