- Διαφήμιση -
Χρόνος Ανάγνωσης: 4 ΛεπτάΧρόνος Ανάγνωσης: 4 Λεπτά

Η ολοκλήρωση και αποπληρωμή των έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, η απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά και η αναβαθμισμένη συμμετοχή και αρμοδιότητα των Δήμων στη νέα προγραμματική περίοδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και το προεδρείο της ΚΕΔΕ υπό τον πρόεδρό του Γιώργο Πατούλη, ενώ αποφασίστηκε να υπάρχει άμεση επικοινωνία και συνεργασία των τριών συναρμόδιων φορέων (υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Οικονομίας στον τομέα του ΕΣΠΑ και ΚΕΔΕ) με υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών στάθηκε στο θέμα της μεγαλύτερης δυνατής ένταξης μικρών Δήμων στο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, όπως και στην ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για τις κοστολογήσεις των έργων χωρίς υπερχρεώσεις και υπερτιμολογήσεις. Παράλληλα, ζήτησε από τους δημάρχους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι για το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος οι τελικές πληρωμές ξεπέρασαν το ένα δισ.ευρώ, ενώ στο τρίμηνο Οκτώβριος – Δεκέμβριος θα ολοκληρωθούν και θα πληρωθούν έργα ύψους 4,5 δισ. Ο υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια ώστε να μην χαθεί κανένα μέρος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για έργα που είχαν σταματήσει και γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν είτε άμεσα, είτε ως «έργα – γέφυρα».

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού σχετικά την πορεία ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν και υπογράμμισε ότι αυτό που απομένει, είναι να δούμε την πορεία υλοποίησής τους.

Ο κ. Κουρουμπλής μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι από την συζήτηση επιβεβαιώθηκε πως η ανισότητα και η ανισοπολιτεία έχουν αιτίες. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι μικροί δήμοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους να ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα που θα φέρουν ανάπτυξη, είναι ένδειξη ανισότητας.

Επιπλέον τόνισε ότι σε αυτή τη συζήτηση αναδείχθηκε πως πρέπει να βρεθεί τρόπος και τεχνικές λύσεις, ώστε να μπορούν αυτοί οι μικροί δήμοι να ικανοποιήσουν την προσπάθειά τους για ανάπτυξη. «Εμείς πιστεύουμε στην αποκεντρωμένη διοίκηση, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να πάρει πάνω της πάρα πολλές δράσεις, που πραγματικά να στηρίζουν τον πολίτη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής.

 

- Διαφήμιση -