- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 8 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 8 Λεπτά
H Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, η 4η Οκτωβρίου, είναι μια καλή αφορμή για να ξαναδούμε όλα όσα αφορούν τα ζώα, τους ιδιοκτήτες τους, πού βρισκόμαστε από πλευράς νομοθεσίας και τι παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Παράλληλα, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε τις συνθήκες που επικρατούν στους δήμους ιδιαίτερα απέναντι στα αδέσποτα ζώα.
Από την πλευρά της, η Δημοτική Βούληση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης άρχισε καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων, σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία που επιβάλλει υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων και του Δήμους και προστατεύει τα ζώα.
δΤην ίδια ώρα, ο Επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Βούληση” και δημοτικός σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Δημοσθένης Δόγκας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, επισκέφτηκε το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων στο Μαρκόπουλο και έκανε σχετικές δηλώσεις.
https://www.youtube.com/watch?v=CbkdyXYXIw8

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

Στη βόλτα…

Ο ιδιοκτήτης ζώου υποχρεούται να μαζεύει τις ακαθαρσίες του στη βόλτα σε δημόσιο χώρο και να μην το έχει χωρίς λουρί. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας που ισχύει στον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η ρύπανση από περιττώματα κατοικίδιων ζώων τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ.
αΟι ταμπέλες που απαγορεύουν τα σκυλιά σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, παραλίες και πεζοδρόμια είναι παράνομες. Απαγορεύεται η είσοδος των ζώων μόνο εντός πιστοποιημένων παιδικών χαρών.
Η μεταφορά ζώων επιτρέπεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, ΚΤΕΛ, τρένα, ταξί) αρκεί να είναι μικρόσωμα, ώστε να χωρούν σε κλουβί.
γ
Στο σπίτι…
Στις μονοκατοικίες δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ζώων που μπορεί να διατηρεί κανείς.
Αν όμως θέλουν να περιορίσουν τα ζώα στις πολυκατοικίες, η νομοθεσία προστατεύει τους φιλόζωους, ορίζοντας ότι δεν μπορεί να απαγορευθούν εντελώς τα ζώα αλλά κάθε διαμέρισμα μπορεί να έχει ως 2 ζώα (2 σκυλιά ή 2 γάτες ή 1 σκύλο και 1 γάτα, ανεξαρτήτως πτηνών και άλλων).
Απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή των ζώων σε μπαλκόνια, βεράντες ή άλλους ανοιχτούς χώρους.
Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οφείλουν να τοποθετήσουν σ’ αυτά ηλεκτρονική ταυτότητα και να στειρώνουν τα θηλυκά τους ζώα, αν δεν έχουν εξασφαλίσει από πριν οικογένειες για τα νέα ζώα.
Απαγορεύονται οι αγγελίες υιοθεσίας ή πώλησης σε εφημερίδες, αφίσες ή Διαδίκτυο αν δεν αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου.
Τα αδέσποτα…
Οι Δήμοι είναι αρμόδιοι για την περίθαλψη αδέσποτων ώστε να στειρώνονται, να εμβολιάζονται και να καταγράφονται αλλά και να φιλοξενούνται σε καταφύγια για να υιοθετηθούν. Όσα στειρώνονται και δεν υιοθετούνται, επανεντάσσονται στη γειτονιά όπου ζούσαν και πριν.
Το να ταΐζει η γειτονιά αδέσποτα ζώα είναι νόμιμο και ανθρώπινο. Όπως αναφέρεται ρητά στη νομοθεσία, “δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής”.
Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα!
Απαγορεύονται τα τσίρκο και κάθε είδους θεάματα με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ακόμα και η παρουσία ή διατήρηση ζώων σε πανηγύρια, συναυλίες κ.λπ.
Απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός (αυτιών και ουράς) ζώου, η πώληση αλλά και η συμμετοχή σε εκθέσεις ακρωτηριασμένων ζώων.
Το παράνομο εμπόριο ζώων, η κακοποίηση ή κλοπή ζώου επιφέρει ποινικές κυρώσεις αλλά και τσουχτερά διοικητικά πρόστιμα που αγγίζουν τα 30.000 ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης ή δηλητηρίασης ζώου.
Αρμόδια για περιπτώσεις κακοποίησης ζώων είναι η Αστυνομία και μάλιστα τα εγκλήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα.
Πρόσφατα, οι 193 χώρες του ΟΗΕ υιοθέτησαν ψήφισμα κατά του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων αποφασίζοντας να λάβουν μέτρα ενάντια στην πρωτοφανή παγκόσμια αύξηση της λαθροθηρίας και του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978):
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική, πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου. (Άρθρο 3)
Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική. (Άρθρο 6)
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας. (Άρθρο 9)
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή. (Άρθρο 11)
Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα στην Ελλάδα είναι ο νόμος 4039/2012, τα άρθρα 46 και 47 του νόμου 4235/2014 αλλά και ο νόμος 1197/1981.

 

 

- Διαφήμιση -