- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία αποδίδεται το θαλάσσιο μέτωπο 640 στρεμμάτων στους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και όλου του Δυτικού Πειραιά κατέθεσε στη Βουλή Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στο  νομοσχέδιο «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», περιλαμβάνεται και νομοθετική ρύθμιση για την περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας (άρθρο 28).

Όπως επισημαίνουν Κυβερνητικές πηγές στην προεκλογική ομιλία του στο Κερατσίνι, στις 13 Σεπτέμβρη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί:

«Έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα.

Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης.

Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα.

Μια ρύθμιση που, επιπλέον, δίνει τη νομική βάση στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης.

Σας εγγυώμαι προσωπικά: θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας στις 21 Σεπτέμβρη.

Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα θα έχουν ζωή, όποια και όσα συμφέροντα κι αν έχουν συνασπιστεί απέναντί μας».

Η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δικαιώνοντας αγώνες δεκαετιών των κατοίκων της περιοχής. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, έχει ήδη εξαιρεθεί η παραλιακή ζώνη των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου στον ΟΛΠ, ενώ με το σημερινό νομοσχέδιο, προωθείται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ανάπλαση της περιοχής. Αυτή η ανάπλαση, αντιστοιχεί στις πραγματικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των κατοίκων, διαμορφώνοντας ένα «πράσινο μέτωπο» στην πρώην βιομηχανική ακτή του Πειραιά.

 

drapetsona              

 

Η ρύθμιση αυτή:

 

α) Αποδίδει το θαλάσσιο μέτωπο 640 στρεμμάτων στους κατοίκους της περιοχής και όλου του δυτικού Πειραιά και αποκαθιστά την ελεύθερη πρόσβασή τους στη θάλασσα,

β) Ακυρώνει τη δυνατότητα που προέβλεπε ο νόμος 4277/14 της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας-Αττικής, να εγκατασταθούν στην περιοχή βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις που θα αλλοίωναν και θα επιβάρυναν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο κάλλος του θαλάσσιου μετώπου της Δραπετσώνας,

γ) Περιορίζει σημαντικά τη συνολική επιφάνεια δόμησης, με χαμηλό συντελεστή δόμησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα αδόμητους χώρους για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής,

δ) Εξασφαλίζει την αποτελεσματική προσπέλαση σε μέσα σταθερής τροχιάς για τη σύνδεση του Πειραιά με το δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.

ε) Με τις χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού, η νομοθετική ρύθμιση συνιστά στρατηγική παρέμβαση για την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και όλου του δυτικού Πειραιά.

drapetsona1

 

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα της για να αντιστρέψει την υποβάθμιση των δήμων και των γειτονιών της Β’ Πειραιά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ευρεία επί τόπου σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών και των αυτοδιοικητικών φορέων, για να συναποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης έργων απασχόλησης και υποδομής από ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια στους δήμους της περιοχής και ν’ αλλάξει σελίδα η Β’ Πειραιά.

 

Κινητοποίηση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την ανάπλαση των Λιπασμάτων

 

Πάντως ο  Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας συνεχίζει τις κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση και ανάπλαση της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας. Το Σάββατο 31 Οκτώβρη διοργανώνει ημέρα δράσης στον χώρο των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «Δενδροφυτεύουμε το χώρο μας και μαθαίνουμε μέσα από τα μάτια των παιδιών μας «τι σημαίνει θάλασσα» (δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευές)».

port

Η διεκδίκηση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας αφορά :
• Την ακύρωση κάθε σχεδίου ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού του Πειραιά.
• Την οριστική εξαίρεση από το πακέτο πώλησης των εκτάσεων του Δήμου μας (παραλιακό μέτωπο της πρώην Βιομηχανικής ζώνης των Λιπασμάτων, Καστράκι, Καζαντζάκη, λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας)
• Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας του παραλιακού μετώπου της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα) και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.
• Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας των κτισμάτων της ονομαζόμενης πολιτιστικής ακτής που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.
• Την άμεση απόσυρση της νομοθετικής διάταξης που απαλλάσσει τον επίδοξο αγοραστή του Λιμανιού από φόρους και δημοτικά τέλη.

drapetsona2

 

 

- Διαφήμιση -